Ivan Mládek oslaví osmdesátku s jubilejní reedicí debutových alb

Ivan Mládek oslaví osmdesátku s jubilejní reedicí debutových alb

Tisk

IvanMladek 200V pondělí 7. února 2022 oslaví skladatel, textař, hráč na bendžo a zpěvák Ivan Mládek osmdesáté narozeniny. K této příležitosti vydá Supraphon v kompletu 2CD jubilejní reedici prvních dvou alb Mládkova slavného Banjo Bandu: „Dobrý den!“ a „Nashledanou!“. Nové vydání je doplněno dvěma desítkami bonusů. Navíc album „Dobrý den!“ z roku 1976 vychází po pětačtyřiceti letech i na vinylu.

Ač na tom Ivan Mládek rozhodně nebazíruje, připomíná vydavatelství Supraphon jeho letošní osmdesátiny výroční reedicí dvou alb Banjo Bandu z let 1976 a 1977, která jsou přehlídkou dodnes dokonale funkčních a koncertně prověřených hitů, spojujících účinné melodie, vtipná slova a stylovou hudební podobu.

Publicista Čestmír Klos v původním sleeve-note alba „Dobrý den“ pochvalně napsal o interpretační tváři, muzikantském nadhledu, aranžmá, textech a jednotě i pestrosti naráz. Kraťoučké, často jen zhruba dvouminutové skladby, jsou kondenzovanou zábavností, prosvětlující jinak temnou druhou polovinu sedmdesátých let. Profesionálně znamenité texty s využitím neočekávaných legračních rýmů a drtivých refrénových sloganů se již dostaly do čítanek.

Banjo Band byl vždy tvořen výbornými, navíc do zvoleného žánru i vizuálně skvěle zapadajícími muzikanty a jen zdánlivě ochotnickými zpěváky. Dohromady jeden z oprávněně mimořádně trvanlivých fenoménů, nezničitelný ani miliontým poslechem či stým spatřením televizního „klipu“. Dáša N. a Dáša mlsná, Linda, křeček, pantáta s kantátou, nevědomí medvědi, ztracené sako, Jožin z bažin, švagr s bagrem, zmalovaná dívka s dolíčky nebo Prachovské skály jsou jen zlomkem 54 lahůdek na 2CD a 18 písní na originálním LP, které v pátek 4. února 2022 vydává Supraphon.

IvanMladek1U příležitosti nového vydání alb Banjo Bandu „Dobrý den!“ a „Nashledanou!“ jsme se Ivana Mládka zeptali:

Kterou svoji písničku máte nejraději a proč?

Už jsem to několikrát řekl, že mám všechny svoje písničky stejně rád, protože mi nečekaně umožnily živit se celý život muzikou. Jenom s brnkáním na banjo a bez písniček by se mi to nepodařilo.

Co vám v této obtížné pandemické době dělá radost? Malujete nějaký další obraz, či snad píšete knihu, nebo se rodí nová písnička?

Už asi dvacet let nic nepíšu ani neskládám, a jak říká Poirot, mozkovou kůru už využívám jen k vymýšlení obrazových námětů.

Máte před sebou několik koncertů (např. v Děčíně 26. 1. a v Praze 24. 2. v KD Barikádníků; 23. 3. v Divadle Broadway) – budou to tzv. „výjimečné narozeninové koncerty“? Na co se mohou fanoušci těšit?

Na to, že kromě mého průvodního slova a exhibice našich komiků uslyší staré písničky Banjo Bandu skoro přesně v provedení a skoro na stejné umělecké, pro někoho neumělecké, úrovni jako na prvních elpíčkách, které teď Supraphon tak příhodně „oprášil“.

ivanmladek2

Zdroj foto: Supraphon, Ondřej Pýcha

Více informací:
https://www.mladekivan.cz

https://lnk.to/IvanMladekDobryDenNashledanouPR


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bára Basiková: Můj syn máminy písničky neposlouchá

BB perexZpěvačka s výjimečným hlasem, jakým se může na naší hudební scéně pochlubit jen málokdo. A také osobnost, které není zatěžko říct pořádně od plic, co si myslí, třebaže se její postoje mohou někomu zdát kontroverzní. Taková je pěvecká stálice Bára Basik...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Sophie Hannah (Agatha Christie): Vražda na Ledňáčkově vrchu

vrazdy na lednackove vrchu perexAgatha Christie má pokračovatelku. Možná to skalní fanoušci už ví, pro mě to byla knižní mlsanda. Díky ní žije Hercule Poirot dál a já bych řekla, že na kvalitě života mu jiná literární maminka rozho...

Divadlo

Divadlo v Řeznické do toho v červnu řízne českou premiérou Jeden německý život

reznicka 200Ani my v Řeznické nezahálíme, a mimo premiéry, připravujeme pro diváky program na letní scény. Věříme, že nám všechny naše plány vyjdou a stráví už letní večery v naší společnosti. V tuto chvíli prozradíme, že 25. a 26. června se můžeme potkat...

Film

Film Barbory Chalupové Zákon lásky boduje na Hithitu

Zakon lasky 200Po zdolání půlmilionové mety sbírka na dokončen na portále HitHit pokračuje, navazující podpora umožní tvůrcům realizovat původní soundtrack a taky film distribuovat do zemí, kde čelí LGBTQ+ lidé ještě mnohem složitější situaci než u nás...