Bratislavský majáles

Bratislavský majáles

Tisk

majales 200Na Tyršovom námestí v Bratislave sa od 3. mája do 5. mája konal Bratislavský majáles. Širokej verejnosti ponúkal bezplatný program v podobe rôznych hudobných skupín.

 

 

Predstavili sa nielen známe slovenské skupiny, ale aj skupiny zo zahraničia. Lákadlom boli kapely Polemix, Hex, I. M.T. Smile. V nedeľu pódium patrilo zahraničným hosťom z Českej republiky skupine BezoBratri, poľskej ethno-elektro kapele Goral, kosovskej rockovej Jericho, tradičnej iránskej a jej príbuznej kurdskej, afgánskej a tureckej Ashtee Ensemble.

No nie len pestrý hudobný výber čakal na návštevníkov, ponuka bola rozšírená o debatné diskusie a divadelné predstavenia. Príjemným spestrením bola plavba loďou po Dunaji, ako kyvadlová doprava každých 30 min, z pontónov pri obchodnom centre Eurovea a na Tyršovom nábreží v Petržalke.

Najväčším klincom večera bolo zakončenie hlavného programu Veľkolepým ohňostrojom nad hladinou Dunaja medzi Mostom SNP a Starým mostom.

majales


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Robertem Vanem

200rozNarodil se na Slovensku, emigroval do Spojených států a po sametové revoluci se vrátil do Prahy. V komerční sféře patří k vyhledávaným módním a portrétním fotografům. Krom toho, jako jeden z mála, využívá ve své vlastní tvorbě techniku rozšířenou v 19. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Seznamte se se zásadními vědeckými osobnostmi minulého století

geniove 200Naše společnost je z nějakého důvodu nastavená tak, že ví o kdejaké celebritě z uměleckého prostředí první poslední, ale o zásadních osobnostech vědy by už ledaskdo tápal. To se rozhodl změnit Karel Pacner a sestavil medailonky dvaceti zásadníc...

Z archivu...


Literatura

Nová knížka Marie Kšajtové o panence, co přináší radost

panenka-a-autaci 200Panenka Blaženka umí kouzlit. Ráda dělá radost malým i velkým a má neskutečné nápady. Nejprve žila v Jabloňové ulici u Barunky Jahodové. Spolu si hrály a spolu chodily do obchodu, ve kterém ovoce a zeleninu pr...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie odtajnil program

setkani stretnutie200Ve Zlíně se od 14. do 19. května bude konat 28. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie. Na co se můžete těšit?

 

...

Film

Rekapitulace Febiofestu: punková anarchie, film bez Lucíi a digitální amputace

febiofest200Jubilejní 20. ročník Mezinárodního filmového festivalu Febiofest skončil v hlavním městě vyhlášením vítězného snímku sekce Nová Evropa. Stalo se jím britské nezávislé drama Rozbitý svět (Broken...