Nejoblíbenější kniha z dětství: Čertík Fidibus a jeho lotroviny

Nejoblíbenější kniha z dětství: Čertík Fidibus a jeho lotroviny

Tisk

Fidibus perexMáma říkala, že mě nebavily klasické české pohádky. Zřejmě mě vyloženě nudily. Většinu pohádek, které mi říkala, si vymýšlela. Pokud už mě něco bavilo, byly to pohádky eskymácké a nebo Čertík Fidibus. Mám tu knihu doteď.

 

Už si nepamatuji, kolik mi bylo, když mi ji máma četla, ale bavila nás obě. Je prostě dokonale nekonvenční. Čerti, kteří žijí v moři, a ta jejich jména, to musí každé dítě rozveselit. Fidibusův otec se jmenoval Pollo a máma Nugelgugel, no uznejte...

Už začátek je velmi netradiční, mořský čert Pollo a mořská čarodějnice Nugelgugel, proslavení svou zlotřilostí, se spolu pohádali a zlostí pukli. Fidibus se stal sirotkem. A teď teprve přijde nejlepší čertovské jméno celé knihy, vrchní čert Quaklabrak. Myslím, že většina dětí si na tomhle jméně ukroutí jazyk a usmaží mozeček a dobře se jej naučí číst až v dospělosti. V rychlosti a jasnosti je příběh vlastně velmi nadčasový a nese dost důležité poselství. Vrchní čert totiž učí malé čertíky lotroviny, potápět lodě, škodit mořským živočichům a tak dále, což Fidibus nechápe, má rád podmořské tvory i námořníky. Kniha nám prostě ukáže, že máme jít klidně proti proudu, když chceme udělat něco, co považujeme za správné. V tomto případě, aniž by měl Fidibus jakýkoliv příklad, jednal srdcem. A pozor, i zde se naučíme, že nepořádek v mořích nedělá dobře velrybímu žaludku.

Fidibus

Knihu napsal Günter Spang, vyšla v Berlíně a ilustrace nakreslil Werner Klemke. Jsou velmi povedené a nápadité. V roce 1981 vznikl československý krátkometrážní animovaný film, který režíroval Eugen Spálený a dialogy namluvil František Filipovský. Má třináct minut a knize se vyrovnat nemůže, je pouze na motivy pohádky, která mě jako dítě uchvátila, ale animace je hezká.

Takže až někdy uslyšíte o mořských čertech, vězte, že existují, a pokud potkáte nějakého, který má na ocase uzel, zřejmě to bude Fidibus.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

THOMAS ENGER: "Detektivku jsem zkoušel psát 15 let"

enger tomas200Jaké bylo vaše dětství? Protože pokud bychom soudili podle vašich knih, tak nic moc idylického ….
Narodil jsem se v Oslu roku 1973 do rodiny fyzioterapeutky a učitele francouzštiny a angličtiny (když bylo třeba i němčiny...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Moje stoletá šlechtická březnová hvězda

Frantisek Schwarzenberg200Než se s ní seznámíme, připomeneme si alespoň několik předků, kteří se zapsali do historie jejího rodu.

...

Z archivu...


Literatura

Thomas Thiemeyer: Evoluce - dobrodružný příběh nejen pro mládež

evoluce 200V listopadu vyšel pod taktovkou nakladatelství Bookmedia nový dobrodružný román Město přeživších, první díl série Evoluce, německého spisovatele Thomase Thiemeyere. Kniha cílí zejména na mládež, ale příjemným zpracováním a zajímavou (nejen hlavní...

Divadlo

Zveme vás na komedii Na Zlatém jezeře

na zlatem jezere200V loňském roce měla premiéru divadelní hra, Na Zlatém jezeře se Simonou Stašovou a Ladislavem Frejem v hlavních rolích.

...

Film

13.ročník festivalu krátkého filmu: snímky (ne)jen pro náročné diváky

sff perexLetos proběhl v pražských kinech Světozor a Pilotů ve dnech 17.-21.1. 2018 v pořadí již  13. ročník festivalu krátkých filmů, který nabídl to nej pro filmové fajnšmekry z řad české i mezinárodní tvorby.

...