Historická romance Pomsta vypráví příběh mladé ženy z řad nižší šlechty

Historická romance Pomsta vypráví příběh mladé ženy z řad nižší šlechty

Tisk

pomsta foto perexCo všechno může způsobit touha po pomstě? Může vzít to nejcennější – lidský život. Mohl by snad díky ní vzniknout život nový? Možná… Anně zasáhne do života zcela nečekaně a nezvratně změní její osud. POMSTA, historická romance z konce 15. století, vypráví příběh života mladé ženy z řad nižší šlechty poznamenaný láskou, nenávistí, nadějí i smrtí.

Objevit knihu, která bude pojednávat o husitských bitvách nebo o postavení vyznavačů utrakvismu v katolické Evropě není tak těžké. Ale knih, které líčí běžný život v českém království druhé poloviny patnáctého století, není zase tolik. A těch, které byste nejraději zhltli na jeden zátah, už vůbec ne, tvrdí první recenzenti a oceňují nejen zajímavý příběh, ale i styl ani ne čtyřicetileté autorky Moniky Alžběty Svobodové.

Anna z Vraného přijíždí na panství pana Hynka nedaleko Kutných Hor, kde se má uskutečnit jejich domluvený sňatek. Najít si cestu ke staršímu muži není pro Annu lehké, přesto se i přes všechny nesnáze snaží získat jeho náklonnost. S ubíhajícími měsíci však ztrácí iluze o šťastném životě, a když se objeví černá smrt, rozplývají se úplně. Často prchá před Hynkovou blízkostí a jedna taková vyjížďka na koni se jí stane osudnou. Její život se obrací naruby. Nalezne díky tomu Anna po čem touží, nebo zažije ještě větší zklamání?

Pomsta foto 1

O autorce

Monika Alžběta Svobodová se narodila v roce 1982 v Kutné Hoře, asi právě proto děj svého románu Pomsta zacílila právě do těchto míst. Už na gymnáziu si zamilovala literaturu, a tak vznikaly první básně a povídky.
Jak život šel, od knih jí to pracovně zaválo do velkého korporátu. Až na mateřské s dětmi se ke svému koníčku vrátila. A i když se třemi malými dětmi příliš času není, vznikají první pohádky a romány pro ženy.
V roce 2021 vyšla v nakladatelství Rubico pohádková kniha Jak je to doopravdy s počasím, přičemž na podzim téhož roku vychází historická romance Pomsta, pražské nakladatelství Petrklíč.

Na příští rok je v edičním plánu nakladatelství Rubico zařazeno pokračování pohádkové knihy pro děti, téma zatím nebudeme prozrazovat. Nakladatelství Triton vydá dvě mini pohádky Jak se chtěl modřín stát vánočním stromkem a Jak se dal kapřík Karlík na modlení. Ostatní romány a pohádky zatím netrpělivě čekají v šuplíku.

pomsta foto 2
Foto archiv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsme tady a chceme vás bavit, říká Karel Šůcha, kapelník formace Laura a její tygři


laura perexFamózní včerejšek a přitažlivý dnešek představuje v Supraphonu nedávno vydané dvojalbum hudební formace Laura a její tygři, které nabízí hned šestadvacet písní. Tři dekády existence trvale vitální kapely jsou dobrou příležitostí bilancova...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ústecké muzeum splácí svůj dluh

MuzeumUsti perexPrvní kroky každého nového zaměstnance v ústeckém podniku Setuza vedly do propagačního oddělení k fotografovi panu Adolfu Čejchanovi a to už od roku 1950. Bez služebního průkazu s aktuální fotografií se...

Z archivu...


Literatura

Využijte chladné dny ke studiu Zahradnických vychytávek

zahradnicke vychytavky200V nakladatelství Esence vyšla praktická zahradnická příručka nazvaná Zahradnické vychytávky s podtitulem Objevte plný potenciál vaší zahrady. Autorem je Huw Richards.

 

...

Divadlo

JAMU přijímá studenty z Ukrajiny, otevřela pro ně transparentní účet a učí je češtinu

jamu 200Třináct ukrajinských studentů prchajících před válkou v současné době studuje na obou fakultách brněnské akademie. Počty však mohou být ještě vyšší. JAMU navrch z iniciativy děkana Divadelní fakulty doc. Mgr. Petra Francána zřídila transparentní účet na ...

Film

Fénix s polámanými křídly

fenix200Další drama na programu Severské filmové zimy, tentokrát z Norska. Znovu se setkáváme s partnerskou dvojicí umělců. Možná vám to připomíná dříve představený finský film Nicota, ale nemusíte se bát, že by šlo o stejný příběh. Umělecká ega jsou jediným po...