Marokánky a jiné básně: Cukroví, koláče a život kuchařky Lojzky

Marokánky a jiné básně: Cukroví, koláče a život kuchařky Lojzky

Tisk

marokanky (2)Dostala se mi do rukou kouzelná knížečka Jaromíra Šlosara, která se jmenuje Marokánky a jiné básně: Cukroví, koláče a život kuchařky Lojzky. Možná ještě máte v paměti, že tento skvělý básník a spisovatel byl rovněž patronem naší literární soutěže Povídky z lesa. O čem jeho nová knížka bude? Pan Šlosar v ní vzpomíná na svou babičku, fenomenální kuchařku, a dělí se s čtenáři nejen o její životní příhody, ale také o skvělé recepty. 

Knížka je útlá, avšak nabitá informacemi, které se velice příjemně čtou a pohladí po duši. Když se začtete, zjistíte, že se nedokážete odtrhnout od zajímavých příběhů předků pana Šlosara, které se odehrály před dávnými a dávnými lety. Z uvedených receptů jeho babičky se člověku sbíhají sliny a hned si je chce vyzkoušet a překvapit rodinu něčím lahodným na všedním či svátečním stole. Knížka v člověku také budí uvědomění, že vzpomínat a pamatovat si na své kořeny by mělo být základní lidskou povinností a zároveň radostí. Já sama jakožto milovnice historie, genealogie a tvůrce rodokmenu a rodové knihy dobře vím, jakým skvostem a bohatstvím i poučením příběhy našich předků mohou být. Proto hned utíkejte za svou babičkou, prababičkou či dědečkem a nechte je vyprávět o tom, jaké to bylo, když byli mladí, jak žili, co měli rádi, co prožili za války, jaká jídla jedli či jak se kdysi hospodařilo.

Kouzelnou knížečku pana Šlosara rozhodně doporučuji, je v ní i spousta tajemna a dávných zvyklostí z oblasti Beskyd a zdejšího kraje, který je i mým rodným krajem, o to raději jsem si tyto příběhy přečetla. Konkrétní nebudu, nechte se překvapit! Publikaci vydalo nakladatelství Beskydy. Moc se mi líbila, ale mohla být i o něco delší – to už by zřejmě ale dostala zcela nový rozměr.

Rozhovor s Jaromírem Šlosarem

Jaromir slosar

O autorovi:

Jaromír Šlosar (*1953) vystudoval etopedii a výtvarnou výchovu pro základní a umělecké školy na Univerzitě Palackého v Olomouci. Po studiích působil jako vychovatel, a později i ředitel tehdejšího Dětského domova na Ostravici. Od roku 1978 se pravidelně účastnil ostravské literární soutěže Generace, kde získával ocenění. Jeho první sbírku básní Zelené peří, inspirovanou prací v dětském domově, vydala v roce 1987 Mladá fronta. V letech 1984–1998 působil v literární redakci Českého rozhlasu Ostrava. Nejprve jako redaktor, později jako vedoucí redakce. Mimo jiné zde připravil i cyklus Studánky (obrázky soudobé lidové výtvarné kultury) a cyklus Beskydy. O roku 1998 až do roku 2013 pracoval pro Českou televizi Ostrava jako dramaturg.

Mezi jeho další vydané sbírky básní a knížky patří Petr Bezruč bez záruky 2003, Střípky Moravy a Slezska 2007, Cesta jako marijánka 2008, Choditi stříbro 2013, Strážkyně pokladu 2015 a Momentky. Momentky? 2019, které představují poetické deníkové záznamy z průběhu celého roku a haiku. Opět z nich proudí silný citový vztah k přírodě a k Beskydám. Momentky ilustrovala Kristýna Večeřová a vydalo je nakladatelství Akropolis. Psali jsme již o jeho knize Rys za dvě stě litrů

marokanky

Název: Marokánky a jiné básně: Cukroví, koláče a život kuchařky Lojzky
Autor: Jaromír Šlosar
Vydalo nakladatelství: Beskydy
Rok vydání: 2022
Počet stran: 63

www.beskydyknihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

SKUPINA KRAUSBERRY SLAVÍ: JEDENATŘICET LET S JEDENATŘICETI PECKAMI

kraus200Zaplaťpánbůh za některé vyhazovy! Kdyby nemusel Martin Kraus odejít z kapely Bluesberry, asi by nevznikla kapela Krausber ry. Scéna české populární hudby by byla ochuzena o energií nabitou, originální skupinu, o písničky jako třeba Vlakem na Kolín, S...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Generál Heliodor Píka a jeho vrazi: Poučme se z minulosti!

general heliodor pika a jeho vrazi 200V červnu vyšla u nakladatelství Cosmopolis životopisná kniha Ladislava Vrchovského Generál Heliodor Píka a jeho vrazi. Příběh podle skutečné události o jedné z prvních obětí komunistického rež...

Z archivu...


Literatura

Oceňovaná francouzská detektivka?! – Lúzři – Tým v nemilosti

luzri 200Loni v dubnu vydalo nakladatelství XYZ debutový román francouzské autorky Sophie Hénaff s názvem Lúzři – Tým v nemilosti. Detektivní příběh získal řadu prestižních ocenění a láká jak na chytlavý název, tak fakt, že je prezentován jako „humoristická de...

Divadlo

Vánoční zázrak v Divadle Broadway

vanocni zazrak divalo brodway ledeckyRomantický vánoční muzikál Janka Ledeckého, který měl premiéru v loňském roce, se na prkna pražského Divadla Broadway vrací i letos. Vánoční zázrak, aneb Sliby se maj plnit o Vánocích

Film

KOYAANISQATSI: fascinující pastva pro oči

KOYAANISQATSI 200V roce 1983 vypustil režisér Godfrey Reggio do světa Koyaanisqatsi. Pozoruhodný počin, jehož název pochází z jazyka indiánského kmene Hopi a jeden z jeho významů je „život vyvedený z rovnováhy“.

...