Zimní nápoje pro zahřátí i na dobrou náladu

Zimní nápoje pro zahřátí i na dobrou náladu

Tisk

zimni horke napoje perexFrancouzská kuchyně dala světu pojem gastronomie. Mlékárna Valašské Meziříčí pak dává zase lidem zakusit pravou chuť poctivé čerstvé smetany a mléka. A jak lze pomoci těchto základních surovin vytvořit gastronomickou pochoutku? Zcela jednoduše, a to v podobě domácího vaječného likéru nebo pravé čokolády. Oba nápoje lze pak v zimním období a pro sváteční chvíle přichystat také horké. Gurmán si nejenom pochutná, ale zároveň zahřeje a zcela jistě mu oba zimní nápoje vykouzlí spokojený úsměv na tváři. Přijměte pro náročné zimní období a sváteční dny tipy na rychlou a lahodnou pochoutku.

„Gastronomie by měla skombinovat zdravou výživu s požitkem z jídla, který by se neměl považovat za hřích. Dnes již oddělujeme labužnictví od obžerství a nenasytnosti. Pohlíží se na něj jako na zálibu, kterou si člověk smí užívat. Je to společenská vlastnost, která potěší hostitele i hosta a prospěje vědě. Labužníci jsou si rovni se všemi ostatními, kteří mají nějaký svůj zvláštní předmět zájmu,“ Brillat – Savarina, francouzský právník, politik, ekonomický myslitel a houslista, dnes známý především jako gurmán a gastronom, autor knihy Fyziologie chuti.

„Konec roku nám přináší očekávání a naději. Bilancujeme prožité a připravujeme se na nové. Ne vždy máme důvod mít úsměv od ucha k uchu. Domnívám se, že k pohodě a lepší náladě lze přispět i něčím lahodným. Proto pro tyto dny přicházíme se dvěma tipy na horký nápoj,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Prvním z nich je domácí vaječný likér a druhým pak čokoláda, kterou lze konzumovat i s kapkou dobrého rumu. Omezování zažíváme po celý rok dost a dost. Svátky a konec roku by měly být opravdu veselé a šťastné,“ dodává Zuzana Pavelková.

Domácí vaječný likér

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:
• 6 žloutků
• 250 ml kvalitního rumu
• 120 ml kondenzovaného mléka (9 % tuku, neslazené)
• 250 ml Čerstvé smetany z Valašska
• 150 g moučkového cukru
• 10 g vanilkového cukru
• 1 vanilkový lusk

zimni horke napoje 2

Postup:
Do hrnce nalijeme Čerstvou smetanu z Valašska, kondenzované mléko, 90 g cukru, vanilkový cukr a vnitřek vanilkového lusku. Rozmícháme, přivedeme téměř k varu a odstavíme. Do mísy dáme žloutky, přidáme zbylý cukr a vyšleháme dokud žloutky nezesvětlají. Směs horké smetany vylijeme za stálého míchání ke žloutkům a důkladně rozmícháme. Nalijeme zpět do hrnce a postavíme na mírný plamen. Za stálého míchání krém začne pomalu houstnout. Ideální teplota je 75 až 80 °C. Zabere to cca 5 až 10 minut. Hned jak bude krém hustý, odstavíme ho z plotny a necháme za občasného míchání vychladnout. Na plnění skleněných láhví použijeme nejlépe trychtýř se sítkem a poté dáme láhve do lednice.

Horká čokoláda s rumem nebo bez

Čokoládu objevilo lidstvo již před více než 3 000 lety. Již v té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Po zániku jejich říše ve 4. století našeho letopočtu se na tomto území usadili Mayové, kteří první uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. Kakaovník byl posvátným stromem. Švédský botanik Linné nazval strom kakaovníku Theobroma Cacao – potrava bohů.

zimni horke napoje 1

Doba přípravy: 10 minut – náročnost nízká

Ingredience: na 2 šálky horké čokolády
• 150 ml Čerstvé smetany z Valašska
• 200 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
• 1 vanilkový cukr
• Kvalitní čokoládové pecičky nebo kvalitní čokoláda 50–⁠100 g
• Skořice, kardamon, špetička chilli, sůl či kurkuma, drcené mandle nebo jemné čokoládové hoblinky na dozdobení
• Kvalitní rum podle chuti

