Od krále Artuše a svatého grálu po Jiřího a draka. Poznejte nejznámější anglické mýty

Od krále Artuše a svatého grálu po Jiřího a draka. Poznejte nejznámější anglické mýty

Tisk

Anglicke myty perexPříběhy o kouzelníkovi Merlinovi, Robinu Hoodovi a jeho stoupencích či o netvoru Grendelovi jsou všeobecně známé. V anglickém folkloru a mytologii, starých jako sama země, se však ukrývají i další fascinující historky.

Pořímská Anglie, artušovské a romantické legendy, příběhy o výpravách a hrdinských činech, angličtí lidoví hrdinové a zvířata, čarodějnice a duchové, kteří v této zemi strašívali – to vše najdete v knize Anglické mýty, kterou vydalo Nakladatelství Universum.

O autorovi

Autorem knihy je Angličan Michael Kerrigan, který je známý díky svým historickým a literárněvědným publikacím. Michael pochází z Liverpoolu a studoval na St. Edward’s College a University College v Oxfordu. Spolupracoval na The Reader’s Digest Illustrated History of the World. Publikuje práce na témata od starověkých po moderní dějiny a soustřeďuje se na méně známé aspekty historie. Pravidelně recenzuje pro noviny Scotsman a pro Times Literary Supplement.

Cesta do hlubin jedné z nejstarších a nejvlivnějších kultur světa

V úvodu autor seznamuje čtenáře s počátkem anglických dějin a jejich propojením s některými mýty. Ty a mnohé další následně důkladněji probírá v osmi kapitolách věnovaných příchodu Anglosasů, Béowulfovi, nadvládě Dánů, artušovské legendě, ušlechtilým rytířům a krásným dámám, Robinu Hoodovi, skřítkům a Pukovi a strašidlům a bestiím. Kombinaci mýtů a skutečné historie skvěle doplňují odkazy na historické texty a umělecká díla. Text dokreslují i barevné ilustrace a fotografie.

Autor se rozhodl pojmout mýty jako napínavé dobrodružné příběhy plné hrdinů, kteří bojují za to, co je správné. Toto podání je mimořádně poutavé a dokáže čtenáře vtáhnout přímo do příběhů a prožívat fascinující příhody společně s postavami. Autor nezachází do zbytečných podrobností, vypráví jen to, co je nezbytné pro to, aby zůstala zachovaná hlavní myšlenka příběhu, a dbá na to, aby byl jeho text srozumitelný i pro lidi, kteří o anglické mytologii nemají žádné povědomí. Proto je na seznámení s anglickou mytologií tato knížka ideální.

Anglicke myty

ANGLICKÉ MÝTY
Autor: Michael Kerrigan
Originální název: English Myths: From King Arthur and the Holy Grail to George and the Dragon
Překlad: Lubomír Košnar
Žánr: naučná literatura, mytologie
Vydáno: Universum (Euromedia Group, a.s.), 2023
Počet stran: 224

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/643931-anglicke-myty-od-krale-artuse-a-svateho-gralu-po-jiriho-a-draka.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamínek zlínského divadla Tomáš Červinek: „Přijít do nového kolektivu není nikdy jednoduché“

200rozJak jsme již psali, soubor Městského divadla Zlín v 68. sezóně oživili dva Tomášové – Tomáš David a Tomáš Červinek. S druhým jmenovaným, který je nyní nejmladším hercem divadla, vám nyní přinášíme rozhovor. Popsal nám, jak probíhala jeho studia a předev...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Za svitu měsíce: Italský román z období 2. světové války

big za-svitu-mesice-hBh-489079 (2)

Skvělým čtením na léto může být román Za svitu měsíce americké autorky Jennifer Antonové, který vydalo nakladatelství Jota. Tuto knihu ocení hlavně ženy, protože jd...

Z archivu...


Literatura

Česká detektivka: Srdce z ledu

srdce z ledu200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr novou detektivní knihu Jitky Ludvíkové Srdce z ledu, která se odehrává v autorčině milovaném Jindřichově Hradci. Co nás čeká? Kouzlo maloměsta, nový vyšetřovací tým a atypicky naaranžovaná oběť.

<...

Divadlo

Na hradě je ženská!

noc na karlstejne 200Poslední dobou jsme nebyli dlouho v divadle – po tom, co jsme se z jednoho představení vytratili během přestávky, jsme neměli vůbec chuť ani náladu. Po pauze jsme tedy vyrazili na Noc na Karlštejně a odcházeli jsme opravdu nadše...

Film

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Tomáš holý

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zp...