Jablonecká radnice se dočká oprav interiérů

Jablonecká radnice se dočká oprav interiérů

Tisk

radnice200Postupná rekonstrukce památkově chráněné historické budovy jablonecké radnice pokračuje nejen opravami fasád a výměnou oken, ale také úpravami interiérů, které se vrací do původní podoby.Postupná rekonstrukce památkově chráněné historické budovy jablonecké radnice pokračuje nejen opravami fasád a výměnou oken, ale také úpravami interiérů, které se vrací do původní podoby.

 

Radnice3

Mění se elektroinstalace, vzduchotechnika i podlahy. Repasují se původní dřevěné prvky, které zůstaly ukryté pod umakartovým obložením. Doplňují se i nové prvky podle původních návrhů, které nebyly nikdy realizovány.

Radnice1

Nová radnice byla ve třicátých letech minulého století centrem politického, společenského i kulturního života ve městě. Vinárna, kavárna a restaurace patřily mezi architektonicky nejzajímavější části interiérů radnice. Důsledně se dbalo na vybavení nejmodernějším technickým zařízením. Vzduch přiváděný do místností se v létě ochlazoval a v zimě předehříval, aby zde byla stálá teplota.

Radnice5

Zdroj a ilustrační foto: Město Jablonec nad Nisou

Radnice4


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Karel Fiala: „Z flašky nedýchám, z flašky chlastám“

200rDalším zpovídaným fotografem je Karel Fiala, který se věnuje fotografování pod vodou. Co vše ke vzniku  těch kouzelných rozevlátých fotek potřebuje? A jak to vlastně celé probíhá? Začtěte se o fotografování ve stavu bez tíže…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Naše fotoreportáž: Dny evropského dědictví památky známé i objevované

edh 200Dny evropského dědictví ( European Heritage Days, dále EHD ) každoročně otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.

...

Z archivu...


Literatura

Jak ti zmizet ze života je román o tom, jak přežít zlé časy

Jak ti zmizet ze zivota

Po delší době jsem si přečetla skvělý román. Trocha romantiky nikdy neuškodí. Nejprve mě upoutal jeho název, pak obálka a nakonec děj, který mě chytl od začátku až do konce. Román Jak ti z...

Divadlo

Sladký - nesladký domov

slad200Sladký domov, je nová hra od maďarského spisovateľa Gyorga Spiró, ktorá bola uvedená Slovenskému publiku 5. mája v podaní režiséra Juraja Bielika. Hlavnú úlohu Milky si v nej zahrala Elena Podzámka a jej pomocníkom bol Ujo Lisný, ktorého si zahral Peter ...

Film

Severský filmový podzim – Ptáci nad průlivem

ptaci 200I v pátek 10. listopadu jsem vyrazila na film v rámci festivalu Severský filmový podzim do pražského kina Lucerna. Tentokrát padl výběr na válečné drama Ptáci nad průlivem, který přibližuje osudy dánských Židů a pokusy o jejich záchranu před běsnícími nacisty.