Jak se dívat na pobělohorské dějiny

Jak se dívat na pobělohorské dějiny

Tisk

Kulltura a zboznost 1Francouzské bohemistce Marii-Élizabeth Ducreuxové (narozena 1950) se už před čtrnácti lety dostalo velké pocty, když jí Univerzita Karlova udělila čestnou vědeckou hodnost doktora honoris causa. Zaměřuje se zejména na pobělohorské dějiny, osvobozena od zátěže národních resentimentů a dlouhodobě tradovaných klišé.

 

Své průzkumy totiž činila v kontextu mezinárodního historického bádání a metodologických postupů reprezentovaných zvláště historiky po celá desetiletí sdruženými kolem francouzského časopisu Annales. Avšak teprve nyní jí česky vychází sborník statí nazvaný KULTURA – ZBOŽNOST – SYMBOLICKÁ POLITIKA.

Při čtení jejích textů si musíme uvědomit, že původně byly psány pro zahraničního (nejen francouzského) příjemce, takže mohou obsahovat leckteré údaje, které lze považovat za plevelné. Prostě původně předpokládaného zájemce, který nemá hlubší povědomí o dění ve středoevropském prostoru, uvádějí do širších dějinných poměrů v něm. Zařazené studie pocházejí vesměs z časopiseckých zdrojů, takže jejich délka se pohybuje mezi deseti až patnácti stranami.

Dějiny jako spor
Většinou se vztahují k tématu (re)katolizace české pobělohorské společnosti a mapuje různé dílčí případy. Autorka se zabývá třeba působením misionářů v českých zemích během 18. století a čerpá přitom z dobových sdělení, přibližuje osudy českých exulantů v protestantských německých zemích, jmenovitě v pruském Berlíně a rovněž vychází z písemných sdělení, která po sobě zanechali, z dopisů a jiných ego-dokumentů. Zde se dotýká prožitku náboženské víry, ať již katolické nebo protestantské, které se vzájemně osočovaly z kacířství.

Kulltura a zboznost 3

Ducreuxová - doctor honoris causa

Přibližuje nejen státem prosazovanou a organizovanou zbožnost (také v literatuře), všímá si mariánského kultu (který úzce souvisí i se vztyčením triumfálního sloupu na pražském Staroměstském náměstí), dotýká vládnoucího panovnického rodu coby záštity katolictví a zároveň prezentovaného jako Bohem vyvolený. Odhaluje, jak také kult svatého Václava posloužil k legitimizaci habsburských králů a císařů. Zajímavý je rovněž průzkum ostatkové mánie – všeobecně je znám vznik kultu Jana Nepomuckého, avšak Ducreuxová směřuje jinam: upozorňuje na postoj papežské moci k šíření slávy svatých v oblastech tolik vzdálených od Říma, mapuje i konkrétní případ, jakým byl převoz ostatků svatého Heraklia v prvním desetiletí 18. století (tehdy o něm vyšla pamětní kniha Swatý Heraclius Mučedlnjk Ržjmské Cýrkwe).

Česká otázka a polemiky s ní spojené
V oddílu Miscellanea (což lze přeložit jako rozmanitosti, tedy texty, která zpracovávají látky původnímu vymezení více či méně vzdálené) nalezneme několik úvah vztahujících se k novodobým otázkám češství a příslušnosti k českému národu. Probírá i Masarykem zkoumanou „českou otázku“, neboť podle Ducreuxové česká identita kolísá mezi katolictvím a protestantstvím (i když častěji docházelo k výstupu z katolické církve k nově založeným „národním“ objektům). Opakovaně se k české otázce vrací, ohlížejíc se i do vzdálenější minulosti. Přibližuje vnímání jezuitů i ostře odmítavé postoje, šířené národními buditeli od 19. století (např. Karel Havlíček Borovský). Také se dotýká jazyka a historie, když skrze myšlenky např. Dobrovského či Dobnera načrtává situaci ve střední Evropě (nejen) za tereziánských i josefínských reforem druhé půli 18. století – vnímá střední Evropu jako území na rozmezí mezi učeností a tradicí.

Kulltura a zboznost 2

Ducreuxová - doctor honoris causa

Závěrem mohu jedině dodat, že psaní Ducreuxové (nebo české překlady původních statí?) je poněkud těžkopádné a nezáživné, čtenář obtížně udržuje pozornost. Také soustředění na dílčí záležitosti vede ke značně roztříštěnému vněmu. Avšak přibližované jednotlivosti jsou nesporně zajímavé, někdy málo známé či téměř neznámé. Oceníme, že autorka důsledně pracuje s dobovými tisky, rukopisnými prameny, že osvětluje smýšlení a prožívání lidí žijících ve sledovaném období, a to napříč sociálním spektrem – od nejnižších vrstev po nejvyšší.

Kulltura a zboznost

Marie-Élizabeth Ducreux: Kultura – zbožnost – symbolická politika. Proměny společnosti ve střední Evropě v 17. a 18. století (přeložily Adéla Stříbrná a Bronislava Cvejnová Skalická)
Editovaly Ivana Čornejová a Zdeněk Hojda
Vydala Univerzita Karlova – nakladatelství Karolinum, Praha 2023. 421 stran
karolinum.cz/knihy/ducreux-kultura-zboznost-symbolicka-politika-27942

Hodnocení: 80 %

Foto: kniha, https://iforum.cuni.cz/FORUM-6764.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich představeních bývá veselo, říká Jiří Zbořil

zbor perexModerátor a organizátor kulturních vystoupení Jiří Zbořil jezdí po republice s Divadlem Evy Hruškové, s Janem Přeučilem nebo se zpěvačkou Marcelou Březinovou. „Je vidět, že lidé byli dlouho doma a strašně jim chybí sociální kontakt - pobavit se, dá...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Poselství našich předků a rodových linií v číslech

Perex knihaEster Davidová, která se dlouhá léta věnovala regresním terapiím, nyní vydala svou další knihu, tentokrát věnovanou léčení generačních traumat a rozkličování toho, co si neseme od svých předků z pohledu numerologie. Knihy si vydává sama a těší se v...

Z archivu...


Literatura

Vyšly Pohádky k neuvěření

Pohadky k neuvereni 200Nejsou pohádky jako pohádky. Když je píše člověk moudrý, nadaný smyslem pro humor a nadsázku, člověk znalý jejich pravidel a současně odhodlaný je porušovat, zpravidla se urodí možná sice nenápadné, alem přece jen zjevné...

Divadlo

Mohou se ženy vyrovnat s následky války?

Trojanky perexTrójské ženy žily deset let uvězněny ve zdech opevněného města. Pak jsou hradby zbořeny. Ony ale svobodu nezískají, místo ní přichází nové vězení – jsou vytrženy ze svých domovů a vrženy do kultury, jejímž jazykem nemluví.

Film

Co znamená mít dobrý sex se dozvíte v novém snímku Hodně štěstí, pane Veliký

hodne stesti 200V polovině července, konkrétně 14.7., vtrhne do českých kin komediální drama s názvem Hodně štěstí, pane Veliký. Snímek plný sexuálního napětí, lehkých postelových scén a humoru je také o touze po opravdovém a nepředstíraném orgasmu. V hl...