Nová publikace představuje tisky 16. století v zámeckých knihovnách

Nová publikace představuje tisky 16. století v zámeckých knihovnách

Tisk


Tisky200V sídle českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu na Senovážném náměstí byla v polovině února představena nová třídílná publikace Tisky 16. století v zámeckých knihovnách České republiky. 

 

Knihy jsou výsledkem intenzivní vědecké spolupráce 19 předních odborníků z Národního památkového ústavu, pražského Národního muzea, Památníku národního písemnictví a dalších odborných institucí.

Tisky

 

Zámecké knihovny ve správě Národního památkového ústavu a Národního muzea představují zcela unikátní fenomén čítající více než 1,7 milionu svazků rukopisů, knih, periodik a dalších sbírek neknižní povahy. V tomto rozsáhlém souboru historických knihovních fondů zaujímají tisky 16. století významné postavení. Přinášejí výsledky bádání na poli matematiky, astronomie a astrologie, lékařství, botaniky, těžby a zpracování kovů a dalších okruhů lidského poznání. Povědomí o jejich existenci však bývá výsadou pouze úzkého okruhu odborníků.                       

Tisky2

                                    

Publikace Tisky 16. století v zámeckých knihovnách České republiky dává poprvé možnost nahlédnout do těchto knihovních fondů, které návštěvníci často vnímají pouze jako součást prohlídkových tras hradů a zámků a z velké části jsou skryty i v zámeckých depozitářích. Kniha je určena nejen odborné veřejnosti a institucím, ale i všem vlastníkům historických knihovních fondů a zájemcům o knižní kulturu období renesance. Popsané knihy jsou psány v devíti jazycích a byly vytištěny v 15 zemích. Význam nově vydané knihy je bezesporu nadnárodní, Národní památkový ústav a Národní muzeum se tímto dílem zařazují po bok nejvýznamnějších světových institucí spravujících historické knihovní fondy.


Hodnocení 75 %, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Interview s Petrou Maxin - Čegiňovou

ceginova 200Petra Maxin – Čegiňová je scénaristra zo skupiny ABBA SLOVAKIA.

 

 

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pocta Antonínu Langweilovi

Praha1Muzeum hlavního města Prahy si připomíná v tomto roce 180 let Langweilova modelu Prahy. Model z let 1826–1837 je unikátním exponátem muzea. Je jedinečným dokladem podoby Starého Města, Malé Strany a Pražského hradu před přestavbou Prahy na přelomu 19. a 20...

Z archivu...


Literatura

Doreen Virtue, Radleigh Valentine: Tarot andělů strážných

Tarot andelu straznych200Tak prý nejsladší tarotový set na světě! To jsou velká slova, milí autoři! S těmito kartami se podle nich prý budete prý cítit vždy velmi dobře. Tarotový svět vyhlazený do takové sladkosti, že snad nepoznáte strach a bá...

Divadlo

Neváhejte a vyrazte za zážitky na Kulturu pod hvězdami

kultura pod hvezdami200Kultura pod hvězdami pořádá letní kulturní akce open-air s tím, že spojuje krásná místa s krásným zážitkem v podobě muzikálů a činohry pod širým nebem. Už mají za sebou několik zastávek jako je Opočno, Kroměříž, Brno nebo ...

Film

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let