Vojenské múzeum Bunker BS- 8

Vojenské múzeum Bunker BS- 8

Tisk

bunker perexBratislava pre všetkých ponúkala počas aprílového víkendu malým aj veľkým návštevníkom prehliadku priestorov vojenského múzea Bunkeru BS- 8 Hřbitov. Ide o vojenské opevnenie, ktoré je symbolom vlastenectva a veľkorysej prípravy na obranu štátu.

 

 


V súčasnosti ponúka niekoľko fotodokumentov, vojnových artefaktov z prvej a druhej svetovej vojny, zbraní ale aj iných zaujímavostí pre malých a veľkých.

bunker

Deti najviac upútala vojenská kuchyňa a telekomunikačná miestnosť, v ktorej si mali možnosť preveriť svoje vedomosti v písaní Morseovej abecedy na tlačidle funkčnej vojenskej vysielačky.

bunker1

Mužského pohlavie dalo pochopiteľne prednosť streleckej miestnosti a s radosťou si vychutnávali zbrane, zatiaľ čo dámy sa dali do skúšania vojenských uniforiem, čiapok a fotografovaniu.

bunker2

Nesmie sa ale zabúdať, že nielen artefakty boli príjemných obohatením, ale aj zaujímavé historickéinformácii, na čo pôsobil bunker a príbehy z dejín Československej a Slovenskej armády.

bunker3

Foto: Lenka Meravá


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K Magdaleně Trajerové nejlepší nápady přicházejí při dlouhé sprše

Trajerova200Magdalena Trajerová je songwriterka pohybující se na hranici mezi žánry indie popu, folku a rocku. Po třech singlech vydala debutové album s názvem "TO ONY", o kterém se více dozvíte v tomto rozhovoru.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Karel Hynek Mácha bez cenzury

Deníky K. H. MáchaNakladatelství Host vydalo Prózu a deníky Karla Hynka Máchy. Českého klasika, kterého každý zná z literatury. To zajímavé a historicky i psychologicky obohacující se ale může ukrývat v Máchově soukromých a intimních zápiscích z let ...

Z archivu...


Literatura

Věčná vzpoura v srdci bytostného konzervativce

Tomsky perexNakladatelství Leda vydalo v edici Životy knihu Věčná vzpoura v srdci konzervativce s podtitulem Rozmluvy s Alexandrem Tomským o životě, literatuře a politice, které s protagonistou resp. autorem vedla po dobu posledních 30 let zkušená public...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, jíž se oceňují významné osobnosti českého filmu, získá na letošním ročníku kameraman Vladimír Smutný

Smutny perexVLADIMÍR SMUTNÝ patří k našim předním kameramanům, nejnověji je s napětím očekáváno válečné drama Nabarvené ptáče, jehož obrazové pojednání ovlivňuje už použití černobílého materiálu. Měl by změkčit děsivé hrůzy, tak zběsile popsané už ve stej...