Nakladatelství Academia poutá svou nabídkou – nabízí odkaz Shakespearův i Macurův

Nakladatelství Academia poutá svou nabídkou – nabízí odkaz Shakespearův i Macurův

Tisk

Macura perexAcademia zaujala dvěma výjimečnými knihami. První je obšírné jednosvazkové vydání celého Shakespearova DÍLA, druhým je svazek statí Vladimíra Macury nazvaný ŠŤASTNÝ VĚK. V obou případech se jedná o počiny, které shrnují texty, které již dříve vycházely i samostatně.


Shrnutí Shakespearovy dramatické i básnické tvorby (sonety) je unikátní tím, že o překlad se zasloužil jediný člověk – Martin Hilský, přední anglista a vysokoškolský profesor, jenž nedávno oslavil osmdesátiny. Vstoupil tak do dlouhé řady zčešťovatelů, kteří – obrazně řečeno – bezmála každé generaci s ohledem stav jazyka, panující zvyklosti a očekávání přibližovali umělecký odkaz geniálního alžbětince (1564-1616). Také Hilského překlady vycházejí ze současné řeči a jistě pro příští desetiletí zprostředkovávají nejen znění, ale také co nejlepší pochopení textů, od jejichž vzniku uplynula více než čtyři staletí. V Anglii jsou totiž čteny v původní jazykové podobě.

Macura 2

Avšak u Hilského je patrné, že to není divadelník. Z českých překladů Shakespearových her je mi asi nejbližší Werichovo přiblížení postavy Falstaffa, která prochází několika „královskými“ hrami a jíž Werich řekněme osamostatnil; při čtení si člověk úplně představuje, jak Werich splývá s mluvou poživačného chlapíka, směšného v pokusech dosáhnout důstojnosti, jak si jej přizpůsobil svému naturelu. Wericha tento tragikomický hrdina vábil po dlouhá léta: nejprve spolu s režisérem Vojtěchem Jasným chystal filmovou adaptaci (scénář se nazýval Filmfalstaff, 1964), po selhání těchto plánů ji přepsal do podoby divadelní hry (vyšla tiskem pod názvem Falstaffovo babí léto, 1969).

V předmluvě Werich napsal: „Hádáme se dneska, jestli jste to psal sám. Nebo jestli vás bylo víc. (…) Byla by to útěcha, protože jestli jste to svedl sám, tak nezbývá než přiznat, že nikdo z nás není ani tak nadaný jako Vy, ani tak pilný, ani tak chytrý, ani tak podnikavý, ani tak trpělivý. A nesmrtelný.“ Ale už v Baladě z hadrů (1957; televizní záznam 1960), kde exceloval s Miroslavem Horníčkem, si v prostořeké předscéně zažertoval. Na otázku, zda Shakespeare byl dobrej básník, odvětil, že mu připomíná dva zámky plný spisovatelů.

Spisy literárního teoretika a plodného spisovatele Vladimíra Macury (1945-1999) jsou rozvrženy do sedmi svazků a zahrnují díla odborná i románová. Macura svým způsobem připomíná italského Umberta Eca – ten zkoumal sémiotiku i středověkou estetiku, aby pak tyhle poznatky zužitkoval a prolnul do literárních děl, počínaje Jménem růže. Macura své romány situoval do 19. století a rovněž do nich začlenil obdivuhodné znalosti tohoto období, jak prokázal již v knize Znamení zrodu a české sny – psali jsme o ní ZDE.

Nyní vydaný Šťastný věk se zabývá stoletím dvacátým. Zkoumá literaturu i obecněji i kulturu s ním související. Zařazené studie vycházely v dobách normalizace i po pádu komunismu. Soustředí se hlavně za domácí kontext, ale pozornost věnuje také ruskému (případně estonskému) prostředí za sovětských časů. Ukazuje, jak třeba odkaz básníka Alexandra Tvardovského či sémiotika Jurije Lotmana přežil svou dobu a oslovuje podnes.

