Omalovánky s úctou k tradici, vzdělání i rodině

Omalovánky s úctou k tradici, vzdělání i rodině

Tisk

OBLAK omalovánky (1)Omalovánky pro dospělé. Fenomén, který se prohnal celým světem. Největší boom mají už za sebou. Vybarvovat obrázky a v pohodlí domova podněcovat fantazii a uklidňovat duši arteterapií vyzkoušelo mnoho lidí. Někdo ovšem zjistil, že to není aktivita jeho srdci blízká. A pro někoho se stalo vybarvování právoplatným koníčkem.

Já patřím do té druhé skupiny. Pastelky mi do života přinesly spoustu zážitků. Touhu po zdokonalování se, poznávání různých výtvarných technik, ale i dalším sebevzdělávání. Antistresové omalovánky už dávno nejsou jen mandaly nebo různé vzory. Mnohé z nich nám dospělým prostřednictvím obrázků vypráví příběhy, pohádky, střípky z historie.

Když jsem v roce 2015 vybarvila první obrázek v antistresových omalovánkách, vůbec mě nenapadlo, jaká vášeň se v mém srdci právě rodí. Za ty čtyři roky jsem nasbírala plnou knihovnu, jak já říkám, obrázkových knížek. Prostě omalovánek pro dospělé. Mám tu díla ilustrátorů z celého světa. Velkých mistrů i nováčků v oboru. Některé omalovánky jsou opravdovými skvosty. Knihy v pevné vazbě s dokonalým papírem a pozlaceným písmem na titulu, knihy z Japonska, Indonésie, Koreje, Spojených států nebo Švédska. Ale mezi mé největší poklady patří české omalovánky. Práce našich lidí má pro mne jakousi jinou vnitřní hodnotu, naplňují mne pocitem pýchy a vděčnosti.

OBLAK omalovánky (1)

Českých ilustrátorů, kteří vydávají omalovánky je dnes už poměrně dost. Mezi světovou špičku patří Klára Marková se svojí trilogií omalovánek víl a skřítků. Do světa prorazila i Vladislava Schafferhans nebo Lenka Filonenko. Jak já jsem na tyto úžasné ženy hrdá!

Krásné dny bez mraků, ale OBLAK v batohu!

A pak je tu OBLAK. Malé české vydavatelství ze severu Čech. Jejich možná nenápadné, sešitové omalovánky ve mně vzbuzují pokoru. Stojí totiž na úctě k naší české zemi, k tradici a lásce k rodině. V současné době má OBLAK na svém kontě 13 vlastivědných omalovánek (Vysoké nad Jizerou, Malá Skála, Semily, Rokytnice nad Jizerou, Železný Brody, Poniklá, Paseky nad Jizerou, Harrachov, Praha – Královská cesta, Jilemnice, Liberec, Kořenov a Mnichovo Hradiště), jeden čtenářský deník (Erbenova Kytice), nástěnný kalendář a hromadu pohlednic

Za OBLAKem stojí dvě maminky. Ženy, které milují své rodiny, práce mají až nad hlavu, ale i tak stíhají tvořit a dělat něco pro druhé. Vydavatelka Blanka Kučerová je vlastně i maminkou celého OBLAKu. Nápad vlastivědných omalovánek v její hlavě klíčil už od roku 2011. O tři roky později spatřilo světlo světa první vydání Vysokého nad Jizerou. Blanka se dodnes stará o fungování celého projektu a píše popisky. Eva Hanoutová je dvorní OBLAKová ilustrátorka. Bez jejího ilustrátorského rukopisu si tyto omalovánky ani neumím představit. Vloni se poprvé jako autorka medailonků Kytice představila Eva Suchomelová, do té doby žena ve stínu, korektorka.

OBLAKové omalovánky nejsou ani pro dospělé, ani pro děti. Jsou pro každého, cílené na rodinu. Vidím je tak, že zcela nenásilně podněcují lidi k tomu být spolu, trávit spolu čas, věnovat se sami sobě navzájem a sdílet společné zážitky. Ne někde u počítače, u televize nebo na sociálních sítích. Ale skutečně spolu.

Každá omalovánka je 16stránkovým sešitem, tištěným na kvalitním papíru. Ten, kdo vybarvuje ví, že papír je u omalovánek opravdu důležitý. A ten OBLAKový snese téměř veškeré suché i mokré výtvarné techniky.

Na tvorbě jednotlivých sešitů se může podílet každý. Dámy vždy na svých stránkách oznámí, jaká destinace se plánuje a lidé mohou hlasovat,co je pro ně v dané lokalitě důležité a co nebo koho v dané omalovánce chtějí.

