Příjemný večer s výborně naladěnou Anetou Langerovou

Příjemný večer s výborně naladěnou Anetou Langerovou

Tisk

anet 200Aneta Langerová v listopadu minulého roku vydala desku Na Radosti, se kterou vyjela na turné po Česku. V průběhu stačila posbírat pár ocenění a potěšila spoustu posluchačů. O zájmu o Anetinu hudbu svědčí určitě i to, že vstupenky na pražský koncert byly vyprodány téměř ihned a pro Prahu byl přidán ještě jeden koncert. Kritiky na album pěly chválu a zase chválu. A jak fungují písně na živo?

 

Usedli jsme do pohodlných divadelních křesel ve Studiu Dva, v sále se zešeřilo a na pódium postupně přichází kapela: Jakub Zitko (klávesy), Ludvík Kulich (kytara), Jakub Vejnar (basa, Chapman stick) Martin Kopřiva (bicí). Kapelu doplňuje ještě smyčcové trio ve složení: Veronika Vališová (housle), Vladan Malinjak (viola) a Dorota Barová (violoncello). Nakonec i člen nejočekávanější – samotná Aneta.

Ta nedávno obdržela ceny v anketě Žebřík 2014 Bacardi Music Awards, kde zvítězila v kategoriích album, skladba a zpěvačka roku. I na cenách Anděl má svá želízka v ohni, tak snad její tažení za úspěchy není u konce.

Ale zpátky k nedělnímu koncertu. Po úvodní písni „Dívka“, následovala „Svatá Kordula“ a „Panna“.  „Tragédie na vsi“ měla v koncertním podání ještě děsivější náladu než na albu a na konci nás překvapila Štěpánka Balcarová, která zahrála na trubku. Zůstala i na „Divoká hejna“, která pro nedělní večer měla speciální intro. Herečka Marie Štípková, jejíž telefonát z Prahy je zaznamenán i na albu, si připravila speciální aktualizovanou verzi, která pobavila nejen nás v sále, ale i samotnou kapelu: „…zase jsem trénovala prokrastinaci. Ještěže se dnes posunul čas, aspoň se dopředu posunul i můj život…“

anet1


Aneta nezůstává pozadu a se zájmem komunikuje s publikem: „A tady někdo přišel pozdě, to nevadí, já taky všude chodím pozdě…“ Na začátku koncertu to vypadalo, že pojedeme po trase vytyčené tracky na albu, ale udělali jsme si zastávku na albu „Dotyk“, a to oblíbenou snovou „Malou mořskou vílou“. V rámci koncertu jsme se vrátili k turné „Pár míst“ a ve zredukovaném složení – klávesy a smyčcové trio, Aneta zazpívala „Vzpomínku“ se všeříkajícím textem nebo „Stačilo říct“ ve speciální úpravě s Jeanem Valchánem (tedy Martinem Kopřivou, který vyměnil bicí soupravu právě za valchu).

V nejmenší sestavě (violoncello a Chapman stick, zvuk krbu) pak zazněla „Slova z hor“, která se tak nějak vymykají z celé koncepce alba, ale živě jako hlasová exhibice poslouží dobře. Stejně třeba jako Tráva, při které jsem určitě nebyla jediná, kterou mrazilo, příjemně samozřejmě.

anet2


Na programu byla také „Bříza“ v hravé aranži a téměř rapová „Nevěsta“. Z alba Dotyk bylo k poslechu třeba „Vysoké napětí“. Aneta vtipně představila celou kapelu, která k této části koncertu měla připravenou speciální choreografii. Zpěvačka v tento večer občasně bojovala se slovy: „…dneska mám okna, že taková nemáte ani doma…“

Už už to vypadalo, že koncert končí, ale neutuchající potlesk ve stoje přivolal kapelu zpět, aby zahrála „V bezvětří“ nebo „Vodu živou“. Pořád jsem doufala, že aspoň nyní přijde na řadu Lehkost, moje nejoblíbenější, ale bohužel se tak nestalo. I po přídavku odměnilo kapelu publikum standing ovation.

Koncert, stejně jako album Na Radosti končila stejnojmenná skladba, kterou zazpívala a zahrála samotná Aneta. A to už jsme se po více než dvou hodinách opravdu odebrali do svých domovů.

Po hudební stránce se dá něco těžko vytknout, na pódiu se sešli naprostí profesionálové. Nálada stoprocentně skvělá, uvolněná. Mám pocit, že jsme všichni odcházeli se zasněným pohledem a krásně spokojení.  V každém případě se těším, až zase kapela vyjede na koncerty v klubech, kdy nebudeme přikovaní k očíslovaným sedadlům, ale rozjedeme to jako muzikanti na pódiu.

anet3


Aneta Langerová – Turné Na Radosti
Kdy: 29. 3. 2015
Kde: Studio Dva/Praha
Hodnocení:  97 %


Zdroj foto: Supraphon (Helena Kadlčíková)

www.langerovaaneta.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Bolavá: Mé texty vždycky byly více či méně bolavé. Pseudonym z nich přirozeně vyplynul

archiv Anna Bolavá 3Díky lásce ke knížkám se rozhodla studovat bohemistiku. Jako spisovatelka debutovala v roce 2013 básnickou sbírkou Černý rok a o dva roky později vydala román Do tmy, který jí o rok později vyne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Každý má možnost volby…

syn teroristy 200Nakladatelství Noxi přivedlo na trh novou edici, a to TED knihy. Jejím prvním titulem je útlá kniha s názvem Syn teroristy: Každý má možnost volby. Přečtete ji u jednoho kafe, ale její dozvuky ve vás ještě chvíli zůstanou…

Divadlo

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvi...

Film

Pražský výběr - Symphony Bizarre: Koncert na stříbrném plátně

prazsky vyber200Velkolepý koncert Pražského výběru na stříbrném plátně s názvem Symphony Bizarre ukáže vystoupení kapely v O2 aréně v prosinci roce 2016. Pražský výběr tehdy převedl divákům více, než jen rockový koncert. Ke svému výročí připravil bombast...