Upečte si doma s láskou domácí chleba

Upečte si doma s láskou domácí chleba

Tisk

Upeceno s laskou 200Po knize Ruce v mouce přišla Iva Trhoňová společně s nakladatelstvím CPress a spoluautorkou Ludmilou Gottwaldovou s další kuchařkou, tentokrát s názvem Upečeno s láskou a podtitulem Kváskový chléb a pečivo.

 

 

Než čtenář přistoupí k receptům, čekají na něho úvodní informace o surovinách, pomůckách na pečení nebo pekařské matematice. Následuje pak to hlavní - informace o kvasu, kvásku a jeho udržení a vedení. Tyto části jsem zhltla s nadšením a těším se, jak se do tohoto zázraku pustím a budu moc dělat dobroty. Největší část knihy tvoří kváskové chleby, kde je například ten s kopřivami nebo slunečnicový s melasou a česká verze francouzského chleba Pain de Campagne. Další zajímavé a netradiční chleby si můžete připravit v remosce, která je i partnerem knihy, což z ní vyloženě křičí hned po otevření, nebo také v domácí pekárně.

Kniha není jen o chlebu a najdete v ní recepty na drobnosti z kvásku jako je například focaccia, langoše nebo slané tyčky a kubetky. V poslední kapitole nazvané Co k chlebu a pečivu jsou recepty na domácí lančmít, bzenecké okurky, domácí ovocný džus nebo paštiku z pomalého hrnce. Podle mě je to takové knize trochu navíc, ale jako inspirace dobré. V úplném závěru knihy se nachází ještě pár vět o tom, jak se peklo dříve, drobečky, co se nikam jinam nevešly a je potřeba je zopakovat, pekařský slovník a informace o použité literatuře.

Recepty v kuchařce mají tradiční strukturu – po názvu nechybí krátký úvod popisující daný pokrm, suroviny a postup. Suroviny jsou rozepsány na rozkvas, záparu a suroviny a postup je popsaný opravdu krok za krokem. Nechybí celostránková fotografie výsledné upečené dobroty a tam, kde je to potřeba, se nachází i názorný fotopostup.

upeceno s laskou1

Dvoubarevný chleba

Z knihy přímo sálá radost z pečení i pokora k surovinám. „Mouka, voda, sůl a kmín… a jak úžasně voňavou dobrotu dají!“ píše Iva Trhoňová v úvodním slově. A právě toto nadšení se po přečtení přeneslo i na mě a láká mě vše vyzkoušet a už se těším, jak nějaký chleba vytáhnu z trouby!

Ludmila Gottwaldová o sobě sama říká: „jsem všechno, jen ne dokonalá“. Dnes na plný úvazek manželka, matka a babička, ale taky zapálená pekařka, kuchařka, velká čtenářka, zahradnice, pečovatelka a chovatelka různé drobné zvířeny. Původně zdravotní sestra s 15letou praxí v ordinaci, ale v životě pracovala ledaskde. Nesnáší pokrytce, lháře, rybí tuk, zubaře, stát na jedné noze a tvářit se, že jí to nevadí. Ludmila Gottwaldová také vede blog https://www.vune-chleba.cz/

Iva Trhoňová je pečicí manželka, matka a babička. S domácím pečivem začala kdysi dávno kvůli úspoře, později se nutnost přetavila v zálibu a celoživotní koníček, na který nedá dopustit. Vyzkoušené i vlastní recepty, postřehy a postupy vkládá na své stránky Pekárnománie (http://www.pekarnomanie.cz/), podle kterých byla pojmenovaná její první kniha - Pekárnománie (kompletní průvodce pečením nejen v domácí pekárně), kterou napsala spolu s R.Hrevušovou v r. 2011. V další knize Ruce v mouce obsáhla pečení nejen s droždím, ale i žitným kvasem. Svoje texty a recepty sepisuje s upřímným přáním, aby se lidem pečení líbilo, bavilo je a povedlo se jim - začátečníkům i těm pokročilým.

Upeceno s laskou

Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo
Autor: Iva Trhoňová, Ludmila Gottwaldová
Žánr: hobby, kuchařka
Nakladatelství: CPRESS pod Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 264
Hodnocení: 88 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/48041534/upeceno-s-laskou/

Zdroj foto: Albatros media


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s Martinem Dejdarem

martin dejdar 200Herec, moderátor, bavič, dabér, hokejista, … To vše a mnohem víc je Martin Dejdar. V tomto rozhovoru se dozvíte, jaký nový pořad bude na Primě, co pro něj znamenal Comeback a plno zajímavých věcí nejen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pozvánka do soukromého muzea Staré krásnosti

krasnosti1ZPVážení čtenáři, jsem velmi ráda, že zde mohu představit naše rodinné muzeum Staré krásnosti. Jak už název napovídá, shromažďujeme a opatrujeme věci – tedy především hračky, panenky, kočárky, loutky a loutková divadélka z dob minulých, aby návštěvníkům předaly inform...

Z archivu...


Literatura

Cena Waltera Sernera pro studenty

altLiterární cena se uděluje za nejlepší dosud nepublikovanou povídku roku, a to studentům středních škol.

 

...

Divadlo

Neváhejte a vyrazte za zážitky na Kulturu pod hvězdami

kultura pod hvezdami200Kultura pod hvězdami pořádá letní kulturní akce open-air s tím, že spojuje krásná místa s krásným zážitkem v podobě muzikálů a činohry pod širým nebem. Už mají za sebou několik zastávek jako je Opočno, Kroměříž, Brno nebo ...

Film

Publicistický thriller ze současnosti: Čtvrtá mocnost

ctvrta mocnost200Do českých kin vstupuje německý koprodukční snímek Čtvrtá mocnost. Jeho autor Dennis Gansel, režisér mezinárodně oceněného filmu Náš vůdce (Die Welle, 2008), se opět vrací k tematice p...