Bojují vaše děti s vyjmenovanými slovy? Zábavnou formou se je naučí s albem Zpívaná čeština

Bojují vaše děti s vyjmenovanými slovy? Zábavnou formou se je naučí s albem Zpívaná čeština

Tisk

Zpivana cestina200Jazyk je jedním ze zásadních jednotících prvků národa, pilířem kultury. Český pravopis však není triviální a problémy s některými jeho jevy mají často dospělí, natož děti školou povinné. Veronika Hajníková nechtěla, aby se děti musely biflovat češtinu nazpaměť, a tak nazpívala album, které jim nesnáze s mateřským jazykem usnadní. Album Zrušme pětku z diktátu! Zpívaná čeština, které se věnuje problematickým jazykovým jevům, si můžete již nyní pořídit na crowdfundingovém portálu Hithit.

„Jsem máma, zahradnice, kytaristka a autorka sedmnácti písniček, které už více jak rok pomáhají dětem v naší komunitní škole při výuce češtiny. Písně jsem začala skládat, protože jsem chtěla, aby naše děti našly radost v něčem, co my jsme se museli složitě biflovat nazpaměť," říká Veronika Hajníková.

Album, na jehož nahrání spolupracuje s profesionálním hudebníkem Michalem Stulíkem, baskytaristou ze skupiny Mirai, má vyjít už na jaře tohoto roku. Sedmnáct písniček obsahuje všechno, co si musí děti v češtině zapamatovat. Najdete zde abecedu, samohlásky, tvrdé, měkké a obojetné souhlásky, pády, vzory a hlavně všechna vyjmenovaná slova, která bývají noční můrou nejednoho školáka.

A jak to celé funguje? „Jako příklad vezmu sérii vyjmenovaných slov. Tyhle písně fungují tak, že refrén vždy tvoří celá řada vyjmenovaných slov tak, jak se je děti učí ve škole. Zkušenost je, že když se přidá melodie, tak děti již při třetím poslechu zpívají vyjmenovaná slova společně se mnou," vysvětluje Veronika Hajníková.

Zpivana cestina1

Album může být nejen skvělou pomůckou pro děti a dospělé, ale i pro učitele na prvním stupni. Máte-li tedy doma školáčka, určitě jej ocení i jeho třídní učitelka nebo učitel třeba jako dárek na konci školního roku. Zpívanou češtinu si lze výhodně předobjednat na Hithitu až do 6. února. Zájemci si mohou také vybrat jednu z odměn v podobě balíčku, který obsahuje nejenom album, ale i texty písní s akordy.

Zpivana cestina2

Více informací: https://www.hithit.com/cs/project/10634/zrusme-petku-z-diktatu-aneb-zpivana-cestina-album


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Choděrová: Divadlo a kreativní práce jsou mojí bytostnou součástí

Daniela Choderova perexJe dvojnásobnou mistryní ČR v pole dance, což je tanec na tyči. Na scéně vystupuje ve vtipné komedii Cavewoman a je to podle ní jedna z nejlepších hereckých zkušeností. Vyzkoušela si také psaní scénářů a kromě divadla milu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Danielle Steelová: Špionka a romantika jak ji známe

Špionka Danielle SteelPokud máte rádi romány Daniely Steelové, zbystřete, nakladatelství Ikar právě vydalo její novou knihu Špionka (v originále vyšla v roce 2019). Příběh je zasazený do období druhé světové války a opět nechybí romantika, lehké nap...

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Kam kráčíš, Národní filmový archive?

hori-ma-panenko 200Roku 2013 uplyne rovné půlstoletí od (znovu)založení Národního filmového archivu, respektive Československého filmového ústavu, který mu předcházel. Tato ctihodná organizace zahrnuje nejen unikátní sbírku filmov...