Ocenění pro Arcidiecézní muzeum

Ocenění pro Arcidiecézní muzeum

Tisk

olomouc200Arcidiecézní muzeum Olomouc získalo pro Českou republiku jako první prestižní označení Evropské dědictví (European Heritage Label). Je jedním z devíti evropských pamětihodností, které letos získaly titul, oceňující společné evropské ideály, hodnoty a historii. Odborníci ocenili jedinečnost muzea, spočívající v rozsahu výstavních prostor, bohatství sbírek i záměr prezentovat příběhy, které vypovídají o společně sdílených dějinách. 

 

Ocenění Evropské dědictví vyzdvihuje a upozorňuje na přírodní, archeologické, průmyslové, nebo městské pamětihodnosti, kulturní krajinu, památná místa, kulturní statky a na nehmotné dědictví, které sehrály významnou úlohu v dějinách Evropy, či pomáhají  poznávat historii Evropy a kulturní dědictví, založené na společných hodnotách. Cílem označení Evropské dědictví není jen ochrana pamětihodností, ale také zdůraznění jejich celoevropského rozměru a podpora vzdělávacích a dalších aktivit, které význam společné evropské kultury dokážou předat veřejnosti. Arcidiecézní muzeum Olomouc pořádá umělecké a kulturní programy; vedle výstav organizuje komentované prohlídky, besedy, festivaly, workshopy, semináře a konference a propojuje tak kulturní a uměleckou rovinu s životem muzejní instituce, představující církevní sbírky.

Olomouc2

 

Označení Evropské dědictví lze udělit nejvýše jedné pamětihodnosti z každé země.  Silnou stránkou olomouckého Arcidiecézního muzea je jedinečnost jeho sbírek, vyprávějících příběh o téměř tisícileté duchovní kultuře olomoucké arcidiecéze, ale také bohatá historie místa, daná jeho umístěním v areálu olomouckého hradu. Arcidiecézní muzeum v Olomouci je spjato s tisíciletým vývojem místa a expozice, muzejní sbírky a programová část reflektují právě tuto historii. Jde tak o místo s průsečíkem proměn architektury, umění a lidského bytí v evropském kontextu.

Olomouc3

 

Pro Muzeum umění Olomouc, jehož je Arcidiecézní muzeum součástí, je označení Evropské dědictví velkou poctou a možností pro intenzivnější využití turistického potenciálu památky. Ocenění není pro Arcidiecézní muzeum prvním významným evropským oceněním. V roce 2008 bylo za výjimečnou kvalitu muzea i sbírek nominované na prestižní titul Evropské muzeum roku. O rok později získalo nejvýznamnější mezinárodní ocenění v oblasti památkové péče – cenu Evropské unie pro kulturní dědictví Europa Nostra; tohoto památkářského Oskara získalo muzeum za sérii restaurátorských výstav a doprovodných katalogů, které v letech 2004 až 2008 dokumentovaly obnovu významných památek z fondu starého umění na Moravě.

Olomouc4

www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

7. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

7 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lidi podporují novou knihu mapující zločiny komunistického režimu

fakta a lzi200Spolek Free Czech Media vydává pátou knihu. Je jí publikace s názvem Fakta a lži o komunismu, jejímž editorem je historik Ladislav Kudrna, který se v březnu stal novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. Kniha přináší ucelený poh...

Z archivu...


Literatura

Planina, která nahání hrůzu

Islaplanina 200ndskou krajinu znám zatím pouze z fotek, které se šíří po internetu. Když jsem zahlédla anotaci knihy, která slibovala nejen napětí, ale i islandské lidové pověsti a seznámení s islandskou přírodou, nemohla jsem jinak, než se do ní začíst.

Divadlo

Koktavý Bertie miláčkem pardubických diváků

Kralovarec perexKdyž v roce 2010 spatřil světlo filmového světa snímek Králova řeč, okamžitě si dokázal získat city neurozených diváků a dokonce obměkčit i zkamenělá srdce kritiků a akademiků. Málokdo si však v té době uvědomoval, že...

Film

Kieslowski se táže, jaké taje skrývá lidská duše

kieslowski-o-kieslowskem 200Polský režisér Krzysztof Kieślowski si u nás získal mnohem menší pozornost, než jakou by si zasluhoval. V kinech jeho filmy rozhodně nepatřily mezi vyhledávané, ani v televizi nelámaly rekordy sl...