Působivá zpověď novodobých zámeckých pánů

Působivá zpověď novodobých zámeckých pánů

Tisk

aby po nas neco zustalo 200Prožít život na zámku, to je krásná pohádková představa, ovšem dost vzdálená realitě. Jsou však mezi námi lidé, kteří se rozhodli splnit si tento romantický sen, nezalekli se výzvy a pořídili si zámek. Tedy většinou jen jeho ruinu. Nevšední příběhy novodobých zámeckých pánů představuje pozoruhodná publikace Aby po nás něco zůstalo, která právě v těchto dnech míří na knižní pulty.

 Fotografka Kateřina Sýsová spolu se spisovatelkou Annou Novotnou oslovily patnáct majitelů českých památek, kteří je ochotně nechali nahlédnout za zdi svých panství a svěřili se jim se svými zkušenostmi, zážitky, plány a vizemi, ale i obavami. Na základě těchto setkání vznikla kniha rozhovorů Aby po nás něco zůstalo, na níž autorky pracovaly několik let. Vytvořily tak jedinečný portrét současných zámeckých pánů, kteří se dobrovolně rozhodli pustit do nekonečného a obdivuhodného boje, jenž má společný cíl.

Ať už sídlí na jihu, nebo na severu Čech, shodují se v tom, že zámecký život má od pohádky a romantiky mnohdy hodně daleko. V současné době „být zámeckým pánem“ spíše znamená vykasat si rukávy a pustit se do oprav. „Zámek je řehole, kterou si člověk zvolil,“ říká v knize Jan Kilián ze zámku Krásný Les. A dodává: „Chci si zámek zasloužit, zachránit ho, ne koupit něco, co je hotové.“

Podobný názor mají vesměs všichni současní zámečtí pánové. Chtějí zachránit budovy už téměř odsouzené k zániku a zachovat je pro budoucí generace. Uskutečnění svého snu věnují veškerý svůj čas, peníze i fyzické síly. Často zámku podřizují i osobní vztahy. Nelze než užasnout nad jejich odvahou, entusiasmem a odhodláním, s nimiž se pustili do obnovy zpustošených památek, na kterých se podepsal zub času i lidská lhostejnost. Zjistíte, co je vedlo k tomu koupit si zámek i s vidinou nekonečného množství práce a starostí. Jaká měli očekávání a záměry. A zda je děsí víc strašidla, boj s byrokracií a s památkáři, nebo jen obyčejná lidská závist.

Vyprávění dokresluje více než 300 barevných fotografií. Na přípravě knihy se podílela kunsthistorička Monika Švec Sybolová a vychází pod záštitou šlechticů Constantina Kinského a Karla Schwarzenberga, oba k ní rovněž napsali předmluvu.

Nechte se okouzlit osudy a příběhy, v nichž nechybí odvaha, touha a taky trocha snílkovství a bláznovství.

aby po nas neco zustalo

Více informací: https://www.prah.cz/aby-po-nas-neco-zustalo-zpoved-novodobych-zameckych-panu-anna-novotna-katerina-sysova


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kariéra není všechno a já chci hlavně spokojeně žít, říká herečka Vendula Fialová

foto vendula perexZatímco televizní publikum ji zná coby rosničku z Dobrého rána ostravské televize, pro publikum, které chodí Moravského divadla v Olomouci, se zavedla jako herečka mnoho proměn. Zatímco na začátku svého olomouckého angažmá vytvoři...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Architektonické slohy - obrazový průvodce
slohyKniha Owena Hopkinse Architektonické slohy využívá rozsáhlého obrazového materiálu, s jehož pomocí autor popisuje nejen historický vývoj, ale i charakteristické prvky u téměř 300 staveb. Výsledkem je přehledný obrazový průvodce.

Z archivu...


Literatura

Brendon Burchard: Náboj

naboj200Tady za vás nikdo nic nevyčistí, neodčaruje a tak podobně… To rozhodně NE. Ale tohle se mi líbí. Ačkoliv o sobě autor na několika místech říká, že je někdy na své klienty tvrdý, či až příliš agresivní, má pocit, že to je prostě potřeba. Jen tak je to...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

Zůstaly jen atomy věčnosti

atomy 200O krátkých filmech sotva nalezneme nějaké souhrnnější pojednání. Bývají zpravidla spojovány s dokumentární, případně animovanou tvorbou, ale nalezneme mezi nimi i snímky hrané. Když Lucie Česálková své knize Atomy věčnosti vtiskla podtitul Český k...