Tajemná tvář Karla Hynka Máchy

Tajemná tvář Karla Hynka Máchy

Tisk

 

machaKdo by neznal Máchův Máj a rozervanou duši romantického básníka! Karel Hynek Mácha se dnes ale i stává hlavní postavou nejrůznějších konspiračních teorií. Do povědomí vniká neologismus máchologie, který popisuje dnešní zkoumání Máchovy osobnosti a díla. Byl to zednář či mystik? Co znamenají šifry v jeho díle?

Na středních školách se už dnes rozebírají Máchovy intimní deníky, záhadologové se zabývají dopisy a zápisky o umělcově vizích a snech při svých toulkách nádherně ponurými krajinami známých zřícenin, které také maloval. Jedním ze známých máchologů je i Aleš Česal, který velice poutavě analyzuje celou Máchovu osobu včetně díla a dosud známých, i někomu třeba neznámých, informací. Knihu nazval Tajemná tvář - zřejmě proto, že se někteří vědci marně snažili zjistit, jak vlastně básník doopravdy vypadal. Žádný autentický Máchův portrét totiž neexistuje. Zato můžeme najít několik kreseb vyjadřujících pokus o Máchovu podobiznu, o níž se v různých dobách pokoušeli mnozí umělci.

I sám Mácha byl velmi zdatný kreslíř. Při svých pověstných romantických toulkách po české přírodě a zříceninách nakreslil spoustu našich hradů. Aleš Česal se v knize zabývá také Máchovými kresbami, které mají jeden zvláštní rys - jsou nakresleny z dosud nevysvětlitelné perspektivy. V knize Tajemná tvář se můžeme dozvědět opravdu spoustu zajímavostí z Máchova života i díla, najdeme v ní úryvky ze známého intimního deníku, v němž popisuje své sexuální kontakty se svou dívkou Lori, se kterou zplodí také potomka a má si ji brát. Autor nevynechá ani záhadnou Máchovou smrt ve velmi mladém věku. Na Máchově postavě je rozhodně co ke zkoumání.

Pokud máte rádi nejen českou literaturu a životopisy umělců, ale i záhady a tajemství, pak je tato kniha určena i přímo pro vás. Nechybí ani pověstný Máchův dopis svému příteli, ve kterém popisuje svůj mystický zážitek na hradě Houska, při kterém se dostal do budoucnosti - do Prahy v roce 2006. Autor knihy zde vyjadřuje svůj názor na pravost tohoto dopisu, který je zde uveden v plném znění. Ukázku z něj si můžete přečíst níže.

Já osobně dávám knize vysoké hodnocení, protože právě tato tématika mě velice baví a dozvěděla jsem se pro mě spoustu přínosných informací, včetně odkazů a tipů na další literaturu.

Ukázka z knihy:

“...Bytosti lidské, s lícemi změněnými, začasté nevidomé, namnoze šaškovskou veteší oděné, chvátaly v zástupech co vichřicí hnány rmutným labyrintem. Štvaly je Dantovy ďábelské, chechtající se měchy s očima ohnivýma - vsávaly a polykaly ty nešťastníky. Eduarde, já myslel, že zšílím - ouzkost a smutek mě pojaly ze strašlivé končiny. Pekelných nástrojů jsem se nebál; po chvíli jsem přivyknul, dalo se jim utýct - zatracenců jsem želel, že se v hořském chvatu míjejí, na sebe nepromluví, bez usmání, bez pozdravu…”

O autorovi:

Aleš Česal (*1976) je český spisovatel, který se zajímá o historii a archeologii. Archeologii jako obor vystudoval na Západočeské univerzitě v Plzni, poté pracoval jako vedoucí Oddělení historie a společenských věd v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech a také v Centru pro prezentaci kulturního dědictví při Národním muzeu. Kniha Tajemná tvář je druhým vydáním, první je z roku 2011. Mezi další známá díla patří například Záhady staré Prahy, Utajené dějiny Čech, Tajemná místa Čech, Plzeňské panoptikum, Tajemná síla země, Znamení zla a další.

Název: Tajemná tvář
Autor: Aleš Česal
Žánr: populárně naučná literatura
Vydáno: 2019
Stran: 222
Vydalo nakladatelství: XYZ - Albatros Media a. s.
Hodnocení: 90 %

macha

https://www.albatrosmedia.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kromě Óčka, který mám většinou doma puštěný jako kulisu, si nic moc nepouštim,“ přiznává Petr Hrdlička

skwor peta hrdlickaSkupina Škwor dala českému rockovému světu především cover písně Shut  Sraž nás na kolena, ale od té doby už urazila velký kus cesty. Poslední album Drsný kraj je toho důkazem. Zpěvák a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

SLADĚNÁ TECHNIKA S HISTORIÍ

RozhlasUsti perexVila s převažujícími novorenesančními prvky postavená na velmi členitém čtvercovém půdorysu s kruhovou dvoupatrovou věží, dlouhá léta unikala zrakům ústecké veřejnosti. Nejprve proto, že majitel ji nechal obklopit zdí a velkým parkem ...

Z archivu...


Literatura

Jan van Helsing: Kdo se bojí Smrti?

helsingBudí úžas i pochybnosti. V této knize se každou stránkou stavíte svému strachu, který se pomalu rozpouští v uchvácení informacemi, které se dozvídáte. S něčím budete souznit, s něčím nikoliv – poměr bude mít každý jiný podle svého přesvědčení i životních zkušeností.

...

Divadlo

Zničující a krutá láska na Větrné Hůrce

Vetrna hurka perexKdyž Kateřina a Heathcliff společně vyrůstali, slíbili si na svobodných úpětích Větrné Hůrky věčnou lásku. I když byl Heathcliff jen nalezenec, kterého do domu přivedl Kateřinin otec, aby se o něj postaral, Kateřina v tom nevid...

Film

Expendables: Postradatelní 2: sólo pro akční hrdiny

postradatelni 2Pokračování úspěšného akčního trháku nabytého filmovými hvězdami je tady. Kdyby mi někdo před natočením Expendables řekl, že se v jednom filmu sejde taková herecká sestava, asi bych mu opravdu nevěřil a označil ho za blá...