Macura

Všímá si projevů českého stalinistického marxismu (Nejedlého, Štolla, připomíná rovněž šťastně rozuzlený, odnáboženstělý převod Karafiátových Broučků do ruštiny), několikrát se vrací k Juliu Fučíkovi a (nejen) Reportáži psané na oprátce. Zajímavá je třeba stať o rozličných posunech, které Reportáž doznala v cizích jazycích. Sebrány jsou studie o české poezii první poloviny minulého století (Bezruč, Halas, Wolker, Seifert, Holan…), přibližuje básnickou i prozaickou tvorbu svých vrstevníků.

Ale asi nejpřitažlivější, nejočekávanější součástí tohoto svazku je přetisk zásadního spisku Šťastný věk, poprvé vydaného v roce 1992. Podobně jako v Českých snech, které se vztahují k obrozenectví a vlastenčení 19. století, také zde předkládá řadu esejů a zamyšlení, tentokrát nad symbolikou, emblémy a mýty v éře socialismu, mezi roky 1948 až 1989. Přibližuje témata, která byla tehdy vnímána jako bezmála posvátná, o které se opírala vládnoucí moc. Dotýká se cesty k ráji i poslední bitvy, která jednou vzplane, zmiňuje obraz domova i vůdce, přidává jevy, které se vydávají za rozhodující úspěchy při budování socialismu, ať již jsou to spartakiáda, metro nebo kosmonaut Remek.

Čím tento článek uzavřít? Asi upozorněním, že Macura se vyznačoval téměř renesanční šíří zájmů, že o věcech nijak jednoduchých dokázal psát čtivě, dobře zvládal umění čtenáře upoutat nečekaným postřehem i trefně vřazeným postřehem. Dokázal předávat radost z poznávání, když čtenáře zasvěceně provázel při pátrání v zákrutách dávnější i novější minulosti.

Macura 3

William Shakespeare: Dílo
Přeložil: Martin Hilský
Vydalo Nakladatelství Academia (3. vydání), Praha 2023, 1684 strany
Foto: kniha, William Shakespeare - životopis, dramatik, básník (biography.com)
Dílo, 3. vydání – Academia

Hodnocení: 100 %

Macura 1

Vladimír Macura: Šťastný věk a další studie o literatuře a kultuře dvacátého století
Edičně připravil František A. Podhajský
Vydalo Nakladatelství Academia, Praha 2023, 628 stran.
Foto: kniha, na-ripu.jpg (616×752) (cas.cz)
Šťastný věk a další studie o literatuře a kultuře dvacátého století – Academia

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Duchcov

duchcov 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V Holešově jsou české korunovační klenoty na dosah

korunovacni predmety 200Unikátní výstava představuje mistrovskou repliku českých korunovačních klenotů a původního žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna tak bude v Holešově vystavena v původním kompletu.

...

Z archivu...


Literatura

Který kluk by nemiloval vojáčky?

vojacci 200Když se spojí otec se synem, dva velké zájmy a spolupráce s nakladatelstvím, může vzniknout skvělý počin. A jedním z nich je rozhodně kniha Vojáčci zaměřené na legionáře, rytíře a samuraje.

 

...

Divadlo

Zabíjejte popírače klimatických změn. Švandovo divadlo chystá satirickou komedii o střetu politiky a ekoteroristů

Zabijejte popirace 200Co se stane, když se mocná síla klimatické změny střetne s nepružnými osobami z nejvyšší politiky? Ministryně životního prostředí se ocitá v největší morální krizi za svoji kariéru a koncert v australském parlamentu, který je...

Film

Filmová kultura v českých zemích, východním Německu a Polsku

kultur 200V někdejším sovětském bloku byl prostor, vymezený českým, (východo)německým a polským územím, vnímán jako "obranný" val vůči západním státům. V oblasti filmu se tento koncept rozhodl prozkoumat brněnský badatel Pavel Skopal, když sepsal knihu Fil...