Letní open air RUSALKA V PARKU zve do zámeckého prostředí, na multimediální produkci a na zpěv Kateřiny Kněžíkové

Letní open air RUSALKA V PARKU zve do zámeckého prostředí, na multimediální produkci a na zpěv Kateřiny Kněžíkové

Tisk

rusalka200Je to právě 10 let, co nezisková organizace Zámek Liteň spolu s Festivalem Jarmily Novotné těší i vzdělávají laickou a odbornou veřejnost svými multižánrovými projekty, popularizují jméno legendární divy, herečky, vlastenky a významné osobnosti Jarmily Novotné nebo pečují o kulturní památky v areálu zámku Liteň. Tento rok je ale zároveň milníkem v historii jednoho z našich nejslavnějších hudebních děl, opery Rusalka Antonína Dvořáka, která se dočkala své premiéry před 120 lety. A tak se pořadatelé rozhodli pro vrcholnou událost jubilejního ročníku festivalu vsadit právě na uvedení tohoto nestárnoucího skvostu a vzdát mu tak poctu. Mimořádný open air koncert RUSALKA V PARKU láká na malebné prostředí, kouzelnou letní atmosféru a originální umělecké ztvárnění 28. srpna do parku zámku Liteň.

Koncertní provedení nejznámějších částí opery přivede na pódium v zámeckém parku významné české interprety. Protagonistkou a představitelkou Rusalky se stane vysoce žádaná sopranistka Kateřina Kněžíková, po jejímž boku vystoupí přední pěvci, tenorista Richard Samek v roli Prince, basista Jan Martiník jako Vodník, Jana Kurucová v roli Cizí kněžny a Ježibaby a dále vybrané absolventky Interpretačních kurzů v Litni v rolích Žínek. Pěvce doprovodí vynikající Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Roberta Jindry.

O osobité režijní pojetí s multimediální produkcí se postará tandem bratrů Cabanů. Rozměrná scéna bude překypovat hudbou, zpěvem a tancem. Umělecký dojem podpoří kreace tanečníků na různých místech parku. Ty divákům neuniknou díky velkoplošné projekci.

„Letošní ročník jsme se rozhodli pojmout jako velké poděkování všem osobnostem, umělcům, institucím a návštěvníkům, kteří se s námi za těch 10 let podíleli na vytváření festivalu, kteří nás podpořili, pomohli nebo jen navštívili. Těm všem patří velký dík. Velká scéna, symfonický orchestr, nejlepší čeští operní pěvci v kulisách krásného liteňského parku mezi vzrostlými stromy a v blízkosti jezírka, to vše je pro Rusalku jak stvořené. Věřím, že si návštěvníci užijí výjimečný kulturní zážitek a všechny tak zvu, aby s námi přišli oslavit 10. výročí Festivalu Jarmily Novotné,“ říká ředitelka festivalu a neziskové organizace Zámek Liteň, Ivana Leidlová a podotýká: „Jsme připraveni i s ohledem na COVID opatření. Doufáme, že do léta bude již situace klidnější, pokročíme s očkováním. Naše akce se koná venku, pod širým nebem, jsme připraveni rozdělit sektory a maximálně tak návštěvníky zabezpečit. Věříme, že budeme schopni akci uskutečnit. V nejhorším případě jsme samozřejmě připraveni vrátit vstupné.“

Předprodej vstupenek probíhá prostřednictvím sítě Ticketportal v 6 cenových kategoriích: I. 2990 Kč, II. 2450 Kč, III. 1750 Kč, IV. 1250 Kč, V. 750 Kč, VI. 350 Kč a je možné je zakoupit online v rezervačním systému na www.zamekliten.cz. Vstupenky v I. kategorii zahrnují pozvání na číši vína po koncertě. Část výtěžku ze vstupného poputuje na opravu oranžerie – kulturní památky v zámeckém areálu v Litni. Koncert se uskuteční za každého počasí od 20 hodin v parku zámku Liteň, cca 40 km od Prahy.


Účinkují:
Kateřina Knežíková – Rusalka
Richard Samek – Princ
Jan Martiník – Vodník
Jana Kurucová – Cizí knežna a Ježibaba
Jarmila Balážová, Markéta Böhmová, Tamara Morozová – 1., 2. a 3. Žínka
Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Robert Jindra – dirigent 

rusalka 2

Nezisková organizace Zámek Liteň, z.s., založená Ivanou Leidlovou na počátku roku 2012, si dala za cíl obnovit a pozvednout jméno a odkaz světoznámé pěvkyně Jarmily Novotné a českého šlechtického rodu Daubků. Zámek Liteň organizuje multižánrový Festival Jarmily Novotné, vytvořil a pečuje o muzejní sbírku, podporuje a iniciuje vznik nových autorských počinů, podporuje mladé umělce a obnovuje kulturní památky v areálu zámku Liteň.

