Císař na čtyřech trůnech: životní pouť Karla IV. ve 14 zastaveních

Císař na čtyřech trůnech: životní pouť Karla IV. ve 14 zastaveních

Tisk

karel200Rok 2016 se ponese v duchu Karla IV., od jehož narození uplyne 14. května 700 let.  Kulturní, akademické a vědecké instituce připravují široké spektrum aktivit od tematických výstav a programů, vztahujících se k osobnosti císaře. Panelová výstava v Českém centru Praha bude otevřená od 20. do 30. 4. 2016.

 

Česká centra jsou partnery události. Podílí se na prezentaci panelové části výstavy. Výstava v Českém centru Praha má celkem 14 textových panelů (s odkazem na čtrnáct zastavení Křížové cesty) a jeden úvodní panel s motivem císaře Karla IV. ukládajícího svatý ostatek do relikviáře na císařském hradě Karlštejně.

Císař Karel se jako hluboce věřící člověk hlásil k tradicím evropské civilizace. Stejně tak má putovní výstava vyjádřit vztah současné České republiky k významu Karla IV. jako vladaře evropského formátu. Historický vztah českých zemí jako nedílné součásti evropské politiky je protkán základními prvky evropské kultury, která je bezesporu postavena na hodnotách, jež vyznával Karel IV. ‒ na křesťanství a humanismu.

Výstava představuje Karla IV. nejen jako cílevědomého politika, ale i jako obyčejného člověka, který má běžné starosti dnešních lidí (bojí se o osud svých dětí – snaží se jim zajistit budoucnost, trpí nemocemi, užívá si života atp.) A jako každý člověk má také dané povahové rysy, které mu někdy pomohou životní situaci vyřešit, někdy mu ji naopak zkomplikují. Každopádně Karel IV. je historická osobnost, která vidí svět kolem sebe v širším kontextu a svou víru a vzdělání využívá k naplnění vlastních státně-dynastických koncepcí.

Informace o panelové výstavě: Koncepce: Jiří Fajt, texty Milan Rudik, Jan Royt a Jiří Fajt, koordinace a realizace: Milan Rudik.

karel

Nezávisle na výstavě Česká centra v zahraničí připravila rozsáhlý doprovodný program, sestávající z besed, přednášek s odborníky, nebo kulatých stolů. S logem oslav mimořádně významného historického výročí se díky Českým centrům budou setkávat návštěvníci v celém světě. Výročí narození Karla IV., význačné postavy českých a evropských dějin, je zařazené mezi světová výročí UNESCO. Prostřednictvím rozmanitého programu v zahraničních českých centrech přiblíží Česká centra dopad Karlova působení na současnou českou a evropskou společnost, dalšími tématy, jako jsou například umění a vzdělanost. Součástí programu budou nejen aktivity pro širokou veřejnost, ale připravuje se také odborný program, zaměřený na zahraniční politiku Karla IV. Unikátní prezentace jednoho z nejvýznamnějších českých panovníků patří k hlavní programové ose Českých center pro rok 2016.

Česká centra prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli a posilují dobré jméno České republiky ve světě. Jsou příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničních věcí ČR zřízenou pro propagaci České republiky v zahraničí.


Místo konání: Česká centrum, Rytířská 31, Praha 1
Termín konání: Od: 20.4.2016 do: 30.4.2016

Organizátor: České centrum, www.czechcentres.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Procházka: „Kluci z Dymytry jsou strašně pohodoví“

martin prochazka 200Jaké je jezdit celou tour s Dymytry a dělat jim neoficiálního fotografa? Jak se k tomu může člověk dostat? To vše a mnohem víc nám pověděl Martin Procházka, který má vášeň a cit pro focení i rockovou muziku jednoduše v genech. Po...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Střední Evropa: jak na sebe vzájemně pohlížíme

cesi a jejich sousede 200Nakladatelství Academia vydalo knihu Češi a jejich sousedé s podtitulem Meziskupinové postoje a kontakt ve střední Evropě. Čtveřice autorek - Sylvie Graf, Martina Hřebíčková, Magda Petrjánošová a Alicja Leix - se jala zk...

Z archivu...


Literatura

Sexy až do hrobu

jak uspesne nestarnout olga struskovaPodtitul knihy Olgy Struskové Jak úspěšně (ne)stárnout naprosto vypovídá o jejím obsahu. Je v něm řečeno vše, takže mi dovolte pouze několik postřehů.

...

Divadlo

Komedie Davida Gieselmanna poukazuje vtipným ironickým tónem i na problematiku chování dnešních mladých

kuchta 200Na jevišti Divadla U22 v Praze 10 – Uhříněves proběhne v pátek 11. října v 19.30 hodin premiéra inscenace O klucích aneb Jsem kuchta! Hru německého autora Davida Giesselmanna přeložila Anežka Rusevová a v dramaturgii Fillipa Bařiny režíruje Roman U...

Film

Nepohodlné masakry

foto k filmu perexVe čtvrtek 30. listopadu tohoto roku jsem se v Berlíně zúčastnila premiéry filmu ZER tureckého režiséra s kurdskými kořeny Kazima Öze. Během 110 minut filmu jsem střídavě zatajovala dech, plakala a smála s...