V Hroznatíně si připomněli 120. výročí narození Ludvíka Svobody

V Hroznatíně si připomněli 120. výročí narození Ludvíka Svobody

Tisk

hrozn200Květiny a věnce posely prostor u pamětního kamene armádního generála a někdejšího prezidenta Československa Ludvíka Svobody (25. 11. 1895 Hroznatín-20. 9. 1979 Praha), který bojoval v obou světových válkách. Deska se nachází v jeho rodišti – obci Hroznatín na Vysočině, odhalena byla v roce 2013. Letošní vzpomínkové shromáždění se uskutečnilo k 120. výročí jeho narození.

 


Slavnostního aktu se zúčastnila i generálova dcera Zoe Klusáková, které bude zanedlouho 90 let, a pravnuk Miroslav. Klusáková apelovala, aby se nezapomínalo ani na spolubojovníky jejího otce. Akci uspořádaly Společnost Ludvíka Svobody, Klub českého pohraničí, Kraj Vysočina, Klub českých turistů z Trnavy a obec Hroznatín. Přijelo mnoho jejich členů, někteří zástupci k přítomným, kterých bylo kolem tisíce, promluvili. Shromáždění se zúčastnili například i poslankyně Marta Semelová (KSČM) nebo Nikola Čech z Levé perspektivy.

Slavnostní dopoledne mělo i oficiální punc: na jejím začátku přelétly nad pietním místem dva gripeny, nechyběli zástupci armády. Přišli i místní, autobusy dopravily veřejnost z celé republiky. V rámci shromáždění promluvil i primátor slovenského města Svidník Jan Holodňák. Řekl, že ve Svidníku si generála Svobody považují, armádnímu sboru, kterému velel, vděčí za osvobození v roce 1945. Ve Svidníku je socha Ludvíka Svobody (jediná na území Česka a Slovenska), jeho jméno nesou nemocnice i škola. Svoboda je čestným občanem města. 

Památku udržují i v Hroznatíně, kde žije něco přes stovku obyvatel: rodný dům je opečovávaný, pamětní kámen Svobody je i na pohledech, Svobodu zachycuje také výstava, kterou obec pod vedením starostky Jany Uchytilové uspořádala v prostorách radnice k 650. výročí vzniku Hroznatína, který letos získal i svůj znak a vlajku – jsou na nich hrozny. V sousedním Rudíkově je škola Ludvíka Svobody, kterou navštěvují právě i děti z Hroznatína. Přítomní si mohli prohlédnout i rodný dům Ludvíka Svobody, a aby byla při počasí pod nulou pohoda se vším všudy, přichystány byly chlebíčky, bagetky, sladkosti či horký čaj.


Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

RICHARD TESAŘÍK – „Vášnivý rybář na divadelních prknech“

kali 200Do Divadla Kalich se od února 2015 vrací představení Tajemství od Daniela Landy. Jedním z hlavních představitelů bude i Richard Tesařík, který hraje také v představení Mauglí a Johanka z Arku. Zahrál si ve filmech Kvaska, Musíme si pomáhat či Pelíšky.a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ze zámoří do Čech: Čokoláda, káva a čaj v raném novověku

ze zamori (2)Pokud patříte mezi milovníky kávy, čaje a čokolády, zbystřete! Odborná a nadmíru zajímavá publikace docenta Karla Černého vám poskytne stejnou euforii jako ony zmíněné stimulanty, bez kterých si dnes leckdo nedokáže představit svůj den. Kniha n...

Z archivu...


Literatura

Nechte GPS doma a orientujte se pomocí přírody

orientace v prirode 200Nakladatelství Grada vydalo knihu zakladatele školy orientace v přírodě Tristana Gooleyho Orientace v přírodě s podtitulem znovuobjevené umění, jak se nechat vést přírodou. Objevte ho i vy.

...

Divadlo

Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

osobni poplach 200Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín.

...

Film

Knick - doktoři bez hranic

knick 200Newyorská nemocnice Knickerbocker, v níž se desetidílný seriál Knick - Doktoři bez hranic odehrává, skutečně existovala (na rohu 131. ulice a Convent Street) už od dob občanské války, svému účelu sloužila do 60. let m...