Sedmadvacátá přehlídka světového varhanního umění míří do své druhé poloviny

Sedmadvacátá přehlídka světového varhanního umění míří do své druhé poloviny

Tisk

varhanni festival 200Koncertem k poctě Petra Ebena, který se koná ve čtvrtek 1. září se 27. Mezinárodní varhanní festival přehoupne do své druhé poloviny. Sólistkou večera bude svatojakubská varhanice Irena Chřibková, uslyšíme i skvělý pražský Kühnův smíšený sbor a excelentního trombonistu Tomáše Trnku.



„Uvedením Ebenových skladeb vzpomeneme patnácté výročí jeho odchodu na věčnost. Program však neopomene ani letošní velké výročí Césara Francka,” uvedla Chřibková, která stojí v čele festivalového dění od jeho začátků.

Festival pokračuje ještě dalšími třemi koncerty, vždy ve čtvrtek od 19 hodin. 8. září vystoupí italský varhaník Eugenio Maria Fagiani. Jeho program se ponese v italském duchu se závěrečnou improvizací na dané téma z publika. 15. září bude patřit Janu Kalfusovi. Ten nám představí skladby německých a rakouských mistrů s vyvrcholením uvedení díla Jiřího Ropka, dlouholetého varhaníka baziliky sv. Jakuba, od jehož narození uplynulo letos 100 let. Závěrečný koncert 22. září bude zcela v rukou nám již dobře známého vynikajícího Francouze Davida Cassana, který tentokráte přijíždí s pařížským ohňostrojem barev a virtuozity.

„Náš festival v centru Prahy láká jak skvělými interprety, tak samotným geniem loci baziliky, bude jistě zajímavým a nevšedním setkáním, na které srdečně zveme,“ vybídla závěrem Irena Chřibková.

Během každého koncertu probíhá videoprojekce, díky které mohou posluchači sledovat na plátně varhaníka při hře.

varhanni festival plakat

Organizátorem Mezinárodního varhanního festivalu je společenství Svatojakubské Audite Organum. Kromě této varhanní události roku pravidelně pořádá také Velikonoční koncerty, Vánoční koncerty a Svatojakubský podzim. V roce 2010 vznikl Nadační fond Sancti Jacobi Organum pro shromáždění finančních prostředků nutných k úhradě modernizace hracího stolu svatojakubských varhan a poté i jako finanční rezerva pro případné větší opravy.

Varhany v bazilice u sv. Jakuba jsou se svými 4 manuály 91 znějícími rejstříky (hlasy) a 8 277 píšťalami největší v Praze i v celé České republice.

Stále je možné zakoupit jedinečné DVD s dvanácti výkony umělců, kteří na festivalu vystoupili v posledních pěti letech. DVD je k dostání přímo u pokladny před koncertem nebo na www.gimel.cz. Zakoupením DVD se svatojakubské varhany ocitnou přímo u vás doma!

Předprodej vstupenek zajišťuje Ticketportal a www.pragueticketoffice.cz

Bližší informace o programu festivalu na www.auditeorganum.cz a www.facebook.com/aomvf


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpánka Živčáková: Na besedách se snažím vytvářet bezpečný prostor

Zivcakova perexŠtěpánka Živčáková je žena, která miluje výzvy. Tou aktuální je pro ni pořádání besed na téma deprese. Tato nemoc jí před deseti lety zcela nečekaně vlétla do života. Jako hurikán, který vše zničil, aby mohlo vyrůst něco nového. Svůj příběh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Básně z jazzové dásně potěší

BasneJazz perexJana Koubková oslaví tento rok na konci října významné životní jubileum. Nejen proto vydalo nakladatelství Galén její v pořadí již třetí knížku (předchozí dvě jsou Recepty proti samotě a Zutí provádím s chutí).

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

Kdo bude první vrahem pokřivených vztahů? Hodný syn?

altZanedlouho vstoupí do českých kin dramatický snímek z chladného severu s pohledem na pokřivený vztah matky a syna. Kritiky i veřejností ceněné dílo nabízí sondu do křehké pavučiny citů, rodinných vazeb a emocí. Je skutečně prvotina režisérky Zaidy Berg...