Na Den židovských památek se otevřely desítky synagog, či hřbitovů

Na Den židovských památek se otevřely desítky synagog, či hřbitovů

Tisk

zidovske pamatky 200Židovská komunita v Čechách nebyla nikdy příliš početná; její kulturní vliv byl ale velký. Židé, žijící v uzavřených ghettech udržovali své tradice a zvyky. I dnes se tak můžeme projít židovskými čtvrtěmi, navštívit některý z židovských hřbitovů, nebo si prohlédnout některou z asi dvou set synagog.

 

V polovině srpna se v České republice konal Den židovských památek. Otevřely se čtyři desítky židovských pamětihodností v Čechách, na Moravě a Slezsku. Zájemci mohli navštívit hřbitovy a synagogy, které nejsou volně přístupné, nebo prošly v posledních letech rekonstrukcí.

zidovske pamatky

Do Dne židovských památek se zapojilo i 15 nedávno opravených objektů z projektu revitalizace židovských památek Deset hvězd. Projekt umožnil díky příspěvku z Evropského fondu pro regionální rozvoj opravit celkem 15 lokalit v ČR. Opravilo se mimo jiné šest synagog, ve kterých vznikly stálé expozice, které umožňují seznámit se s židovskou historií a s judaismem v autentickém prostředí.

zidovske pamatky2

Většina židovských obcí na území dnešní České republiky zanikla kvůli holokaustu a v důsledku poválečných emigračních vln. Synagogy a židovské hřbitovy byly opuštěny a chátraly. Během druhé světové války bylo nacisty vypáleno, zbořeno, nebo zničeno na 70 synagog. Dalších 105 synagog bylo zbořeno za komunistického režimu. Teprve po listopadu 1989 se začaly zbylé památky dokumentovat a postupně zachraňovat. Do dnešní doby se dochovalo na 200 synagog a 370 židovských hřbitovů. Tyto památky jsou ve vlastnictví některé z deseti židovských obcí nebo Federace židovských obcí v ČR, ale také měst, církví i soukromých majitelů.  

Foto: autor, podle podkladů Národního památkového ústavu, www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (1.část )

Brabec perexNa rozhovor se skvělým hercem a znamenitým dabérem Vladimírem Brabcem jsem dorazila s asi 20 minutovým zpožděním. Dole mi otevřela jeho manželka a poslala mě nahoru – prý už na mě čekají a ona že...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ústecké muzeum v karanténě nezahálelo

Muzeum ULA perexI když pro návštěvníky bylo uzavřeno, věnovalo se dál svým běžným  činnostem a přece jen na návštěvníky nezapomnělo a našlo si k nim cestu. Nakonec není to poprvé co takovou situaci řešilo a vyřešilo. Nebylo to tenkrát kvůli kara...


Literatura

Svět podle Vacátka: nejen nostalgie

zlociny a vasne pana vacatka kovarikovaVstupte do lepší společnosti! Kokainistka, penězokazec, kasaři, kapsáři, prostitutky, podvodníci… Potkáte je v knize Zločin a vášně za rady Vacátka. Autoři Blanka Kovaříková a

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

Akira Kurosawa a jeho filmy

kurosawa 1Je zajímavé, že z klasiků japonské kinematografie je u nás nejvíce a vlastně jako jediný znám právě Akira Kurosawa. Naproti tomu tvůrci jako Kaneto Šindo, Jasudžiro Ozu nebo Kendži Mizoguči, jakkoli též celosvětově uznávaní, jsou u nás pomíjeni. Na roz...