Postup:
Mléko nebo smetanu použijeme pro dosažení krásně husté, krémové konzistence čokolády, smícháme v hrnci s čokoládovými pecičkami nebo kvalitní čokoládou. Tu nalámeme na drobné kousky. Za stálého míchaní přiléváme mléko. Směs pomalu zahříváme a mícháme tak dlouho, aby vznikla hladká hmota. Podle chuti přidáme cukr. Čokoládu nalijeme do hrnečku, navrch lze připravit našlehanou šlehačku a její povrch poprášíme kakaovým práškem. Na ozdobu lze použít skořici, kardamon, špetička chilli, sůl či kurkumu, drcené mandle nebo jemné čokoládové hoblinky.
___________________________________________________________________________________
Privatizací Beskydských mlékáren v roce 17. června 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o. a tento rok slaví již 30 let. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: JOGURTY – smetanové, polotučné, ovocné, bílé a BIO, KYSANÉ VÝROBKY – kefírová mléka, acidofilní mléka, kyška a ČERSTVÉ VÝROBKY – šlehačka, mléko. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Za těmito úspěchy stojí také zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svou poctivou prací. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí i na slovenský trh. Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.


 

Přihlášení



Román Všechny naše životy je skvělé čtení na léto. Je snazší žít životy druhých, než ten vlastní

Jako závan letního vánku, který nese chvíle pohody, přátelské atmosféry a příslibu blížících se prázdnin. Takový je román „Všechny naše životy“ od francouzské spisovatelky Sophie Astrabie. Pohladí vás po duši a zahřeje u srdce. Nemusíte nad ním hlouběji přemýšlet, stačí se jen nechat unášet jeho jemným kouzlem. Co si více přát, když si potřebujete prostě jen odpočinout a uvítáte společnost nenáročné a milé knihy.

Setkání s C. G. Jungem poskytlo nakladatelství Portál. Schůzka je to parádní!

Pokud patříte mezi příznivce C. G. Junga, nová knížka z nakladatelství Portál bude pro vás opravdovou lahůdkou, která vám rozzáří oči. Publikace přináší výběr z Jungovy tvorby i pozůstalosti, ale i vzpomínky jeho blízkých či dalších osob, které se s ním setkaly a spolupracovaly. Knížka je velmi pestrá a zajímavá, můžete se k ní opakovaně vracet. Já jsem neskutečně nadšená, protože patřím mezi velkou obdivovatelku Junga a takovou knihu jsem si nemohla nechat ujít.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Váchalová: Hudba je pro mě životodárným pramenem, bez něhož bych opravdu nedokázala žít

archiv Barbora VáchalováPJiž v dětství snila o tom, že bude jednou harfistkou a svůj sen začala naplňovat, když nastoupila na pražskou konzervatoř. Od roku 1989 působí Barbora Váchalová v orchestru ND v Praze, spolupracuje s různými soubory...

Výchova štěněte – ideální příručka nejen pro nováčky!

Nakladatelství Kazda vydalo v únoru úžasnou praktickou příručku Výchovu štěněte od trenérky psů Kathariny Schlegl-Koflerové. Pokud si plánujete pořídit malé chlupaté štěstí nebo vás zajímají aktuální trendy ve výchově štěňátek, tato kniha je pro vás nutnost!

Čtěte také...

TRANSFERY V ÚSTECKÉM MUZEU

Transfery 200Ústecké muzeum okurkovou sezónu vůbec nezná. Jen jedna z úspěšných výstav uvolnila místo, už prostory zaplnila jiná. Tentokráte muzeum využilo dlouhodobé a úspěšné spolupráce s ústeckou univerzitou (UJEP) a doplnilo jejich pro...

Z archivu...


Literatura

Pomocník pro začátečníky v angličtině

Anglictina 200Já opravdu nejsem zdatná na cizí jazyky. Vyrostla jsem na ruštině, na střední škole jsem bojovala s němčinou a v angličtině tápu již několik dlouhých let. Mám několik učebnic a slovníků, ale pokaždé to dopadlo úplně stejně - uvízla jsem na ...

Divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Char...

Film

Čtvrtý ročník přehlídky 3Kino záhy započne

3dBěhem prvních pěti listopadových dnů (1.-5.11.2017) se v pražských kinech Atlas a Evald pořádá již počtvrté přehlídka 3Kino – spatříme na čtyřicet převážně nových až nejnovějších filmů, zpravidla u nás dosud neznámých, natočených v tuzemsku  i u našich nejbližších sousedů,  na Slovensk...