Festival Všemi směry očima manažerky Marie Pokorné

Festival Všemi směry očima manažerky Marie Pokorné

Tisk

altBěhem minulého týdne jste mohli zaznamenat článek o chystaném netradičním publicistickém festivalu Všemi směry, který se uskuteční 12. dubna v pražském Rock Café. Pozvání přijalo mnoho odborníků z oboru, program je nabitý k prasknutí a všichni z realizačního týmu dovršují poslední přípravy. Jak se na celý projekt kouká jeho manažerka Marie Pokorná? Byla tak hodná a s ochotou mi odpověděla na pár otázek..

 



Co všechno obnáší být manažerkou festivalu jako je Všemi směry?

Na jednu stranu je to pozice plná odpovědnosti, která je mnohdy velice tíživá, a na druhou stranu má člověk možnost mnoho věcí ovlivnit a rozhodovat o finální podobě celého díla. Ať už se jedná o jakéhokoli manažera, jeho úkolem je většinou nejen naplánovat a realizovat nějakou akci, ale také vést lidi v týmu, který na eventu pracuje. Každý člověk v tom týmu je jiný a vyžaduje odlišný přístup a způsob komunikace, kterému se stále učím.

Podle čeho se vybíralo letošní festivalové téma Po stopách reportéra?

První ročníky festivalu se hodně soustředily na studenty Vyšší odborné školy publicistiky a jejich práci. Až postupem času se začal organizovat částečně také pro veřejnost. S tím souvisela i témata, která se většinou točila okolo novinařiny a tvorby tištěných médií. Když jsme letos uvažovali, jak bychom mohli podpořit tematickou linii festivalu Všemi směry a zároveň jej oživit, napadli nás právě reportéři.
 
Loni byla ohromná účast, jaká se očekává letos?

Stavíme na osmiletém základu festivalu a na velkém úspěchu loňského ročníku. Prodej lístků probíhá na Vyšší odborné škole publicistiky v centru Prahy (více informací návštěvníci mohou najít na www.vsemismery.cz), letos mají všichni zájemci nově možnost online rezervace. Doufáme tedy, že účast bude hojná.

alt

Kdybyste vy byla “pouhý” návštěvník, na co byste se z programu těšila nejvíc?

Abych pravdu řekla, nemám jednu vyhraněnou část, na kterou bych se těšila nejvíce. Líbí se mi plán toho dne jako celek. Ráno začnete úvodem, v němž se vám poodkryje obsah reportážního žánru, poté si můžete prakticky vyzkoušet, zda byste zvládnula třeba takové sportovní komentování. Po obědě se opět vrátíte k tématu reportérů, kteří jsou tentokrát mezi námi ne jako vzdělaní novináři, nýbrž jen nadšení bloggeři  schopní mnohdy ovlivňovat velké skupiny lidí. Pak popřemýšlíte v další fázi programu nad tím, zda z bulvární informace přece jenom nemůže za specifických okolností vzniknout relevantní sdělení. Nakonec si můžete prakticky vyzkoušet, jak těžké nebo lehké to mají moderátoři, kteří při své práci čtou ze čtecího zařízení. Bonbónkem pak bude divadelní představení a koncert skupiny Whispering of soul a Green Småtroll. Umíte si představit snad lépe naplněný den?

Co podle vás může návštěvníkům festival poskytnout a dát?

Velice záleží na tom, s jakým naladěním tam jednotliví lidé přijdou. Pokud budou otevření dozvědět se nové informace, diskutovat a sami zkoušet a zažívat nové věci, pak jim akce jistě poskytne nevšední zážitek. Unikátní je to, že se zde mohou setkat tváří v tvář s mediálně známými osobnostmi. Letošní ročník nabízí skvělou možnost v podobě besedy s Jolanou Voldánovou, které se budou moci diváci na cokoli zeptat. Dalšími významnými osobnostmi, které zde budou pro návštěvníky, je například šéfredaktor týdeníku Respekt - Erik Tabery, moderátorka Radiožurnálu Veronika Sedláčková nebo šéfredaktor SuperSpy Pavel Novotný.

alt

Jak probíhá výběr hostů a jejich samotné oslovení?

Výběr hostů vždy závisí především na náplni jednotlivých částí programu. Aby diskuze měly co nabídnout, musí zde hosté, jejichž zkušenosti a náplň práce zapadá tematicky do jednotlivých částí, stát vyrovnaně názorově i osobnostně proti sobě. Všechny hosty letošního ročníku jsme oslovovali již s konkrétním návrhem zařazení do programu. Většina z oslovených nakonec na naši žádost kývla. Byla jsem překvapená, že někteří hosté s odpovědí vůbec neváhali.

Kdyby záleželo jen a jen na vás, jakou osobnost byste na festivalu chtěla mít? A proč?

Ráda bych pozvala již zesnulého Karla Kyncla, který je známým rozhlasovým reportérem z let 1948 až 1996. Velice by mě zajímalo, jak by zhodnotil a porovnal dnešní reportáže s těmi, které tvořil on. Co by asi poradil dnešním reportérům a čím by se naopak ve své práci od nich inspiroval?


I když festival je tak trochu zázračný, tak návraty do minulosti ještě neumí:) Přesto i potvrzení hosté rádi zodpoví všechny dotazy návštěvníkům a program nabídne spoustu zážitků a zkušeností. Festivalové klání se už blíží. 12. dubna v Rock Café je za “rohem”!:)

Festival nezávislé publicistiky Všemi směry 2012
Datum a místo konání:  12. dubna 2012, Rock Café
Pořadatel: Vyšší odborná škola publicistiky Praha
Informace o předprodeji vstupenek: vsemismery.cz
Vstupné:
návštěvníci: 100 kč a 120 kč na místě
studenti VOŠP je za 100 kč i s doprovodem

Zdroj foto: Marie Pokorná, vsemismery.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Urban: „Můj příběh, moje pravidla – takže postavy musí poslouchat a někdy i krvácet nebo zemřít…“

david urban200DAVID URBAN (*1973) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží i v jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Blíží se Dny evropského filmu

DEF logoPoté, co v Česku zanikl Febiofest (na Slovensku se udržuje dál), zpřístupňují filmové dění aspoň v evropském prostoru jednak výběr festivalových děl Be2Can a 3Kino zaměřené na střední Evropu, případně přehlídky francouzsky, italsky či španělsky mluvených...


Literatura

Rudá sibiř

Ruda Sibir 200Knižní novinka Rudá Sibiř, která byla vydána 11. Března letošního roku a jejímž autorem je spisovatel Sam Eastland, se odehrává v Rusku za vlády Stalina v roce 1939. Drsné podmínky Sibiře, každodenní utrpení v nelidském gulagu, intriky při ...

Divadlo

Medicus: Dechberoucí příběh o touze umět pomáhat

Medicus200Historické období mezi 8. a 13. stoletím se v islámu označuje jako zlatý věk. Zatímco Evropa procházela temným středověkem, bojovala proti různým nájezdům a teprve se v ní ustalovaly budoucí národy, na Dálném východě probíhal obrovský vědecký, ekonomi...

Film

Filmaři odhalují první ukázku z filmu Tancuj, Matyldo inspirovaného skutečnou událostí

Regina Rázlová jako Matylda LRKdyž se scenáristka Nataša Slavíková a režisér Petra Slavík rozhodli natočit film o příběhu rodiny, do jejíhož osudu vstoupila vážná nemoc, dotýkalo se jich to přímo osobně....