Karnevalové veselí zaplavilo pražské ulice a náměstí

Karnevalové veselí zaplavilo pražské ulice a náměstí

Tisk

Karneval 200Masopust představuje již tradičně období veselí, jídla a hodování mezi dvěma postními dobami (od Tří králů až do Popeleční středy).

  Původně slovo masopust označovalo dobu, kdy se podle církevních zvyklostí nejedlo maso a jako masopust byla označována doba velikonočního či spíše předvelikonočního půstu. Postupně se ale začal slovem masopust označovat jiný úsek roku, což přetrvalo až do dnešní podoby.                       

V některých evropských jazycích se masopust označuje také jako karneval. Toto slovo, původem z italštiny, znamená v přeneseném významu dej vale masu či opusť maso (carni vale). Z hlediska původního významu tak karneval znamená totéž co masopust.                                              

Carnevale Praha letos podeváté                                                                                                           

V pořadí již 9. ročník obnovených masopustních slavností v historickém centru Prahy nabízí návštěvníkům až do 17. března pestrý program plný koncertů, karnevalových večerů, hostin, přehlídek a dalších kulturních akcí. Festival navazuje na výpravné historické alegorické slavnosti pořádané na území Čech, jejichž počátek sahá už do období hlubokého středověku.                        

V rámci doprovodného programu letošního festivalu se konají také koncerty barokní hudby Musica Amorosa v historických prostorách Clam-Gallasova paláce. 

    Karneval1                                                                       

Po celou dobu masopustních oslav budou probíhat na Staroměstském a Václavském náměstí na improvizovaných scénách programy pouličních divadel a akrobatů s názvem Divertimento Furioso. Součástí karnevalu jsou také unikátní plavby Pražskými Benátkami – romantické vyjížďky gondolou. Ačkoliv masopust není svátkem církevním, přece jen je liturgií trochu ovlivněn. Je to totiž doba, které předchází postnímu předvelikonočnímu období. Lidé se v čas masopustu veselili, hodovali a tancovali, protože od popeleční středy následoval půst, během kterého si na voňavé vepřové hody museli nechat zajít chuť.                                                                                                                         

K oslavám masopustu neodmyslitelně patřili masopustní průvody, plný zábavných kostýmů. Masopust představuje velice oblíbený lidový svátek. Dříve jej lidé slavili od Tří králů, až do popeleční středy. Poté následoval čtyřicetidenní půst, který trval až do Velikonoc. Klasické masopustní oslavy dnes začínají tři dny před popeleční středou. Masopust byl obdobím, ve kterém se lidé radovali, veselili, pořádali maškarní průvody a hlavně hostiny, protože následovala dlouhá postní doba. K masopustnímu veselí se kromě hostin konaly vepřové hody.   

        Karneval2                   

Každý, kdo se průvodu masek zúčastnil, věnoval pečlivou přípravu svému kostýmu. Lidé si vyráběli veselé masky, a v průvodu pak dováděli a žertovali. Záleželo na fantazii každého, jakou masku si vyrobí. Existovali ale tradiční kostýmy, které nemohly v žádném masopustním průvodu chybět. Byl to hlavně med, vedený na řetězu. Další tradiční maskou byl kostým kobyly, ve kterém šli dva lidé. To proto, aby měl kůň čtyři nohy. Nechyběl ani Žid s pytlem na zádech, bába s nůší, kominík se žebříkem, kozel, smrtka s kosou nebo tlustý, strakatě oblečený masopust bakchus, který skončil popravou. Masopustní průvod procházel vesnicemi, kde jim vždy bylo nabídnuto pohoštění, a všichni se radovali a veselili.

 
Foto:autor
www.carnevale.cz  
                  


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Merlin Jahodová: „Malování mě zachránilo!“

mer 200Říká, že ve své tvorbě se ráda vyjadřuje spontánně, rychle a podle momentálního rozpoložení. I když se u ní odmala projevoval výtvarný talent, k malování se dostala oklikou – až ve chvíli, kdy se jejímu synovi proměnil život. O to víc si váží daru, který...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dá se utéct času?

JakUtectcasu perexOdpověď hledal novinář Bruce Grierson u Olgy Kotelkové, kanadské atletky s ukrajinskými kořeny. Když oslavila 95 narozeniny, byla její sbírka medailí a rekordů úctyhodná. S aktivní atletikou začala krátce před 80. narozeninami. Při ...

Z archivu...


Literatura

DO POSTÝLKY: Klidný Buddha na dobrou noc

klidny buddha 200Pohádky, které pohladí po duši, u kterých si odpočinete, protože ne vždycky je musíte číst, ale můžete se nechat unášet sametovým hlasem Nadi Konvalinkové. Příběhy vycházející z buddhistické moudrosti jsou cenným klenotem, který tu je pro děti připraven.

...

Divadlo

Na jeviště Městského divadla s ladnou grácií šelmy vtrhl Tracyho tygr

200divV sobotu 9. listopadu 2013 se v komorním prostředí Studia Z ve zlínském Městském divadle uskutečnila již čtvrtá premiéra této divadelní sezóny. Dlouho dopředu vyprodaný sál se zatajeným dechem sledoval peripetie Thomase Tracyho a jeho tygra. Tato dvojka...

Film

Luxusní obrázky z Barrandova

kniha barrandov popelka perexNa trhu jsou velké obrázkové knihy věnované filmovému studiu Barrandov, filmům, které tam vznikaly, i jejich tvůrcům.  Sepsal je Pavel Jiras. Vesměs se nazývají BARRANDOV, opatřeny doprovodným...