Národní památkový ústav otevřel v Ostravě první metodické centrum

Národní památkový ústav otevřel v Ostravě první metodické centrum

Tisk

Industrial perexV Ostravě zahájilo svou činnost první z trojice plánovaných metodických center Národního památkového ústavu (NPÚ). Jeho zaměřením jsou technické památky a průmyslové dědictví.

 

 

Centrum vzniklo pod hlavičkou územního odborného pracoviště NPÚv Ostravě s cílem zlepšit poznání, dokumentaci a ochranu technických a průmyslových památek, které mají svůj specifický hodnotový systém a k jejichž ochraně existují specifické přístupy.

Industrial2

Téma průmyslového dědictví je v památkové péči poměrně krátce reflektované; památkáři se na industriální památky intenzivněji zaměřují v posledních patnácti, dvaceti letech v návaznosti na ukončování výroby a uzavírání či proměnu průmyslových areálů.

Industrial3

Metodické centrum technických památek a průmyslového dědictví je prvním z trojice připravovaných specializovaných pracovišť, která zahájí svou činnost ještě letos. Další vznikne v Brně a zaměří se na památky meziválečné moderní architektury, třetí, specializované na památky zahradní architektury, bude vybudováno v Kroměříži. Cílem ostravského metodického centra není zastoupit specialisty na jednotlivých územních pracovištích NPÚ, ale naopak ve spolupráci s nimi pokrýt formou systematických průzkumů  významné a dosud opomíjené velké průmyslové areály, dopravní tahy a energetické systémy, které měly klíčový význam v procesu industrializace. Systematické průzkumy pracovníků centra se v následujících třech letech zaměří na páteřní železnice, textilní průmysl hornictví, vodní cesty a tepelnou energetiku. Do budoucna se předpokládá zpracování témat jako je vodohospodářství, vodní cesty nebo energetika. 

Industrial1

Pro letošní rok se počítá s vydáním publikací Kulturní památky Vítkovických železáren, Textilní průmysl v Brně a s přípravou publikace Kulturní památky státní dráhy a dále pak s prací na slovníku technických památek. Centrum se bude věnovat i průmyslové aglomeraci Rosice-Oslavany nebo industriálnímu dědictví Krušnohoří, které usiluje o zapsání na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.  

Podle podkladů Národního památkového ústavu, ilustrační foto autor

www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michaela Linková, někdejší Televizní dívka Líza, se dnes věnuje i klasické hudbě

linkova200Populární zpěvačkou se stala Michaela Linková v osmdesátých letech. Tehdy zaujala původními písničkami, ale i zvláštním zabarvením hlasu a přirozeným vokálním a jevištním projevem. Zabodovala ve Zlatém slavíkovi, vystupovala v televizi i na koncert...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cihla – tradiční stavební materiál pohledem památkové péče

Cihla 200Hlína a výrobky z ní provázejí člověka odnepaměti. Hlína byla jedním z nejdostupnějších výrobních i výtvarných materiálů; stála na samém prahu vzniku kultury a záhy i umění. V oblasti památkové péče hlína a z ní zhotovená díla minulosti zaujímají výz...

Z archivu...


Literatura

Bohatě ilustrovaná kniha nejen pro čínofily

cina200V lednu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Universum publikace Čína s podtitulem Ilustrované mýty a legendy, která se čtenářům snaží přiblížit bohatou historii, příběhy a legendy nejlidnatější země světa.

...

Divadlo

Santiniho jazyk, hlubší smysl k hledání a nalezení textového univerza?

santiniMěstské divadlo v Brně uvedlo jako svou třetí inscenaci sezóny a padesátousedmou inscenaci vůbec zajímavou a ojedinělou hru, která je inspirovaná literární předlohou Miloše Urbana, Santiniho jazyk. Autory jevištního převyprávění jsou režisér a herec, Stanisl...

Film

Mezinárodní filmový festival ovládl film Bob a stromy

Karlovy Vary 200Slavnostním zakončením 50. Mezinárodního filmového festivalu, který se konal 11. července v hotelu Thermal, provázel moderátor Marek Eben. Po krátkém úvodu, kdy zažertoval na téma jubilejních festivalových padesátin, pozval na podium ...