Představujeme vám projekty, které na podzim nabídne veřejnoprávní televize

Představujeme vám projekty, které na podzim nabídne veřejnoprávní televize

Tisk

ct 200Česká televize oslavila tento rok šedesáté výročí od svého založení. A i když má ty největší oslavy jubilea za sebou, bude podzimní schéma doprovázené ještě jejich dozvuky. Nebudou však chybět ani nové projekty, které dostanou prostor vedle zaběhnutých a oblíbených televizních stálic. Novinky se také projeví v pojetí seriálové a filmové tvorby a na obrazovky se dostane nová forma vzdělávání. Navíc se rodina programů České televize rozšíří o dva další kanály, jejichž vysílání bude zahájeno 31. srpna.

Šest kanálů zastupující zábavu, vzrušení, informace, sport, kulturu a pohádku nabídnou širokou žánrovou paletu, která by u obrazovek měla oslovit malé i velké diváky. Generální ředitel České televize Petr Dvořák pevně věří, že si nyní každý divák snadno najde to, co od televize veřejné služby očekává.

ČT 1 a ČT 2 sloučí inovaci s tradicí

ČT 1 nabídne na svém kanálu velký herecký podzim. Kromě dobře známých mužů zákona rady Vacátka, vrchního strážmistra Karla Arazíma či belgického detektiva Hercula Poirota, se po boku Zuzany Fialové nově představí v druhé sérii o šesti dílech Kriminálky staré město Saša Rašilov v roli Viktora, kterou v první řadě ztvárnil Matěj Hádek. V krimi duchu se ponese i roadmovie Cirkus Bukowsky. Příběh, vycházející z anglosaského modelu dvou šestidílných sérií, představí hlavního hrdinu Nestora Bukowského zmítajícího se v životních lapáliích.

Největším a nejočekávanějším seriálovým comebackem je pokračování úspěšného a legendárního seriálu z 80. let Sanitka. Ve volném pokračování režiséra Filipa Renče a scénáristy Ivana Hubače se opět setkáváme s osudy záchranářů, kteří při výkonu povolání nasazují pro záchranu cizího lidského života ty své. V třináctidílném seriálu Sanitka 2 se připomenou staré tváře – doktor Jandera (Jaromír Hanzlík), Eliška (Zlata Adamovská), doktor Karlík (Svatopluk Skopal) a další. V nových úlohách se objeví Dagmar Havlová, Jiřina Bohdalová, Jiří Dvořák, Marek Vašut, Jan Budař a mnoho dalších. Od září bude v Prime timu Sanitce 2 věnováno třináct pátečních večerů od 20 hodin.

ct Santika 2

Nedělní večery budou zase patřit adaptacím známých divadelních komedií zahraničních autorů, které pojednávají o mezilidských vztazích. V cyklu Komedie o manželství a sexu režiséra Jaroslava Brabce se představí úpravy her britských autorů Artura Watkyna (Co v detektivce nebylo), Donalda Churchilla (Slečna Flintova, Chvilková slabost) a Jamese Grahama (Hexenšus). V dalším cyklu o vztahových propletencích bude odvysílána trilogie snímků podle literárních předloh spisovatelky Simony Monyové Roznese tě na kopytech, Sebemilec a v repríze Tchyně a uzený. Dalším zajímavým cyklem se jistě stane projekt režiséra Roberta Sedláčka České století, které pojednává o klíčových momentech v dějinách Československa. Vrátíme se například zpět do roku očekávání 1918 či velké zrady 1938. V podzimním období odvysílá Česká televize pět z celkem devíti plánovaných epizod tohoto seriálu.

ct Roznese- Te-na-kopytech

Televizní premiéry se dočkají i koprodukční snímky, mezi nimiž najdeme tituly jako Konfident, Rodina je základ státu nebo rodinná komedie Tady hlídám já. V zábavném duchu se ponese i výběr nejlepší diváckých „trapasů“, které bude průvodním slovem provázet Miroslav Táborský v pořadu Nejlepší trapasy. Už po šesté se na obrazovky vrátí další řada tanečně-zábavné show StarDance a opět nebudou chybět v rolích moderátorů Tereza Kostková a Marek Eben.

Program ČT 1 se nebojí zkoušet ani nové formáty. Mezi experimenty budou patřit cykly z žánru docu-reality. Tedy typ dokumentu, který je spjat s příběhem či soutěží. Diváci tak mohou očekávat šestnáctidílný cyklus o zajímavých příbězích lidí v pozdním věku Žiješ jenom 2x s moderátorem Pavlem Zedníčkem, který si na vlastní kůži s účastníky plnil jejich vysněné sny. Protože pořady o vaření jsou stále populární, rozhodly se tvůrčí týmy nabídnout laikům i profesionálním kuchařům hned několik pořadů. Kuchařskou show o bylinkách, zdravém stylu a kvalitním jídle Herbář vás provede tandem hereček Linda Rybová a Kateřina Winterová. V Hospodě U Druhé šance dostanou příležitost lidé, kteří hledají práci v oboru pohostinství. Účastníci této kuchařské realitní soutěže absolvují rekvalifikační kurz na kuchaře a vítěz získá místo kuchaře v nově vznikající restauraci. První díl se nenechte ujít 4. září. Kdo ale o své kuchařské místo na slunci nemusí bojovat je novinářka Dita Pecháčková, která na programu ČT 2 uvede svou kuchařskou show Deníky Dity P., která bude mít každý díl jiný příběh a tedy i jiné složení tří připravovaných pokrmů.

