Žatecké muzeum sází o Vánocích na med

Žatecké muzeum sází o Vánocích na med

Tisk

medove200Doslova „Medové Vánoce“ můžete poslední měsíc roku prožít v žateckém muzeu. Ve čtvrtek 26. listopadu v 17 hodin tady totiž bude slavnostně zahájena výstava o medu a včelaření. Na vernisáži vystoupí dramatický a pěvecký obor místní ZUŠ.

 


 Poutavá expozice s názvem Medové Vánoce aneb Za tajemstvím života včel návštěvníkům představí nejen historii včelařského řemesla (včetně medařských cechů), ale také pomůcky včelařů.  Příchozí  se mimo jiné dozví spoustu zajímavých informací o medu a jeho zpracování  a o včelích produktech. Zajištěn bude i prodej perníčků od Věry Havrlové z Března u Chomutova.

medove vanoce


V rámci tzv. „Medového týdne,“ který bude v muzeu probíhat od 8. do 13. prosince, můžete přímo v instituci ochutnat a zakoupit medovinu, med, kosmetiku a svíčky vyrobené z včelího vosku. Probíhat budou tvořivé dílny a soutěže (nejen) pro děti. Za zmínku určitě stojí také vyvrcholení „Medového týdne“ – soutěž o nejchutnější med. Včelaři, kteří se chtějí do této soutěže zapojit, musí nejpozději 4. prosince do hlavní budovy muzea doručit jednu malou sklenici medu označenou následujícími náležitostmi: jméno a příjmení včelaře, adresa a tel. kontakt, rok stáčení, druh medu, popřípadě lokalita sběru. Nejchutnější vzorek vybere odborná porota, která vítěze odmění cenou, zbylý med ochutnají návštěvníci výstavy.

medove vanoce 4


Medové Vánoce budou v žateckém muzeu trvat až do 10. ledna. Více informací najdete na www.muzemzatec.cz .

Foto: www.muzeumzatec.cz .


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Berdík, revoluce v pěstování zeleniny. Nová éra městského zemědělství začíná

Berdik perexJe tady jaro a to už je nejvyšší čas, aby se milovníci čerstvé zeleniny poohlédli po nějakých sazeničkách nebo semínkách a dali se do práce. Taková doma vypěstovaná rajčátka nebo mrkev jsou přeci jen voňavější a chutnější, než ty ze supermarket...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hradní kaple doby Lucemburků

Kaple200Architektonický, umělecký a funkční vývoj hradních kaplí představuje zajímavé téma, které dosud nebylo souhrnně zpracováno. Řada dodnes dochovaných hradních kaplí přitom poskytuje zajímavé a kvalitní ukázky středověké nejen sakrální architektury. Kaple b...

Z archivu...


Literatura

Odhalte tajemství metody Tokio – Paříž

japonky-nechodi-na-plastiku perexV nakladatelství Esence nedávno vyšla růžovo-bílá kniha s lákavým názvem Japonky nechodí na plastiku a podtituly Cesta ke kráse a štíhlé linii a také právě výzvou o odhalení metody Tokio-Paříž. I když j...

Divadlo

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Film

Zašlá sláva biografů a filmového pásu

biog200Zdalipak tušíte, že kinům se říkávalo biografy, že sídlila jak v neútulných prostorách, kde mnohdy nahradila dřívější zábavní podnikání, tak v přepychových sálech postavených již s vědomím, že se v nich budou promítat filmy. Zdalipak tušíte, že dříve se ...