Michal Horák a jeho nové Michalbum, které vydal Supraphon, překvapí nápady, vtipem a ryzím muzikanstvím

Michal Horák a jeho nové Michalbum, které vydal Supraphon, překvapí nápady, vtipem a ryzím muzikanstvím

Tisk

michaol horak foto perexNovinkové album mladého písničkáře Michala Horáka, vítěze Českého slavíka 2021 v kategorii Objev roku, nese název „Michalalbum“, zaručeně rozesměje a pobaví. Žánrově se repertoár alba rozpíná v oblasti folku, chytlavými popěvky má blízko k populární hudbě, ale patrná je i protagonistova inspirace v oblíbených žánrech, jako jsou jazz a swing či atmosféra kabaretů.

Zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista Michal Horák, který kromě muziky stíhá také studium Pedagogické fakulty UK, platí za jednoho z nejvýraznějších představitelů písničkářské generace, jež se na scéně objevila po nástupu Tomáše Kluse či Xindla X, a řadí se tak po bok jmen jako Pokáč nebo Voxel…

„Je mi 23 let, ačkoliv prý vypadám na padesát,“ píše na svých webovkách Michal Horák. „Píšu písničky o věcech, co mě baví, a doprovázím se u toho nejčastěji na klavír nebo kytaru. Lítám z žánru do žánru, ale myslím, že to je všechno hlavně folk. V nejlepších letech jsem vyhrál několik talentových soutěží a od třinácti let koncertuju všude možně. Taky jsem vydal několik singlů, jejichž počet vjůs se na YouTube pohybuje v řádcích statisíců až miliónů, z čehož mám velkou radost.“

michal horák foto1

Co naznačily první singly V 7:25, Hej teto! nebo Vysokoškolskej song, stvrdil Horák albovým debutem „Michalovo cédéčko“ na sklonku roku 2019. Nyní konečně nastává čas pro očekávané druhé album, na kterém se objeví hned několik písní, jimiž mladý písničkář bavil fanoušky během dlouhého lockdownu a s jejichž klipy pravidelně bodoval v trendech YouTube anebo v hitparádě Česká dvanáctka.

Také k písničkám nového alba si Michal Horák pozval i řadu spřízněných umělců, mezi které patří Berenika Suchánková, Tereza Balonová, Vendula Příhodová a v bonusové písni Prsa také další netuctový brněnský písničkář Pavel Čadek.

Jak aktuální tvorba potvrzuje, ani s druhou řadovkou, pojmenovanou tak trochu typicky "po horákovsku" Michalbum, neztrácí rozverný mladík nic ze své sympatické civilnosti a svého umu s lehkostí a vtipnou nadsázkou glosovat každodennost, ani situačního humoru a jisté bezstarostnosti.

michal horak foto 2

Obsažený repertoár je žánrově velmi pestrý, zábavný a shrnuje Michalův dosavadní písničkářský vývoj, což uvítají jak stávající fanoušci, tak jistě i noví posluchači. Michalbum je garancí uvolněného a zábavného hudebního zážitku, po němž vám zůstane na tváři úsměv od ucha k uchu ještě dlouho poté, co dozní poslední tóny.

To dobře vědí fanoušci nejen z jeho nahrávek, ale i z živých koncertů, kde je Michal Horák jako očividně ryba ve vodě. Jako by se pro jeviště tento vtipný a inteligentní bavič a tvůrce narodil. To neumí každý.

Foto Supraphon a Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Hanou Hegerovou jsme se poznali u malíře Karla Laštovky, vzpomíná Radek Krejčí

hegerova perexJedním z letitých přátel šansoniérky Hany Hegerové byl i operní pěvec Radek Krejčí. Prvně se potkali začátkem 80. let minulého století v salónu malíře Karla Laštovky. Zatímco ona byla už slavná zpěvačka, on svou uměleckou dráhu teprve zač...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Fyzika je všude kolem nás

neviditelna fyzika 200Z fyziky jsem maturovala, a to hned ze dvou předmětů (kromě teoretické i praktické části), a proto jsem zbystřila, když jsem viděla informace o novince nakladatelství Grada nazvané Neviditelná fyzika. Kniha má podtitul skry...

Divadlo

Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

malovane-na-skle 200Podzimní večer 20. listopadu se v Městském divadle Zlín nesl ve slavnostním duchu. Jednak šlo o 51. reprízu představení Malované na skle, které získalo cenu Aplaus za nejlepší inscenaci 69. sezony a její představitel byl nomi...

Film

Saulův syn navrací noční můru minulosti

sauluv syn paraSaulův syn je maďarské drama, které nám jako svůj debutní film přináší režisér a scénárista László Nemes. V českých kinech ho můžeme vidět od 18. 2. 2016. Snímek nově ohodnocený soškou Oscara za neanglicky m...