Jednotlivé obrázky jsou doprovázené českými a anglickými popisy toho, co si můžeme vybarvit. Na pár řádcích, které nikoho neunudí, se tak člověk dozví to nejpodstatnější o dané památce, osobnosti, místu nebo události. Pro mne to představuje výrazný bonus navíc. Děti i dospělí se prostřednictvím obrázků zcela nenásilně vzdělávají.

Na stejném principu byla vydána i Kytice. Omalovánkový čtenářský deník vidím i jako skvělou pomůcku studentům. Krátký rozbor vybraných balad naláká ke čtení klasiky a pomůže mladým pochopit, o čem to vlastně ten Erben mluví.

Omalovánky, se kterými máte chuť vyrazit ven

OBLAKovky jsou vlastně jedinečnými turistickými průvodci. Lákají ven. Dávají tipy na výlet nebo vycházky. Sbalit rodinu nebo kamarády, do batohu přihodit pastelky, omalovánky a hurá ven. Objevovat krásy naší vlasti. Na místech v omalovánce vyobrazených si dát pauzu, přečíst popisek, vybarvit obrázek a pak si omalovánku schovat jako památku na společně prožité dobrodružství.

OBLAK omalovánky (2)

Kdo jednou propadne OBLAKovkám, nemůže jinak. Protože, ať chcete nebo ne, OBLAK se vám pomalu, ale jistě dostane pod kůži. Jak tak OBLAK sleduji, už dávno to nejsou pouze obrázky. OBLAK se stává životním stylem. OBLAKové dámy nás totiž čas od času pozvou na společnou procházku do omalovánkové lokality. Na pastelky nabídnou místo nudného penálu OBLAKovník, pomohou děti obléknout do OBLAKového oblečení a na batoh připevní OBLAKovou placku. Připravuje se vakobatoh, klíčenky, psí šátečky a budou i psí oblečky na přání. I chlupatí členové rodin tak co nevidět vyrazí na výlet v OBLAKovém stylu.

Nemohu jinak než před OBLAkem vyseknout poklonu. Fandím celému nápadu. A fandím všem lidem s OBLAKem spojeným. Jsou pro nás ostatní skvělým příkladem toho, že když má člověk chuť a touhu něco dělat, dokáže vše, co si umane. Píle, pracovitost a pokora promění nápad v něco velkého. Ukazují nám, že všechno jde, když se chce. A klidně i v malém městečku proslaveném plastickou chirurgií ruky. Na kopci v horách s výhledem na západní Krkonoše. 

OBLAK omalovánky (3)

Foto zdroj: OBLAK a Martina Žáková (Coloring Martina)
Odkaz na web: OBLAK


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářství: Knihovny pro K21, Univerzitní knihovna UTB Zlín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály odborných knih a skript, u počítačů čilí šum, studenti diskutují, klávesnice drkotají. V místnosti panuje pravá tvůrčí atmosféra. U výpůjčního pultu se střídají čtenáři s knihami, s lístky s poznámkami, s nejrůzně...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vánoční čas ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU bude opět pestrý

bi 200V předvánočním čase je v krajském kulturně vzdělávacím centru 14|15 BAŤŮV INSTITUT připraven pro malé i velké návštěvníky bohatý program. Těšit se mohou především na různorodé tvořivé dílny, koncerty i vánoční výstavku.

...

Z archivu...


Literatura

Komu se dá v dnešní době věřit?

komu se da verit 200V nakladatelství Host vyšla nedávno další populárně naučná kniha, tentokrát s názvem Komu se dá věřit a podtitulem Jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat. Autorka Rachel Botsmanová v ní předkládá velmi z...

Divadlo

Festival Věčná naděje zve s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem na představení …a bolelo nebe, inscenaci ze života dětí internovaných v Terezíně

a bolelo nebe200Pátý ročník festivalu Věčná naděje uzavře svou podzimní část 28. listopadu inscenací “…a bolelo nebe” v pražském Divadle Minor. Dismanův rozhlasový dětský soubor uvede literárně-hudební pásmo přibližující obrazy ze života dětí internova...

Film

RECENZE: Osamělý jezdec

200 jezdecOd tvůrců, kteří nám přinesli Piráty z Karibiku, jsme se letos dočkali nového díla. Opět se zmalovaným Johnym Deppem, ale tentokrát na divokém západě. Osamělý jezdec sice pozbyl milostného příběhu a akce, ale na groteskní scénky režisér Gore V...