Helena Vondráčková vstupuje do jubilejního roku s novým albem Dávno vím svý

Helena Vondráčková vstupuje do jubilejního roku s novým albem Dávno vím svý

Tisk

helena200Helena Vondráčková letos oslaví významné životní jubileum. Už v únoru si k němu nadělí novinkové album se symbolickým názvem Dávno vím svý. To vyjde nejdřív – 24. 2 - na CD, o měsíc později potom na vinylové LP desce. Nahrávku očekávaného alba zpěvačka pořídila na rozhraní loňského a letošního roku se zcela novým autorsko-produkčním týmem.

 

Helena Vondráčková natočila intimní výpověď o deseti kapitolách. Komorní album je šansonově laděné a nechává naplno vyniknout zpěvaččiným pěveckým kvalitám. K jeho přípravě umělkyně přizvala nový tým ze zdánlivě odlišné umělecké kategorie. Hudební produkci a dvě skladby (Pianista, Holubice v pasáži) obstaral Armin Effenberger, vydatně se podílející např. na loňském úspěšném návratu skupiny Oceán.

Za uměleckou produkcí a několika skladbami (Černé labutě, Hoří v mém náručí, Jablko) včetně drtivé většiny textů stojí Jan Dvořák známý především spoluprací s Petrem Mukem. Třemi skladbami (Oči, Čínská zeď, Prší jako ve filmu) přispěl jazzový muzikant a skladatel Matej Benko, který předloni mile překvapil autorským albem Planety. Jednu píseň (Dávno vím svý) dodali tradiční Helenini autoři Ondřej Gregor Brzobohatý a Václav Kopta. Grandiózní finále alba pak zajistili Ondřej Soukup s Gabrielou Osvaldovou, kteří pro Helenu napsali vůbec první píseň (Já s tebou hlavu ztrácím).

„Tento projekt se liší od těch minulých nejen prací s novými lidmi, ale celým systémem natáčení než na jaký jsem byla zvyklá. Nebojím se říci, že jsem z počátku měla jisté pochybnosti, jak všechno dopadne, ale v průběhu natáčení se obavy rozplynuly. Byla to velmi příjemná spolupráce nás všech, nejen běžná rutina. Jsem šťastná, že se na albu sešlo tolik zajímavých písní, pro mne nejen pěvecky, ale i výrazově náročných. Mají velmi intimní charakter a já jsem v nich našla své životní prožitky,“ říká Helena Vondráčková o své albové novince.

Zpěvačka, tanečnice, stepařka a herečka Helena Vondráčková patří několik dekád k absolutní špičce domácí hudební scény.  Její teritorium ale přesáhlo i daleko za hranice republiky – úspěchy slavila v mnoha zemích na několika kontinentech, je stálým hostem na slovenských, polských a německých pódiích. Významné jsou i její filmové počiny (Šíleně smutná princezna, Zpívající film, Romance za korunu, Jen ho nechte, ať se bojí) a výraznou úlohu v její kariéře hrají muzikálové role, mj. zazářila v rolích Fantine (Bídníci), Dolly Leviové (Hello, Dolly!) a Donny (Mamma Mia!) a právě se připravuje na plzeňskou inscenaci muzikálu A. L. Webbera Kočky.

Tracklist: 1. Černé labutě, 2. Oči, 3. Pianista, 4. Prší jako ve filmu, 5. Hoří v mém náručí, 6. Dávno vím svý, 7. Holubice v pasáži, 8. Jablko, 9. Čínská zeď, 10. Já s tebou hlavu ztrácím  

Robert Rohál

Foto Warner Music a František Jirásek

 

helena


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tleskač: „My nejsme apriori veselá kapela.“

altSkupina pyšnící se podtitulem Pilsner Ska Orchestra Tleskač má před sebou festivalovou sezonu, novou vokalistku Karolínu Jägerovou a rok staré album Never die songs. Na různé názory jsme se zeptali kapelníka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Příběh oděný do pravého leopardího kožichu
kozichV červnu vyšel Haně Kolaříkové (*1971) psychologický román s dějinným podtónem - Pravý leopardí kožich. Samotný název je trochu hádankou a jeho výstižnost zřejmě nelze docenit dříve než po dočtení knihy. Přesto snad neprozradím příliš, když napovím, že...

Divadlo

Listopadová D21

divadlo 21Divadlo D21 má v posledních dnech skutečně napilno. Blíží se premiéra Gulliverových cest, listopadový program je nabitý a stále roste obliba tohoto koutku divadelní kultury známého i jako divadlo Malé Vinoh...

Film

Panovnici oddaná do poslední chvíle

200filmV historických románech nebo filmech hrají hlavní roli převážně panovnické rody či představitelé šlechty a služebnictvo se stává pouze kulisou v jejich boji o moc. Přitom život komorných a lokajů je někdy zajímavější a barvitější než jejich pánů. Snímek S...