Dvě kultovní alba Heleny Vondráčkové vycházejí v reedici, nechybí ani mimořádné bonusy

Dvě kultovní alba Heleny Vondráčkové vycházejí v reedici, nechybí ani mimořádné bonusy

Tisk

helena foto perexHned dvě legendární alba mají v kariéře Heleny Vondráčkové právě v letošním roce výročí, přičemž obě dvě vycházejí před Vánocemi v reedici. Zatímco "svátečně laděné" album Vánoce s Helenou vyšlo před pětadvaceti lety, desku Ostrov Heleny Vondráčkové s mimořádným repertoárem vydal Supraphon v roce 1971. K současné tváři zpěvačky patří i několik novinek a dvě ocenění...

Právě na četná přání fanoušků vychází Vánoce s Helenou v luxusní reedici jedno z nejprodávanějších alb Heleny Vondráčkové. K 25. výročí od původního vydání nyní vychází v rozšířené edici na 2CD. První disk, který obsahuje původní kolekci nejkrásnějších vánočních písní (Tichá noc, Na Vánoce k našim, Když mě přijmeš do svých svátků, Jen žádné smutnění, Chtíc aby spal, Ave Maria...), se pyšní oceněním Platinová deska za prodej více než sto tisíc nosičů.

Na druhém disku je unikátní záznam živého provedení alba Vánoce s Helenou v pražské Lucerně, a navíc s hosty - Karlem Černochem, Martou Kubišovou a Jiřím Kornem. Všechny zpěváky tehdy doprovodil Felix Slováček Bing Band, smyčcový orchestr a sbor Bambini di Praga. Výpravný booklet obsahuje nejen všechny texty, ale i unikátní fotografie.

helena foto 1

Album Ostrov Heleny Vondráčkové, které vydává Supraphon v reedici (a která je doplněna bonusy, archivními písněmi v japonštině, angličtině, němčině, polštině či francouzštině), je řazeno dodnes hudebními odborníky k zásadním titulům, které zpěvačka ve své kariéře natočila. Na nahrávce z roku 1970 překvapila tehdy třiadvacetiletá interpretka náročným repertoárem, který měl hodně daleko k jejím hitům z šedesátých let, kdy začínala.
A přitom chybělo málo a album nemuselo vůbec vyjít. Jednak vyšlo v době (1971), kdy už platil zákaz pro Martu Kubišovou, jednak doprovod natočil Orchestr Golden Kids. Vše se odehrálo v době, kdy si ještě někteří mysleli, že Golden Kids budou existovat i bez Kubišové, což ale Neckář s Vondráčkovou odmítli.

helena foto 2

Nakonec producent alba Bohuslav Ondráček album u Supraphonu prosadil, avšak z původního bookletu musela zákonitě zmizet určitá fakta - třeba to, že ve čtyřech písních zní ve sboru hlas Marty Kubišové. Bez zajímavosti není ani informace, že v téměř šestiminutové rockové baladě Provazochodci z pera Otakara Petřiny a Zdeňka Rytíře hraje Helena Vondráčková na varhany.

Album Ostrov, které je prvním studiovým albem Heleny Vondráčkové, se natáčelo začátkem roku 1970. Přineslo celkem deset písní - pět původních českých pět ze zahraniční provenience, a představilo zpěvačku nejen ve vynikající hlasové formě, ale především v repertoáru, který od ní po hitech jako Chytila jsem na pasece motýlka, Pátá, Cink cink nebo Mám ráda cestu lesní nikdo nečekal.

Díky albu, na které kritika pěla ódy, se zpěvačka později mohla prezentovat i v zahraničí. S písní Ostrovy pokladů uspěla na festivalu v Japonsku, kde později natáčela i koncertovala, ale také třeba na mezinárodním festivalu Zlatý jelen v rumunském Brašově, kde vyzpívala druhou cenu Stříbrný jelen. Dodnes jsou vrcholem jejího repertoáru i skladby jako Můžeš zůstat, můžeš jít, Jsem bůh i ďábel, Raděj snad pláč mi dej, Provazochodci nebo Laléňa.

V recenzi, které vyšla v 6. čísle hudebního časopisu Melodie v roce 1971, dnes renomovaný kritik Jiří Černý napsal: „O českých muzikantech se říká, že na rozdíl od ostatních zahrají stylově všechno? Beethovena, Čajkovského i Bartóka. O Vondráčkové to dokonce platí ještě v lichotivější podobě: dovede spojit to nejpodstatnější z originálu - třeba zasněnost Donovanovy Laléni nebo bohatost swingové fráze v Pochval strom - se slovanskou melodičností a s lyričností svého hlasu. Dává zahraničním skladbám vlastní tvář, aniž by je hudebně ochuzovala. Pečlivě vypracovává každou frázi a její výrazový rejstřík je stejně široký jako její technika a hlasová dynamika. Pro to vše má od svého producenta Bohuslava Ondráčka ovšem připraven perfektní základ: náročnou, zajímavou dramaturgii, výtečná aranžmá a jedny z nejlepších textů, jaké lze dnes slyšet. Jejich autoři, Zdeněk Borovec a Zdeněk Rytíř, mají nápady a mají taky co říci. Jejich texty jsou promyšlenější a vnitřně kontrastnější než většina dnešních prací z oblasti tzv. českého šansonu. Ostatně Vondráčková splňuje běžné požadavky kladené na šansoniérku, to už je zřejmě úděl všech zpěvaček, spolupracujících s Ondráčkem, který jim předkládá úkoly, nutící je k vyšší a šířeji pojaté hudebnosti.”

helena foto 3

A žhavá současnost a novinky? Kromě úspěšného koncertního turné Vzhůru k výškám, které vygraduje 19. prosince v pražské Lucerně, a několika televizních vystoupení, je tu také nový videoklip Dívčí žena. K zpěvaččiným úspěchům patří i dvě nedávná ocenění - jednak titul Mistr zábavního umění, jednak Zlatá česká dvanáctka, kterou Helena Vondráčková obdržela v hitparádě Česká dvanáctka za píseň Dokonalá krása.


 

Foto: Supraphon a Universal Music


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renáta Navrátilová: „Taky jsem si přála přibrat v těhotenství co nejméně. A oproti Alici nemám příšernou tchyni a mámu.“

renata navratilova 200Renátě Navrátilové před několika dny vyšla kniha Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, a nejen o ní nám prozradila více v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nejkrásnější výlety na tajemná místa

vylety perexV květnu vydalo nakladatelství Universum další ze své edice Rodinné toulky - Nejkrásnější výlety, tentokráte se zaměřili na tajemná místa. Jelikož se blíží prázdniny a počasí láká na výlety a objevování neokoukaných míst v naší malebné zemičc...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Toy Story 3 poučí malé i velké

toy-story-3-200Toy Story 3: Příběh hraček (2010) je na první pohled zábavná oddechová komedie pro děti, ale nejde v ní jen o to. Dobře vychytaný scénář a zápletka, která místy připomíná spíš drama, dokáže poučit nejen malé dítě, ale i leckterého dospělého.

...