Vánoce v chrudimském muzeu

Vánoce v chrudimském muzeu

Tisk

200 perexVšichni, kteří se ještě nechtějí rozloučit s Vánocemi a jejich neopakovatelnou atmosférou, mohou do 11. ledna navštívit v Regionálním muzeu v Chrudimi výstavu nazvanou jednoduše Vánoce v muzeu.


 

Výstava představuje tradiční i současné předvánoční i vánoční obyčeje, nechybí ani typické výrobky, ukázky zdobení a příprav. Návštěvníci si mohou prohlédnout různé zvykoslovné předměty, adventní věnce, barborky, historické vánoční pohlednice a samozřejmě i betlémy.

1

Dětem se jistě budou líbit postavy Mikuláše a čerta, zvyky spojené se sv. Lucií a sv. Barborou.  Maminky zase podlehnou nostalgii při pohledu na kuchyň z počátku 20. století, ve které právě probíhá pečení vánočního cukroví. Tatínky možná zaujme jarmareční bouda na předválečných mikulášských trzích plná různých dobrot.

 Stálá expozice lidového nábytku, kterou tvoří interiér jídelny dle architekta Jana Kouly z roku 1900, doplněný lidovou světnicí s malovaným nábytkem regionálního charakteru z konce 19. století,  je štědrovečerně vyzdobena a představuje štědrovečerní zvyky, jako například omotání noh stolu řetězem, aby rodina zůstala pohromadě, či kladení slámy a sekery pod stůl. Když se lidé během večeře dotkli nohou ostří sekery, měli mít po celý rok pevné zdraví.

2

Součástí výstavy je i soubor lidových hraček z Hlinecka, který muzeum získalo do sbírek již na přelomu 19. a 20. století, doplněný o hračky současných regionálních tvůrců navazujících na lidovou tradici (Zdeněk Bukáček, Vlastimil a Zdenka Škrochovi, Alois Doležal).

V muzeu též probíhá vánoční soutěž Andělé určená pro školní i mimoškolní kolektivy, v níž děti z MŠ, ZŠ i SŠ měly za úkol vyrobit co nejoriginálnější postavičky andělů libovolných velikostí i materiálů. Jejich díla (celkem 38 souborů) jsou nyní vystavena v muzeu a návštěvníci svými hlasy rozhodují o nejkrásnějším andělovi.

4

Vánoce v muzeu
Datum a místo konání: 28.11.2014 – 11.1.2015 Regionální muzeum Chrudim, otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 12 hodin, od 13 do 17 hodin

5


Pořadatel: Regionální muzeum Chrudim, Široká 86, Chrudim

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Už dávno jsem se smířila s tím, že nejsem a nebudu dokonalá

jidr200Asi ne náhodou jsem natrefila na tři knihy s líbivými a lákavě barevnými obaly. První se jmenuje Meč pánů z Velhartic, druhá Meč a dívka z Herštejna a ta třetí Meč, srdce čarodějky. Jsou to knihy pro malé čtenáře a mají společnou autorku – Jindřišku Mend...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Když jsem já šel tou Putimskou branou

Pisek200Někdy je zajímavé vydat se po stopách zlidovělých písniček, jenže onu Putimskou bránu bychom v Putimi marně hledali – stávala totiž v PÍSKU. V tamních hradbách byla jedním z průchodů, které střežily vchod do města (případně i východ z něho). Nazývala s ...

Z archivu...


Literatura

Deset andělských témat pro každý den

deset-poselstvi-vasich-andelu 200Někdy má lidská duše potřebu naděje…. Víru v pohlazení. A vědomí, že sami sobě můžeme být tím nejlepším rádcem, protože sami sebe nejlépe známe. Tato kniha je malou studnicí moudrosti, kterou v sobě má každý. A říkejme té moudro...

Divadlo

Slovácké divadlo uvádí soudní drama Teror přímo u Okresního soudu

teror200V pátek 29. dubna se příznivci Slováckého divadla dočkají dalšího výjimečného zážitku. Soudní drama Teror německého dramatika a právníka Ferdinanda von Schiracha Teror budou hrát divadelníci v jednací síni Okresního soudu v Uherském Hradišti a o vině či n...

Film

The Amazing Spider-Man: znovu a jinak z pohledu ženy

altSamotná postava Spider – Mana letos slaví padesát let od doby, kdy se představila světu v Marvelovském komiksu Stana Lee a Stevea Ditko. Tenkrát pravděpodobně ještě nikdo netušil, že se pavoučí muž stane takov...