Jasný odkaz Wericha – Mít rád lidi

Jasný odkaz Wericha – Mít rád lidi

Tisk

radio head perex„Mít rád lidi“ sa stalo heslom tohtoročného, v poradí už deviateho ročníka, udeľovania Rádiohláv 2016. Ocenené boli nielen návraty k slovenskej folkovej kultúre, ale aj elektro hudba, či metal.

 

 

Sily slovenského undergroundu sa znova spojili, aby zverejnili mená najlepších hudobníkov minulého roku. Radio_Head Awards uvádzal Martin Staňo, moderátor Rádia_FM a v backstagei víťazov vítali Tomáš Hudák a Juraj „Šoko“ Tabaček.

radio head 1


Prepracovanými grafickými jinglami sa predstavovali nominovaní, najprv v kategóriách Objav roka, ktorým sa stali Ľudové mladistvá a Debut roka, ktorý putoval ku Kataríne Málikovej za jej prvý album Pustvopol.

radio head 2


Rádiohlavu za Singel roka si odniesla B-Complex za nominovanú skladbu Past Lessons For The Future featuring Jan Werich, ktorej heslo „Mít rád lidi“ sa stalo heslom tohto ročníka a výzvou pre všetkých ľudí k humanizmu a k neodsudzovaniu druhých. Napriek tomu, že konkurencia bola silná, B-Complex získala zaslúžený aplauz a záverečné silné hudobné číslo.

https://youtu.be/-pKFHope0GY

V rámci odovzdávania žánrových cien sa v kategórii World Music umiestnila znova Katarína Máliková, za Hip Hop zvíťazil Vec, ktorý cenu nečakal a dal tak na seba čakať, kým zaskočený utekal naprieč celou tržnicou. Keosz si prevzal cenu za Elektroniku a spolu s ňou mu bola udelená finančná podpora od Nadácie Advance Investments. Za Hard & Heavy si prišli prevziať cenu 0N0 za metalový album Reconstruction & Synthesis. Ďalšie žánrové ceny prevzal Eugen Vizváry za Jazzovú hudbu, Milan Paľa, Marián Lejava a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu za Klasickú hudbu a za Experimentálku bola ocenená dvojica Klára a Ján.

radio head 3


Album roka podľa kritikov získala Katarína Máliková a už potretí krát jej debut Pustvopol. Katka zároveň vystúpila s piesňou Jedna sestra, čím zavŕšila svoju trojnásobnú premenenú nomináciu Rádiohláv.

Radio head


Každoročne sa oceňuje i Prínos do hudby, kategória, kde sa umiestňujú výnimočné projekty a výnimočným sa tento rok stal projekt Ostrov hudby, album zlučujúci slovenské kapely, ktorý sa čiastočne zrodil na podnet zosnulého Juraja Kušnierika, veľkého podporovateľa a agitátora slovenskej hudby a spájania umelcov.


https://www.musicexport.sk/sk/compilation/

Vrcholom večera bolo ocenenie Albumu roka 2016 podľa diváckeho hlasovania, zaslúžene ju získala skupina Billy Barman, ktorá sa na Rádiohlavách každoročne umiestňuje, a to nielen v nomináciách.


Skladba B-Complexa zakončila celý večer a určila jasné posolstvo mladej i staršej generácii, ktorú spája Rádio_FM: „Mít rád lidi a milovat lidi, to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí.“


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR - MUZIKÁLOVÝ HEREC TOMÁŠ LÖBL

lobl200Jak vypadá běžný rok muzikálového herce a které inscenace v divadle Kalich má nejradši Tomáš Lobl?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Rekrut 244

rekrut perexPo literárně faktických výletech a po setkáních dospívajících chlapců s německou totalitou („Transport za věčnost“, „Princ se žlutou hvězdou“) se formou science fiction vyslovuje František Tichý k možnosti budoucí totality v románu „Rekrut 244“...

Divadlo

Mystický muzikál mytických rozměrů

Velka ryba 200„Můj otec mluvil po celý život o tom, že opustí své rodné městečko a vydá se do velkého města, protože nechce být velkou rybou v malém rybníku.“ Takto mluvil americký jižanský spisovatel Daniel Wallace o svém vlastním otci, který se stal tak...

Film

Avatar nemůže své příznivce omrzet

altFilm Avatar (2009) se těšil obrovské popularitě a díky šmoulímu zbarvení mimozemšťanů si na něj dodnes každý vzpomene. Kvůli pěkným vizuálním efektům a nápadité anatomii různých mimozemských příšer se dá sledovat s úžasem. Napodruhé však může působ...