Radůza vydává v březnu dvojalbum Nebe je odemčené

Radůza vydává v březnu dvojalbum Nebe je odemčené

Tisk

raduza 200Radůza vydává 11. března 2022 nové album Nebe je odemčené, které je neplánovaně dvojalbem. První disk kompletu nazvala Kerosin a druhý Nezhasínej. Kerosin původně zamýšlela natočit sama živě s publikem jako návrat ke svým písničkářským kořenům. První nahrávky nakonec vznikaly vinou pandemie ve studiu, v duu s jejím dlouhodobým spolupracovníkem – kytaristou Josefem Štěpánkem. Radůza tentokrát nechala akordeon stranou a doprovází se na banjo a ukulele, na něž začala hrát právě během lockdownu.

„Hned druhý den po dokončení prvního alba, jsem měla tolik inspirace, že jsem začala skládat další písně, a tak se nakonec vydání dvojalba nabídlo samo,“ uvedla Radůza.

K nahrání druhého disku kompletu Nebe je odemčené, jenž nese název Nezhasínej, již Radůza přizvala další muzikanty. Spolu s Josefem Štěpánkem si zahráli s Milošem Dvořáčkem (bicí), Janem Steinsdorferem (klavír, klávesy) a Janem Lstibůrkem (basová kytara). Duet Dobrý lidi nazpívala s legendou českého bluegrassu Robertem Křesťanem. Vzdávají v něm hold všem lidem, kteří umějí podat pomocnou ruku, jak to mnohokrát zažila i sama Radůza.

Raduza 1

Textařsky je dvojalbum Nebe je odemčené nejotevřenější a nejniternější Radůzin počin. A jak písničkářka uvádí, ačkoli po řadě koncepčních desek chtěla napsat album nekoncepční, záměr jí úplně nevyšel. „Vlastně jde o upřímný, místy až syrový deník posledních tří let mého života. Na albu uslyšíte písničky inspirované domácí výukou mých dětí, například Leif Ericsson – rozverná skladba o objevení Ameriky, či české verze písní, které ráda zpívám s přáteli, jako jsou Za Jordán nebo srbská Zatočme se v kole,“ přibližuje Radůza obsah dvojalba, které je naplněno především písněmi odrážejícími její cestu životem.

Dvojalbum Nebe je odemčené vydává v pátek 11. března 2022 RadůzaRecords na 2CD i v digitálních formátech včetně Hi-Res a je v exkluzivní distribuci Supraphonu.

raduza obalka
AKTUÁLNÍ TERMÍNY KONCERTŮ
15. 3. Řevnice, kino
17. 3. Praha, KC Zahrada
27. 3. Jirny, Kulturní dům
28. 3. Brno, Mahenovo divadlo
5. 4. Kolín, Městské divadlo
6. 4. Ústí nad Labem, Národní dům
7. 4. Praha, Divadlo Gong – KŘEST ALBA
26. 4. Příbram, Divadlo A. Dvořáka
28. 4. Tábor, Divadlo Oskara Nedbala
9. 5. Plzeň, Měšťanská beseda
10. 5. Doudleby nad Orlicí, zámek
11. 5. Praha, Kulturní centrum „12“
17. 5. Třebíč, Národní dům
18. 5. Uničov, kino
19. 5. Frýdek-Místek, Nová scéna
9. 6. Kuřim, nádvoří zámku
10. 6. Chotěmice, Vesnický klub
14. 6. Pardubice, Univerzitní konferenční centrum
15. 6. Jablonec nad Nisou, Eurocentrum
16. 6. Praha, Divadlo Dobeška
23. 6. Opava, Festival Slunovrat

Zdroj foto: Jana Pechlátová

Více informací:

www.raduza.cz

https://www.supraphonline.cz/album/678192-nebe-je-odemcene


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Plecitý: Divadlo je živé, ale iluze filmu je dokonalá!

Plecity perexRežisér a scénárista Ladislav Plecitý, pod jehož taktovou vznikl absolventský film Poslední odměna, adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, se podí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Horor po česku: Čtyři strany mince

ctyri strany mince 200V červnu vyšla u nakladatelství Grada debutová kniha troufám si říct nadějného českého autora Lukáše Záleského Čtyři strany mince. Jedná se o sbírku čtyř povídek, která vzdává poctu Stephenu Kingovi a ne nadarmo nese podtitu...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Skandinávská filmová série Oddělení Q je zpět. Pátý díl Marco zamíří do českých kin na začátku srpna

DMarco 200o českých kin se 5. srpna vrátí populární filmová série Oddělení Q, která vzniká podle knižních bestsellerů dánského autora Jussiho Adler-Olsena. Stejně jako v sérii knižní i v kinech bude pátým dílem film s názvem Marco. Tým detektivů v čele s Carl...