Představuje se finská síla SISU

Představuje se finská síla SISU

Tisk

sisu200 jste si možná nastudovali pravidla švédského lagom, který znamená „ani moc, ani málo”. Z našich stránek jste také obeznámení o dánském hygge a lykke, které hlásají pohodu a štěstí. Finsko nezůstává pozadu a odkrývá zatím nezasvěceným svůj životní postoj - sisu.

 

 

Autorka Katja Pantzar prožila dětství, dospívání i start dospělého života v Kanadě. Její rodiče však pochází z Finska a tak Katja sever Evropy navštěvovala dříve, než se v zemi tisíce jezer rozhodla usadit.

Sisu není nový pojem. Finové své sisu znají už po dlouhá léta. Asi nejvýstižnější vysvětlení je, že jde o jedinečnou sílu vůle, odhodlání nevzdat se a nevydat se cestou nejmenšího odporu. Jak se sisu může projevit v praktické rovině?

Katje byla diagnostikována deprese, na kterou v Kanadě brala spoustu prášků, když ale přišla za lékařem ve Finsku, doporučil ji jiné metody - terapii rozhovorem a sílu přírody. Katja sama sledovala, že Finové jsou jiní, než její severoameričtí přátelé. Že opravdu mnoho času tráví v přírodě a že i města jsou uzpůsobená tak, aby do přírody nebylo nikdy moc daleko.

Velkým posunem v jejím životě bylo, když se začala místo autem pohybovat na kole. K tomu přidala daleko těžší disciplínu - zimní koupání. A pak šup šup do sauny, která je finským národním pokladem. Jedno tamní přísloví říká: „Všichni lidé jsou si rovni, ale nikde víc než v sauně.” Možná jste na sociálních sítích v minulých týdnech zaznamenali fotku finského prezidenta, jak sedí na schodech během knižního veletrhu. Přišel na besedu pozdě a odmítl nabízené místo. Zkuste si situaci představit v našich podmínkách - téměř nemyslitelné, že?

Zimní koupání v moři samozřejmě vyžaduje trochu příprav a velkou sílu překonat vůbec myšlenku na to vstoupit do ledové vody. Je potřeba mít na sobě čepici, neoprenové boty a nejlépe s sebou i zkušeného plavce, aby pomohl v případě nouze.

Nesmíme zapomínat na ozdravnou sílu přírody - ta je ve Finsku všude kolem i v hlavním městě. Děti ve školkách často tráví svůj čas venku. I školáci mají v osnovách zaneseno, že by se měli v rámci výuky pohybovat venku. O dalších podrobnostech finského školního systému se můžete dočíst na stránkách knihy.

Co mají sisu a švédské lagom společného - například přístup ke stravování - oba národy se snaží stravovat vyrovnaně a zdravě, nic se nepřehánět, vařit z místních a sezónních potravin.

Dalším společným bodem je minimalismus. Doma mít to, co potřebuji, kvalitní věci, které vydrží. Když se mi něco rozbije, zkusím to nejdříve opravit, než půjdu koupit nové. A když už nakupuji, podívám se po bleších trzích či sousedských výprodejích, není potřeba zbytečně utrácet. A navíc tímto přístupem nezahlcuji své prostředí zbytečným odpadem.

Pro více podrobností prolistujte knihu Katji Pantzar, která je doplněna o krásné fotografie povětšinou zimní finské krajiny.

Všechny severské přístupy jsou zajímavé. Z každého se dá čerpat, každému vyhovuje něco jiného. Pro sisu bylo jistě živnou půdou nelehký život v mrazivé krajině, která nabízí jen krátké léto. I to, že je Finsko samostatné pouze sto let a předtím se muselo vyrovnávat se švédskou i ruskou nadvládou. Než se Finsko stalo jednou z nejbohatších zemí světa, zažilo si velmi krušné chvíle. Ale díky tomu se v jejich obyvatelích rodila vnitřní síla, která přetrvává dodnes. Tři severské země nám už své tajemství odhalily. S čím přijde jejich soused - Norsko?

 

sisu

Sisu: Odolnost, síla a štěstí po finsku/Finding Sisu. In Search of Courage, Strenght and Happiness the Finnish Way
Autor: Katja Pantzar
Překlad: Viola Somogyi
Žánr: životní styl
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2018
Počet stran: 232
Hodnocení: 85 %                                    
Zdroj foto: www.kniha.cz
https://www.kniha.cz/detail/kniha_462212_Sisu_Odolnost_sila_a_stesti_po_finsku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miroslav Macek: „Smích je nejlepší obranou bezmocných proti moci.“

miroslav macek 200Přinášíme vám rozhovor s bývalým politikem a v současné době oblíbeným spisovatelem Miroslavem Mackem. Nedávno mu vyšla kniha Tři muži v automobilu, prorazil s pokračováním Saturnina a brzy mu vyjdou další zajímavá díla. Nechte se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Příběh Veletržního paláce

palac perexU příležitosti 40. výročí požáru Veletržního paláce připravila Národní galerie v Praze výstavu Příběh Veletržního paláce. Výstava potrvá do 27. července. Výstavu ke 40. výročí požáru Veletržního paláce připravila Národní galerie ...

Z archivu...


Literatura

Má se přání babičky splnit za každou cenu?

posledni-slova 200V nakladatelství Bookmedia vyšla po dlouhých čtyřech letech další kniha Lindy Greenové. Tato nese název Poslední slova a zaměřuje se na rodinná tajemství.

 

...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

The Help „Odvaha přeskočila jednu generaci.“

help PEREXA je tu opět jeden ze srdcervoucích příběhů, tentokrát o tahání figurek po černých polích těmi bílými, jak se jim to na šachovnici hodí. Příběh klasicky postavený na motivu nejlepšího přátelství, které pomalu, ale jistě nakonec zpřetrhají odlišné mo...