Hudební hvězdy rozsvítí v Domě kultury v Kroměříži Folkové Vánoce

Hudební hvězdy rozsvítí v Domě kultury v Kroměříži Folkové Vánoce

Tisk

folk200Skupina Poutníci, František Nedvěd, Pavlína Jíšová a přátelé vystoupí 1. prosince v Domě kultury v Kroměříži. Pro místní publikum, které se v říjnu dočkalo recitálu Karla Plíhala a které během listopadu ještě uslyší Pavla Foltána, je tak na první prosincový den připraven tříhodinový koncert.

 


Dům kultury v Kroměříži se rozhodl rozdávat první vánoční dárky letos už v úterý 1. prosince - a to v podobě tradičních koncertních Folkových Vánoc. V divadelním sále kroměřížského domu kultury vystoupí od 18 hodin kapela Poutníci, písničkářské sdružení Pavlína Jíšová a přátelé a zejména nestárnoucí bard tuzemské folkové a country hudby František Nedvěd se skupinou Tie Break.
Brněnské Poutníky nejvíce proslavila osmdesátá léta, kdy s kapelou zpíval a hrál jeden z jejích zakladatelů, zpěvák a textař Robert Křesťan. I po jeho odchodu do projektu Druhá tráva si kapela orientující se na country a bluegrass udržela svůj vysoký muzikantský standard a právem dnes patří k legendám žánru.
K veličinám osmdesátých let bezesporu patří i vynikající zpěvačka Pavlína Jíšová, jejíž vokál neodmyslitelně patřil například ke skupině  Sem Tam či Žalman a spol. Zpěvačka se posléze dala na dráhu písničkářky prezentující hlavně vlastní tvorbu a v té zdárně pokračuje i její dcera Adéla Jonášová. Obě dámy můžeme poslední dobou nejčastěji slyšet v dámském triu se zpěvačkou a skladatelkou Petrou „Šany“ Šanclovou - a nejinak tomu bude i na koncertě v Kroměříži.

folk


Celý program Folkových vánoc pak završí další legenda tuzemské country a trampské hudby – František Nedvěd a jeho kapela Tie Break. Skvělému zpěvákovi a výrazné osobnosti kapel Brontosauři či Spirituál kvintet se v polovině devadesátých let povedl na první míru riskantní tah hudebního osamostatnění. Už první  sólová deska Neváhej a vejdi se stala jednou z nejprodávanějších v historii a dokázala, že stejně jako k trampské hudbě má František Nedvěd blízko k moderní country. Na kroměřížském koncertě samozřejmě zazní řada hitů z posledních čtyř desek, ale zpěvák se samozřejmě vrací i k dnes téměř zlidovělým hitům, které hrával se svým bratrem Janem Nedvědem.
Vstupenky na Folkové Vánoce si mohou zájemci rezervovat či zakoupit on-line, nebo na pokladnách v Domě kultury, kině Nadsklepí či Expozici Karla Kryla.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Všichni mě mají zaškatulkovaného jako stepaře, ale já na sobě makám a chci se posunout dál, říká Tomáš Slavíček

tom slavicek perexTomáš Slavíček je ve světě tance a stepu pojem. Několikanásobný mistr světa ve stepu, který patří ke špičce ve svém oboru, má ale široký záběr. Vedle práce trenéra a choreografa v Tap Akademy Prague a Tančírně Petra Čadka je tak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Velikonoční věnec jako symbol jara i ochrany obydlí a tradiční Valašský frgál

velikonocni venec200Symbolika zeleného věnce upleteného z různých zelených rostlin na jaře jako tisu, buku, jedle, vrby a smrku zajišťovala ochranu proti čertům a démonům, způsobujících nemoci. Takové věnce se vyráběly dávno před Kelty i křesťany. Um...

Z archivu...


Literatura

Jane Goodallová opět dodává naději

kniha o nadeji 200Nedlouho po první knize Důvod k naději vyšla v nakladatelství Kazda další kniha Jane Goodallové. Tentokrát se jedná o formu rozhovoru s Douglasem Abramsem s názvem Kniha o naději a podtitulem Průvodce přežitím v těžkých časech.

Divadlo

Ve Vršovickém divadle MANA ožívá bytové divadlo. Herci zvou na komedie ve věži i v suterénu

divadlo mana200Pech pod střechou a Požár v suterénu. To jsou dvě nové brilantní komedie, které v premiéře nabízí Vršovické divadlo MANA. Evokují atmosféru bytových divadel, takže se hrají v netradičních prostorách divadelní budovy, jako je třeba podkroví n...

Film

Seděl režisér Roy Andersson na větvi a rozmýšlel o životě?

holub 200Švédský režisér Roy Andersson (viděli jsme od něho např. Písně z druhého patra a Ty, který žiješ) se zařadil mezi tvůrce festivalově ceněných filmů, jejichž samoúčelnost tvarová i syžetová, zahlcující významotvornou složku, vystupuje stále silněji do ...