Modely v zahradách Pražským hradem

Modely v zahradách Pražským hradem

Tisk

lepenka 200V zahradách pod Pražským hradem se 15. června bude konat finále jubilejního desátého ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky. V rámci soutěže bude oceněno nejlepší ztvárnění jedné z národních kulturních památek ve správě Národního památkového ústavu.

 

Návštěvníci zahrad si budou moci mimořádně jen v tento den od 11 do 14 hodin prohlédnout desítku nejpovedenějších modelů vytvořených středoškolskými studenty. Tradiční soutěž, pořádaná Svazem výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM, má letos téma Národní kulturní památka. Studenti si pro svou tvorbu mohli vybrat z přibližně stovky národních kulturních památek, spravovaných Národním památkovým ústavem, který je partnerem letošního ročníku soutěže.

Přihlásilo se na tři desítky škol se zaměřením na stavebnictví a architekturu; do celostátního kola pak postoupilo deset nejlepších modelů – hrady Karlštejn a Bouzov, zřícenina hradu Trosky, zámky Litomyšl, Hradec nad Moravicí, Lednice, Hluboká nad Vltavou a Telč a Důl Michal v Ostravě. Odborná porota Národního památkového ústavu ve finále hodnotila, jak se jejich tvůrcům podařilo vystihnout památkové hodnoty objektů, originalitu, s níž ztvárnili jejich kulturně-historický význam, ale také potenciál, které zhotovené modely mají pro prezentaci našeho nejvýznamnějšího kulturního dědictví.

lepenka1

Výherci Ceny odborné poroty NPÚ si užijí den plný zážitků na jedné z památek ve správě Národního památkového ústavu; všichni finalisté soutěže pak získají volnou vstupenku na hrad, zámek, či jinou zpřístupněnou památku spravovanou NPÚ v okolí školy, kterou studují.          

lepenka2

Odborná porota složená ze zástupců Svazu výrobců vlnitých lepenek hodnotila především kvalitu práce s lepenkou, nápad a celkový dojem. Soutěž podpořilo udělením záštity ministerstvo kultury a ministerstvo životního prostředí.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

nemec200Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Výstava kachlových kamen v ústeckém muzeu

kamna perexV předvečer prázdnin se otevřela v ústeckém muzeu další zajímavá výstava, aby návštěvníkům ukázala, jak člověk si z ohně udělal svého sluhu tím, že mu ohraničil prostor pro jeho činnost. Tato mimořádně rozsáhlá výstava k tématu kamnových kachlů a...

Z archivu...


Literatura

YRSA mne uhranula

Detektivky 200Tak dlouho jsem přemýšlela, jak nazvat článek o dvou detektivních románech islandské spisovatelky Yrsy Sigurđardóttir Led v žilách a Žhavý hrob, až jsem svůj pocit z jejích knih vyjádřila ta...

Divadlo

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...

Film

Česká televize přichází s podzimními novinkami


PodzimAčkoli momentální tropické teploty nenasvědčují, že by mělo léto jen tak skončit, pragmatický kalendář ví své. Polovina prázdnin je definitivně za námi a ta druhá jako naschvál uteče nepřiměřeně rychle. Nad touto kvapnou prázdninovou pomíjivostí se sn...