„Existují lidé, kteří čtou rádi, a pak lidé, kteří knihu nikdy neotevřou.“

„Existují lidé, kteří čtou rádi, a pak lidé, kteří knihu nikdy neotevřou.“

Tisk

astrid-lindgrenova 200Ponořte se do životního příběhu Astrid Lindgrenové, které pod značkou dětských knih Ella a Max vydalo nakladatelství Presco Group.

 



Astrid Lindgrenová (14. listopadu 1907–28. ledna 2002) byla švédská spisovatelka, která napsala více než 100 knih a přes 60 filmových a divadelních scénářů. Také otextovala spoustu písniček. Byla to žena, která v sobě nosila moc příběhů a její vyprávění pojednávaly nejčastěji o tom, jaké je to být dítětem. Jako spisovatelka obdržela mnoho mezinárodních i domácích vyznamenání a literárních cen. Ta nejvýznamnější je Cena Hanse Christiana Andersena a po její smrti švédská vláda zavedla Cenu Astrid Lindgrenové pro spisovatele dětské literatury.

Cílem knihy je seznámit čtenáře s životem Astrid Lindgrenové, takže se hodně dozví o jejím dětství, rodině, škole a posléze zaměstnáních, těhotenství, výchově dětí a tom, jak se stala spisovatelkou, co ji v životě potkalo a jak stárla. Srozumitelné texty jsou doplněny také zajímavostmi skrytými pod nadpisem Víte, že…? Tady se dozvíte například, že: „Astrid hrozně ráda lezla po stromech. Dělala to celý život, dokonce i když už byla stará! A prohlašovala o tom přibližně tohle: Copak v bibli stojí psáno, že staré babky nesmějí lézt na stromy?“ (str. 16, kapitola Příroda)

Kniha je určena pro děti už od pěti let, má tudíž hravou a moc krásnou grafiku a neobsahuje příliš mnoho textu. Barevné stránky jsou navíc doplněny spoustou citátů, a to jak od samotné Astrid, tak z jejich nejznámějších děl. Tato takzvaná okřídlená slova jsou skvěle volena a vhodně doplňují dané texty. Na konci knihy se nachází také seznam těchto citátů. Skrývá se v nich moudrost a dokáží pohladit: „Prožít každý den jako celý život – tím je míněno, že by člověk měl žít naplno každý den, jako by měl jen ten jediný, má si vážit každé chvíle a cítit, že opravdu žije.“ Z knihy My z ostrova Saltkråkan, Astrid Lindgrenová (str. 42)

Moc se mi líbí hravost a také svěžest této knihy. Tomu nahrává i informace z předmluvy o tom, že ji můžete číst mnoha způsoby: buď normálně od začátku do konce, nebo jí jen listovat, dívat se na obrázky a něco si vyzobnout. Dovoleno je prý cokoli a tím pádem si to podle mě užije opravdu každý. Mě dílo zaujalo hned na první pohled, je opravdu nádherné a moc jsem si čtení užila. Pro fanoušky Pipi, Dětí z Bullerbynu a Astrid Lindgrenové obecně je to povinnost!

Agnes-Margrethe Bjorvandová se narodila 30. dubna 1969 v Askimi. Získala titul Candidata philologiae na univerzitě v Oslu, kde studovala dějiny náboženství, angličtinu a severskou literaturu s důrazem na dětské knihy Astrid Lindgrenové. Je přednášející na katedře nordických a mediálních studií na univerzitě Agder v Kristiansandu, kde se zabývá především literaturou pro děti a mládež. Na toto téma napsala několik odborných článků a působí také jako překladatelka a vydavatelka.

astrid-lindgrenova

Astrid Lindgrenová
Autor: Agnes-Margrethe Bjorvandová, ilustrace: Lisa Aisato
Překlad: Kateřina Krištůfková
Žánr: dětská
Nakladatelství: Presco Group pod značkou Ella a Max
Rok vydání: 2018
Počet stran: 108
Hodnocení: 91 %

https://www.presco.cz/astrid-lindgren/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Rosák: „Práce mě pořád baví a v tenise mám stále slušnou úroveň.“

jan rosakNemůže snad být Čecha, který by někdy nesledoval Riskuj! nebo Videostop. Nejen tyto pořady spojuje jméno sympatického Jana Rosáka. Ten brzy oslaví 65. narozeniny, ale elán ani nadhled mu rozhodně nech...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Chraň nás od zlého – policista v roli vymítače ďábla

chran nas perexPronásledování a usvědčování násilných vražd, loupeží a dalších odporných kriminálních zločinů – jeden z každodenních dnů v práci. Nicméně zaujetí okultismem v boji s temnými silami přivede policistu z Ne...


Literatura

Udělejte něco pro své zdraví a prozkoumejte Superpotraviny


superpotraviny200Nakladatelství Noxi nám na podzimní dny přichystalo další knížku o zdraví a zdravém životním stylu, tentokráte s titulem Superpotraviny. Dozvíte se, jaké potraviny jsou našemu tělo prospěšné a v čem tkví podstata jejich blahodárn...

Divadlo

Červnové novinky na Dramoxu: kultovní Spalovač mrtvol a autorská tvorba Slávy Daubnerové

SpalovacMrtvolOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. V červnu nabídku obohatil Spalovač mrtvol z Divadla Petra Bezruče v Ostravě a Masterpiece slovenské autorky Slávy Daubnerové.

...

Film

89. ročník Academy Awards, aneb předávání Oskarů 2017

oscars 2017 perexI letošní ročník předávání Oskarových cen byl plný velkých jmen a také snímků. Slavnostní vyhlášení výsledků bylo prvně vysíláno v rádiu v roce 1930 a v televizi poprvé v roce 1953. Nyní je k vidění ži...