Nahlédněte do dechberoucích zámeckých interiérů

Nahlédněte do dechberoucích zámeckých interiérů

Tisk


zamky perexNakladatelství Lidové noviny přišlo s naučnou knihou o zámeckých interiérech, která vás provede jejich proměnami od konce 16. století do prvních dekád 19. století, především v českém prostředí. Nejezdíte na prohlídky zámků? Možná začnete.

 


S radostí a očekáváním jsem se pustila do čtení knihy, která mě vrátila do studentských let a připomněla přednášky o zámeckých instalacích a proměnách životního stylu. Přesně to se také v knize dozvíte – jak sbírali zámečtí páni inspirace na svých cestách, jak sledovali módní trendy ve zdobení interiérů, ale i to, jak se měnily dispozice a účelovost jednotlivých pokojů.
Nejdůležitějšími částmi zámků pro tamější obyvatele byly reprezentační pokoje – sály, na jejichž výzdobu se uvolňovala velká část peněz. Tyto sály měly ukázat, jak bohatá a vysoce postavená je navštívená rodina. Součástí takových pokojů byly v časových proměnách bufety nebo kredence, na kterých se vystavovaly nejvzácnější kusy, obvykle nádoby spojené se stolováním.
Jednou ze zajímavostí tehdejších interiérů bylo určitě to, že sedací nábytek (především židle) byl rozmístěn podél zdi – dnes je to něco nemyslitelného, židle a křesla umisťujeme kolem stolů kdekoliv v prostoru. Velká změna nastala i v chápání rozvěšování obrazů – zatímco v popisované době se malířská umělecká díla koncentrovala v obrazárnách a byla zde rozmisťovaná přísně symetricky, dnes, pokud vůbec můžeme obraz vlastnit díky finanční náročnosti, se objevují v interiérech spíše solitéry. Mimo jiné také zjistíte, proč byly oblíbené apsidy a jakou funkci měly parádní lože.

zamky


Velkým plusem této publikace je bohatá obrazová příloha. Přináší jak obrazy z uvedené doby, tak i moderní fotografie interiéru, v jakém stavu se nacházejí dnes. Užijete si nádhernou barevnost. Osobně jsem fanoušek empírového (biedermeierovského) stylu, který v knize také najdete. Nahlédnete i do půdorysů vybraných staveb. Pro čtenáře, který není odborníkem nebo se tématem hluboce nezabývá, můžou být části věnované podrobně inventářům vybraných zámků zbytečné.
Autorka přináší odborné, ale i laické, veřejnosti velmi kvalitní materiál. Věřím, že jen prolistování knihou vás přiměje si ji i přečíst a dozvědět se spoustu zajímavých kulturně-historických detailů. Třeba se v sezóně na nějakém zámku potkáme.


Zámecké interiéry/Pohledy do aristokratických sídel od časů renesance do doby první poloviny 19. století


Autor: Eva Lukášová
Žánr: literatura faktu
Nakladatelství: NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Rok vydání: 2015
Počet stran: 352
Hodnocení: 80 %                Zdroj foto: www.nln.cz
https://www.nln.cz/knihy/zamecke-interiery-pohledy-do-aristokratickych-sidel-od-casu-renesance-do-doby-prvni-poloviny-19-stoleti/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

JITKA SMUTNÁ: MÍT NĚKOHO JE V ŽIVOTĚ PODSTATNÉ

Smutna 200Diváci televize Prima si ji zamilovali nejprve jako rodině oddanou a milující manželku Lídu Bernátovou v seriálu Cesty domů, nyní hraje naslouchavou pošťačku Boženku ve Svatbách v Benátkách. Od podzimu ztvární Jitka Smutná v seriálu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Do Jablonce nad Nisou za Křehkou krásou

jablonec 200Pátý ročník výstavy skla a bižuterie Křehká krása 2016 se koná ve dnech 11. - 14. srpna 2016. V areálu jabloneckého Eurocentra bude vystavovat 45 výrobců skla a bižuterie, kteří  představí svoje poslední kolekce.

...

Z archivu...


Literatura

Bylo nebylo – Once Upon a Time

bylo 200Pohádkový příběh v realistickém světě, to jest dílo Bylo nebylo. Dost diváků knihu může znát ze seriálové adaptace, jež nese název Once Upon a Time, a právě jejich ohlasy tvrdí, že tuto knihu je nejlepší číst po zhlédnutí seriálu. Ovšem je to pravda?

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie nabídne dramaturgické novinky z českých a slovenských divadel

setkani stretnutie200Poslední květnový týden ožije Městské divadlo Zlín česko-slovenským divadelním svátkem - mezinárodním divadelním festivalem Setkání Stretnutie. Program 27. ročníku bude nabitý jak v hlavním, tak doprovodném programu. Představí s...

Film

Dvojí tvář Jima Carreyho v Masce
ImageFilm Maska byl ve své době (1994) opravdovým hitem. Kombinací zvláštních a dost vtipných obličejů, které umí dělat tak dobře snad jen Jim Carrey, a počítačové grafiky se z ušlápnutého bankovního úředníčka stal...