Kdo šije u Podolské? Román Lucie Hlavinkové z období znárodnění

Kdo šije u Podolské? Román Lucie Hlavinkové z období znárodnění

Tisk

big kdo-sije-u-podolske-Raj-421380 (2)Kdo šije u Podolské je úspěšný román Lucie Hlavinkové, který podruhé vydalo nakladatelství Motto v roce 2022. Vypráví lidské osudy spojené se známým oděvním salonem Hany Podolské po znárodnění v roce 1948. Po nadšení z Apatykáře z roku 2019 mě již od mé oblíbené spisovatelky Lucie Hlavinkové tento příběh zaujal o něco méně. 

O čem kniha je:

Salon Podolská býval v dobách své největší slávy spojován s elegancí a luxusem. Po znárodnění v roce 1948 zde díky protekci Marty Gottwaldové mohla bývalá majitelka zůstat zaměstnána na podřadné pozici. Na osudech lidí spojených se salonem můžeme sledovat dobu, kdy modely z pařížských přehlídek vystřídaly rudé šátky a vykasané rukávy údernic. Z ulic mizela elegance, ale mnohem horší bylo, že mizela i svoboda a mizeli doslova i lidé.

Hlavní postavou je oděvní návrhářka a majitelka salonu Hana Podolská, která po znárodnění zůstává v podniku, který vybudovala, pouze řadovou pracovnicí a prodavačkou, navíc trpící díky problémům svého syna s tehdejším režimem. V knize se rozehrávají příběhy dalších osob pracujících v salonu, který navštěvují tehdejší dámy nejvyšších politiků, například i manželka prezidenta, Marta Gottwaldová. Kniha je také okořeněna dobovými budovatelskými citáty pro lepší dokreslení atmosféry.

Lucie Hlavinková

O autorce:

Lucie Hlavinková se narodila a celý život žije v Brně. Studovala historii a religionistiku na FF MU. Věnuje se výuce, překladům a psaní. Dlouhá léta psala „do šuplíku“, až v roce 2016 zvítězila v literární soutěži nakladatelství Albatros s knihou pro děti s názvem Projekt pes (ten můj), která se dočkala několika pokračování. U knížek pro děti zůstala a navázala neméně úspěšnou sérií Sesterstvo. První kniha pro dospělé s názvem Sestry Foxovy, životopisný historický román o zakladatelkách spiritismu, autorce vyšla v roce 2017. O dva roky později vydala v nakladatelství Motto historický román s detektivní zápletkou Apatykář a román o osudech slavného salonu v 50. letech Kdo šije u Podolské? Nejnovější knihou je román Pravda nebyla k dostání.

Hodnocení knihy:

Nejvíce se mi líbila od Lucie Hlavinkové kniha Apatykář, na druhém místě z přečtených knih byla kniha Pravda nebyla k dostání. Knížka Kdo šije u Podolské? mě však až tolik nenadchla a nějak ji stále nemohu vstřebat. Je skvěle napsaná, o kvalitě a vypravěčských schopnostech autorky nelze pochybovat. Uvědomila jsem si však, že mi vůbec není knížka obsahově blízká a prostředí salonu i tehdejší doby vůbec neznám a ani nechci znát. Děj knihy ve mně vzbuzoval beznaděj, depresi, místy až šok, protože jsem si nedokázala představit, že je to skutečně pravda a že bych v této době žila a pracovala. Už tím vlastně autorka naplnila svůj záměr a poslání: představit knihu z této doby a dokonale vylíčit tehdejší život a to, co zůstávalo dlouho skryto. Obálka knihy je moc pěkná a líbí se mi stejně jako obálky dalších jejích knih.

big kdo-sije-u-podolske-Raj-421380

Název knihy: Kdo šije u Podolské?
Autor: Lucie Hlavinková
Vydalo nakladatelství: Motto
Vydání druhé: 2022, první 2019
Počet stran: 200
Hodnocení: 85 %

https://www.motto.cz/tituly/56921304/kdo-sije-u-podolske/

( 0 hlasů ) 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zchlaďte se u rozhovoru O sněhu

pata 100 o snehu 200V těchto horkých letních dnech vám přinášíme rozhovor s Pavlem Talašem, kterého můžete znát z našeho webu. A sice ne z článků, ale z rubriky Komiks, do kterého nám laskavě propůjčuje jeho stripy. Loni mu vyšla k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Emil Boček slaví 100. narozeniny

Emil Bocek 200Brněnský rodák, válečný veterán a příslušník československého letectva ve Velké Británii, armádní generál a člověk, který se nikdy nesklonil před zlem, Emil Boček v sobotu 25. února slaví 100. narozeniny. Srdečně blahopřejeme!

Z archivu...


Literatura

Nevědomost je největší dar na světě

darek200Dárek je název nejnovější knihy oblíbeného autora psychothrillerů Sebeastiana Fitzeka, kterou vydalo nakladatelství Anag.

 

...

Divadlo

Touha po ženichovi jako nejlepší cesta do pekel

hratky s certemNedílnou součástí Mikulášovy družiny jsou čerti. Proto není divu, že pár dní před tím, než řinčení pekelných řetězů rozezvučí ulice, uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku z pera Jana Drdy Hrátky s čertem

Film

Exkluzivní retrospektiva na dafilms.cz: FILMOVÉ SNY JANA ŠVANKMAJERA

Svankmajer200Streamovací portál DAFilms uvede v dubnu exkluzivní retrospektivu Jana Švankmajera. Diváci se mohou těšit na jeho slavné celovečerní filmy i méně známé krátké filmy. Kurátoři DAFilms získali unikátní soubor filmů, díky nimž mohou diváci poznat ...