Organizace mimo jiné vydala reedici memoárů Jarmily Novotné Byla jsem šťastná, spolupodílela se na vydání hudebního CD Jarmily Novotné Opera Recital, organizuje mistrovské pěvecké kurzy pro mladé pěvce a postupně rozšiřuje vzdělávací kurzy o další obory. V roce 2014 pořádala open air koncert Pocta Jarmile Novotné pod vedením Jiřího Bělohlávka a za účasti světově uznávaných českých operních pěvců. V roce 2013 Zámek Liteň, z.s. inicioval a financoval osmnáctiměsíční mezinárodní historický výzkum a vydání knihy o Jarmile Novotné pod vedením historika, spisovatele a scenáristy Pavla Kosatíka. Hlavním výstupem tohoto výzkumu a současně vrcholnou událostí Festivalu Jarmily Novotné 2015 bylo vydání historicky první monografie o Jarmile Novotné s názvem Baronka v opeře.

V roce 2017, u příležitosti 110. výročí narození pěvkyně, organizace uspořádala operní gala Pocta Jarmile Novotné 2017 s předními tuzemskými i zahraničními pěvci, ve spolupráci se SOČRem. V roce 2018 se uskutečnily první Liteňské hornové dny, které tak položily základ nové zdejší hudební tradici. Na podzim 2019 vyšla pod hlavičkou Zámku Liteň kniha Skutečný zpěv, v originále True Singing o technice zpěvu, z pera světově uznávané pěvkyně a mentorky Margreet Honig, v překladu významné české mezzosopranistky Markéty Cukrové. Počínaje stejným rokem, našel v zámeckém areálu v Litni své pravidelné dějiště happening základních uměleckých škol s názvem ZUŠ Open.

Vedle osobnosti Jarmily Novotné Zámek Liteň, z.s. podpořil dosud žijící a stále plně tvořící uměleckou legendu, pana Jiřího Suchého. Organizace se stala koproducentem dokumentu režisérky Olgy Sommerové s názvem Jiří Suchý – Lehce s životem se prát a v roce 2016 produkovala a finančně zaštítila dokument Jiří Suchý: Moje souboje a boje, který vznikl z iniciativy režiséra Jiřího Vondráka a Jiří Suchý jej dostal jako netradiční dárek k 85. narozeninám.

Vrcholnou událostí jubilejního 10. ročníku Festivalu Jarmily Novotné 2021 se stane mimořádný open air projekt Rusalka v parku. Půjde o koncertní provedení opery Rusalka Antonína Dvořáka, které zároveň připomene 120. výročí premiéry jedné z našich nejúspěšnějších oper. V hlavních rolích se představí elitní pěvci Kateřina Kněžíková, Richard Samek, Jan Martiník a Jana Kurucová. 28. srpna poprvé zažije zámecký park v Litni rozměrnou scénu, jejíž součástí bude multimediální produkce v režii bratrů Cabanů. Projektu budou předcházet tradiční Interpretační kurzy v Litni 2021 (14.–18. června), tentokrát pod pedagogickým vedením Margreet Honig a Simony Houda Šaturové. Kurzy budou završeny oblíbeným závěrečným koncertem 18. června. Další případné projekty 10. ročníku festivalu budou oznámeny dodatečně. 

rusalka3

Více informací na www.zamekliten.cz, www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne a na https://www.instagram.com/zamek_liten/.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová: V románu Hodina zmijí své pokušení hrát si se čtenáři posouvám až k hranici dokonalosti

Sylva Lauerova perexFanoušci spisovatelky Sylvy Lauerové se po třech letech konečně dočkali a jejich radost může být hned dvojnásobná. Je to jen pár týdnů, co vyšla její sbírka poezie s názvem Klóketen a nyní se na knižních pultech objevil i no...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Válečná nevěsta Jiřího S. Kupky

valecnaNevesta perexUpoutávka na román Válečná nevěsta (Jiří S. Kupka) udává, že poznáme Londýn za druhé světové války v době bitvy o Anglii, útrapy obyvatel, potíže uprchlíků, lásku pod německými bo...

Divadlo

Igor Bezdieniezhnykh z Tanečního centra Praha je mistrem a vicemistrem Evropy ve stepu

Igor Bezdieniezhnykh European TAP Dance Championship 2023Stepař Igor Bezdieniezhnykh, pedagog a absolvent konzervatoře Taneční centrum Praha, patří mezi nejlepší ve svém oboru. Tanečník, který je původem z ...

Film

Olga – objekt, který si dělal, co chtěl

Olga perexPoté, co MagicBox vydal na DVD dokument Století Miroslava Zikmunda, postaral se i o distribuci dokumentu o další významné české osobnosti, ke kterým Olga Havlová bezesporu patří. Jak Olga ovlivňovala život prvního českého prezident, jak prožívala dl...