Jak se nenechat napálit

Jak se nenechat napálit

Tisk

Nove zbrane vlivu perexSociálně-psychologické vědecké práce Roberta B. Cialdiniho, psané popularizujícím stylem, a tedy všeobecně srozumitelné, jsou nám známy už delší čas jako zaručená kvalita. Po původních Zbraních vlivu po letech přichází s jejich rozšířenou verzí pod názvem „Nové zbraně vlivu“.

 

Kniha je nová přepracováním a rozšířením Zbraní vlivu o nová témata, ať jsou to elektronické zbraně vlivu, nebo další princip – pravidlo zbraní vlivu.

Cialdini při výkladu vychází z faktu, že nová doba nás zahlcuje podněty a daty, které nestačíme racionálně zpracovávat, a tak používáme různé zkratky, tzv. „úsudkové heuristiky“, které nám umožní své problémy řešit bez složité analýzy a úvah. Jednou z takových zkratek je např. využití ceny zboží coby ukazatele jeho kvality. Stačí jediný pohled – a je nám to jasné – dražší je kvalitnější. Automaticky si vybereme to „lepší“. Jak říká Cialdini: Klik a jedem!

Takových zkratek máme celou řadu. Kdo o tom ví, může je zneužít: v citovaném případě může cenu schválně zvýšit, aby se paradoxně zvýšily také prodeje, aniž zákazník tuší, že se s ním manipuluje. Cialdini nachází celkem sedm takových principů a ukazuje čtenáři podrobně a názorně, jak fungují a jak se bránit jejich zneužití.

Sedm univerzálních zákonitostí ovlivňování a manipulace, zbraně vlivu, které mají až nečekaně silnou moc na naše chování a rozhodování

Pravidlo reciprocity se uplatňuje díky tomu, že se cítíme zavázáni, když nás někdo poctí laskavostí, a my se mu automaticky chceme revanšovat, a to i v případě, že tato laskavost byla nevyžádaná a záměrná.

Podobně princip sympatie působí, že máme tendenci vyhovět tomu, kdo je nám sympatický – a pak tu jsou metody, jak v nás sympatie vůči žadateli vyvolat.

Pravidlo sociálního schválení znamená, že dáme přednost tomu, co upřednostňují jiní lidé. Potom stačí předstírat, že je o něco všeobecný zájem, a my po tom zatoužíme.

Toho, kdo vypadá jako autorita, často poslechneme, i když nám přikáže nesmysl.

Také postačuje nějak navodit dojem, že je věc vzácná, a to posílí náš zájem o ni.

Princip závazku a konzistentnosti spočívá v tom, že se cítíme být zavázáni jednat v souladu se stanovisky, která jsme vyjádřili dříve. Tvrdili-li jste např., že vás zajímá hudba, budete svolnější zakoupit si lístek na koncert.

A za sedmé: pocit jednoty s někým (třeba proto, že pochází za stejného města, nebo má stejné zájmy) nás vede k tomu, že mu vyhovíme spíš než někomu „cizímu“.
Možná po zhlédnutí předchozího přehledu budete mít dojem, že teď už knihu nemusíte číst. Ale to je omyl: obsáhlý svazek je nabit stručně nesdělitelnými detailními fakty, a co se nevešlo do textu, je rozvedeno i v poznámkách; i ty stojí za to si přečíst.

Nove zbrane vlivu

NOVÉ ZBRANĚ VLIVU. Psychologie přesvědčování i v online světě
Autor: Robert B. Cialdini
Původní název: Influence, New and Expanded: The Psychology of Persuasion (2021)
Žánr: populárněvědná literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2023, pevná vazba bez přebalu
Počet stran: 512

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: nakladatelství
Odkaz na web: https://www.melvil.cz/kniha-nove-zbrane-vlivu/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K práci ve studiu jsem přistupovala s pokorou, nadšením a zodpovědností, říká Markéta Z.

marketa perex 200I když má za sebou několik muzikálů, roli Vandy v televizním seriálu Ulice nebo zpívání s kapelou Boom! Band, obrovský prostor dostala zpívající herečka Markéta Z. právě na albu Bosa, které pro ni v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Co ukrývá dokonalá chůva?

vzorna chuva perexMark a Melissa jsou mladí manželé, kteří mají dvě dcerky. Sedmiletou Poppy a několikaměsíční Evie. Mark je policajt, Melissa rozbíhá podnikání, a tak by se jim hodil někdo, kdo by jim s dětmi pomohl. Když jejich nové sousedce...


Literatura

Račte vstoupit do muzea dinosaurů

Dinosaurium 200Dinosaurium je nejnovějším přírůstkem do řady Račte vstoupit do muzea a za mě jde o skvělou nástavbu knihy Příběh života: Evoluce.

 

...

Divadlo

Pejsek a kočička bavili děti první festivalové odpoledne

altDivadelní přehlídka Setkání 2012 Stretnutie není jen o věhlasných divadelních souborech a profláklých tvářích prken, která znamenají svět. Není ani o výhradně dospělém divákovi. Děti jsou ve zlínském divadle vítány, a tak hned první od...

Film

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...