Otakar Nejedlý: Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky

Otakar Nejedlý: Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky

Tisk

otakar-nejedly 200Chystáte-li se v těchto dnech do Roudnice nad Labem, určitě nezapomeňte navštívit zdejší Galerii moderního umění. Probíhá tam výstava obrazů malíře Otakara Nejedlého. Expozice nazvaná „Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky,“ rozhodně stojí za to a neměla by uniknout Vaší pozornosti.



Otakar Nejedlý se narodil v roce 1883, a přestože procestoval kus světa, nejlépe se cítil doma v Roudnici. Dokládá to jeho vzpomínková kniha „Dětství a chlapectví na Podřipsku,“ která vyšla v roce 1940 v nakladatelství Českomoravský kompas. Odkaz tohoto slavného rodáka si roudnická galerie připomíná již poněkolikáté.

Aktuální výstava s názvem „Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky,“ mapuje tvorbu Otakara Nejedlého od počátku 20. století do konce první světové války. Nudit se určitě nebudete! Nejedlý totiž v tomto období prodělal rozsáhlou uměleckou proměnu – potýkal se s impresionismem, kubismem i expresionismem. Galerii se podařilo tento unikátní vývoj skvěle zachytit. Částečně i díky spolupráci s Východočeskou galerií v Pardubicích.

otakar-nejedly

Prostřednictvím desítek obrazů se můžete podívat nejen do zahraničí, ale také na český venkov, na kterém se malíř léčil z malárie. Na své si přijdou i historikové – vystavené jsou totiž také publikace, které o Otakarovi Nejedlém dosud vyšly.

Unikátní výstavu o talentovaném malíři, který nikdy nezapomněl na svůj rodný kraj, můžete v roudnické Galerii moderního umění navštívit až do 15. září.

otakar-nejedly 2

Zdroj foto: M. Deverová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Promlceno foto perex  k21Herci Karel Roden a Sabina Rojková vytvářejí hlavní role v připravovaném filmu Promlčeno. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě promlčení vraždy. Režisér Mirek Veselý říká, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Joan Brehms - malířské toulky

brehms joan 200Obec Benešov nad Černou, Obecní knihovna Benešov nad Černou a FOTO MIDA nakladatelství si Vás dovolují pozvat na výstavu obrazů JOAN BREHMS malířské toulky. Vernisáž se koná v neděli 12. května 2013 v 16 hodin ve výstavní ...


Literatura

Srdce v temnotách – další emocemi nabitý příběh


srdce v temnotach200Srdce v temnotách je název další knihy slovenské autorky Táni Keleové Vasilkové, kterou si pro její fanoušky připravilo nakladatelství Noxi. Jaký je tento příběh?

...

Divadlo

Nesmrtelná heroická komedie o posledním z rytířů se vrací na brněnská divadelní prkna

Cyrano 200Na Štěpána roku 1897 zažila Paříž jednu z nejslavnějších premiér všech dob. Na scéně Divadla u Svatomartinské brány se poprvé objevila postava s velkým nosem (jenž „velkého ducha značí“) a s ještě větším srdcem. Když spadla opona, trvaly ovace údajně p...

Film

Velký: Hanks se stal přes noc dospělým s duší dítěte

velky tom hanksTom Hanks natáčí filmy už vážně dlouho. V rodinné komedii Velký (1988) je ještě v kůži naivního mládence a jen těžko by se hodil na něco jiného. Nejistý a trošku zmatený kukuč nemá hlavní hrdina náhodo...