ct-Hospoda u-druhe- sance

ČT 2 byla vždy považována za alternativní program. S podzimním schématem a uvedením dvou nových kanálů dostane „dvojka“ vyhrazený prostor pro exkluzivní zážitky. Svou dokumentární podobu si však ponechá. V tomto žánru se představí jako režisérka Theodora Remundová, která se zaobírala ve svém díle Když v tom jedou ženy závislostí na alkoholu a problémy s ním spojené. Časosběrný dokument Ptáčata I a II ukazuje životy dětí z okraje společnosti a jejich pohled na jejich situaci a společnost, která je vidí většinou jako outsidery. Na druhé straně cyklus Pot, slzy a naděje představení nadané děti s dobrými podmínkami na startovní čáře, které sní o povoláních herečky, modelky, tenistky, krasobruslařky, houslistky či boxera. Ale jsou to skutečně sny dětí, nebo si prostřednictvím nich plní své neuskutečněné sny jejich rodiče? Další skupinou, na kterou je kladen určitý nátlak, jsou senioři. V televizní premiéře se proto představí na Den seniorů (1. října) dokument Šmejdi. Dalším snímkem v televizní premiéře je dokument Hledá se prezident zachycující první přímou volbu hlavy státu. Další snímky zabývající se politikou, které budou uvedeny v televizi, se nazývají Expremiéři a Náš Vašek – o moci bezmocných.

ct ptacata

Podzimní schéma ČT2 nebude jen o dokumentech. Nejen že program nabídne nové díly cyklu Velikáni filmu a nesmrtelné sitcomy (Jistě pane premiére, Ajťáci, Červený trpaslík, Pán času…), ale také fanoušci seriálů budou mít své žně. Početné české publikum si již získaly seriály Hra o trůny, Na věky věků a Panství Downton a nové si jistě dobydou Impérium: Mafie v Atlantic City, Ve jménu vlasti, Sestřička Jackie a Titanic: Krev a ocel.

Programy věnované dětem a milovníkům kultury

Od 31. srpna se spustí dva nové kanály ČT art a ČT :D (Déčko). O kulturním programu jsme již před časem informovali (http://www.kultura21.cz/film/7252-ct-art-tiskovka), proto se zaměřím na program věnovaný těm nejmenším. Cílovou skupinou se mají stát děti od 4 do 8 let a od 8 do 12 let. Má to být jediná plnoformátová dětská televize na českém trhu, která má rodičům garantovat bezpečné místo na obrazovkách pro jejich děti. Malý i větší divák se může těšit na spoustu zábavy, ale i vzdělávací pořady. Proto vedle sebe budou například fungovat Zprávičky a různé dobrodružné seriály a pohádky plné kouzel. Nejočekávanějším projektem, který Déčko uvede je fantasy seriál Špačkovi v síti času.

Poslední prázdninový den od 10:00 do 18:00 také proběhne v Centrálním parku na pražské Pankráci velká akce ku příležitosti křtu nového dětského programu a rozloučení s prázdninami. Děti se také dočkají kromě vyhlášení soutěže, která probíhala během prázdnin, i mnoha stanovišť plných zábavy a her. Na hlavním pódiu pak budou celou akci moderovat Magda Reifová a Petr Vacek.

ČT 24 a ČT sport v novém

Jediné změny, které se dotknou programů ČT 24 a ČT sport, budou v jejich designu. Moderátoři budou od září vstupovat do vašich domácností s informacemi ze zbrusu nového studia. A budete se mít na co těšit, protože sportovní studio navrhl architekt olympijského vysílání Jaroslav Holota.

foto: Česká televize


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jaroslava Mačková: „Pocit bývá tím základním. Ovšem vedou k němu různé cesty.“

jarka mackova 200Jaroslava Mačková (* 1966) pochází z Černčic na Náchodsku, kde stále bydlí. Vystudovala speciální pedagogii v Hradci Králové. Básnické tvorbě se věnuje již od gymnaziálních studií v Jaroměři. Ale nejen to, psaní ji baví natolik, že do...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Artcam chystá do kin snímky s šancemi na Oscary

artcam 200Jedná se o islandsko-české teenage drama KRÁSNÉ BYTOSTI, dojemný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO i indiánskou UTAMU.

...

Literatura

Jak vychovávat děti – zásady úspěšné vladařky

MACHIAVELLI 200Každý, kdo někdy vychovával děti, ví, co je to za dřinu a kolik emočně náročných situací a případně žaludečních vředů může taková adrenalinová aktivita otevřít. Suzanne Evansová, matka čtyř dětí, o tom ví své. Získala dokt...

Divadlo

Švandovo divadlo odletí do USA. Představí tam současné autorské divadlo i nový dramatický text napsaný umělou inteligencí

svandovo divadlo usa 200Na patnáctidenní turné do Spojených států odletí od 31. května do 14. června část hereckého a uměleckého souboru Švandova divadla v Praze. Vedle dvou inscenací reprezentujících současnou českou činohru zde smíchovská scéna...

Film

Nerozlučná tvůrčí dvojice Ken Loach a Paul Laverty obdrží v Karlových Varech cenu za celoživotní přínos filmovému umění

FFKV perexScenárista PAUL LAVERTY (*1957) a režisér KEN LOACH(*1936) zosobňují příklad pevně ukotvené umělecké dvojice, která se už patnáct let ideálně doplňuje: Laverty zajistí skvěle napsaný příběh, Loach se postará o jeho neméně skvělou realizaci, která...