Petra Janů vydává Hity a rarity

Petra Janů vydává Hity a rarity

Tisk

petra janu 200Petra Janů začala zpívat před neuvěřitelnými padesáti lety, během nichž si s úspěchem vyzkoušela téměř všechny styly a žánry, které v populární hudbě existují. Vedle písní zahraničního a tuzemského středního proudu nazpívala filmové a muzikálové melodie, šansony, kompozice ve stylu disco, soulu a rocku. Vždycky se prezentovala jako energická, moderní žena, která se nebojí svého věku a důstojně stárne se svým publikem. Vytvořila si svůj vlastní, nenapodobitelný styl a zůstala sama sebou. Vyplatilo se.

 

Rok 2022 je rokem, kdy Petra Janů slaví dvě kulatá životní jubilea. Padesát let na scéně naší populární hudby a 19. 11. sedmdesáté narozeniny. Ty oslaví už ale 19.10. Narozeninovým koncertem v pražské Lucerně se svou kapelou Amsterdam a s hosty Petrem Jandou a s mladým opavským zpěvákem Petrem Cieplým. Ten pro Petru a pro sebe napsal mezigenerační duet Odlišný generace. „Slavím 2x35 let, a tak každá moje půlka bude vděčná všem, kteří se mnou má jubilea přijdou do Lucerny oslavit“, říká zpěvačka a směje se svým charakteristickým smíchem.

2CD Hity a rarity je průřezem pěvecké kariéry zpěvačky s hlasem, který u nás neměl a nemá obdoby. Vedle duetu Odlišný generace přináší i další horkou novinku – píseň Pár slov, kterou si Petra našla v repertoáru americké herečky a zpěvačky Cher.

Aktuální dvojalbum Petry Janů přináší šestačtyřicet písní, z nichž pětatřicet vychází na CD úplně poprvé. Pocházejí z archívů Českého rozhlasu, České televize, Supraphonu, Warner Music a dalších. Diskofilové na tomto 2CD najdou pochopitelně největší hity trojnásobné Zlaté slavice jako Jedeme dál, Moje malá premiéra, Říkej mi, Už nejsem volná, Planeta lásky, A pak že je to hřích, Léta bláznivá a Má pouť. Mnohdy však ve verzích, které neměli ještě nikdy možnost slyšet.

V roce 1972 Petra Janů získala na pěvecké soutěži talentů Mladá píseň v Jihlavě Stříbrný řetěz tohoto festivalu a zaujala i představitele pražského divadla Semafor. Do tohoto divadla nastoupila v sezóně 1972–73 a účinkovala v něm takřka do samého konce 70. let. Nikdy neměli posluchači dosud možnost slyšet Petřiny nahrávky z her v Semaforu. Najdou je až na tomto projektu. Konkrétně písně z her Zuzana v lázni, Má hlava je včelín a Kytice, která je nejhranější hrou v dějinách Semaforu. Dočkala se šesti set repríz a Petra Janů v ní roli Bludičky alternovala s Hanou Zagorovou.

Petra Janu1

Ve druhé polovině 70. let se z Petry Janů stala rocková zpěvačka par excellence a sama zpěvačka má tohle období své kariéry asi nejraději a vrátila se k němu v minulém desetiletí na koncertech se svou skupinou Amsterdam. Proto ji velmi překvapily díky tomuto 2 CD tři objevené nahrávky s rockovou skupinou Blue Effect – Nečekaná premiéra, Jdu zutá a Náhle blázen. Posledně jmenovaná je Petřinou verzí slavné písně Vladimíra Mišíka Sluneční hrob. Petra ji nazpívala s českým textem Michala Horáčka Náhle blázen.

V roce 1985 vydal Petře Supraphon album12 Famous And Awarded Movie Songs, na které nazpívala písně oceněné cenou Americké filmové akademie, Oscarem, a zpěvačce přineslo za 200.000 prodaných LP desek doma i v zahraničí Zlatou desku Supraphonu. Původně se chystalo i vydání tohoto alba v české verzi. Nikdy k tomu ale nedošlo, byť některé z těchto celosvětově proslavených písní Petra česky nazpívala. Na tomto 2CD najdete dvě z nich. Konkrétně píseň Evergreen, kterou si do hudebního filmu Zrodila se hvězda napsala Barbra Streisand a Petra ji nazpívala s českým textem Eduarda Krečmara Pláč. A když už jsme u filmových melodií, musíme zmínit na tomto projektu poprvé vycházející Petřiny nahrávky písní z filmů Cikáni jdou do nebe, Moulin Rouge a Bony a klid.

Velkým hitem se v roce 1987 stala píseň Karla Svobody a Karla Šípa Hou hej hou, všichni tancujou, kterou Petra natočila s tehdy slavnými diskžokeji Jiřím Počtou, Milošem Skalku, Jakubem Jakoubkem, Jožkou Zemanem, Petrem Salavou, Jaromírem Tůmou a Oskarem Gottliebem. Na Petřině albu Lovin´ určeném na export, našli její pilné včeličky, jak říká Janu Adamovi a Janu Fialovi, kteří pro ni a s ní tuto kompilaci připravili, skutečnou raritu. Anglickou verzi této písně, ve které je Petřiným partnerem Miroslav Žbirka. „Kdo taky jiný než Miro, ji mohl u nás anglicky na sklonku 80. let nazpívat, že?“, říká Petra a je dodnes hrdá na to, že nazpívala právě tuto píseň, ve které byl jako v jedné z prvních u nás použit rap.

Petra Janu 2

Petra Janů zažila díky roli Madame Thenardiér v jednom z nejslavnějších světových muzikálů všech dob Bídníci počátek muzikálového boomu u nás. Stala se poté vyhledávanou muzikálovou hvězdou a tento dvojdisk připomíná její působení v muzikálech písní Žárlím, kterou Petra zpívala jako královna víl Titánie v muzikálu Sny svatojánských nocí. Příznivci Petry Janů určitě ocení, že toto dvojalbum obsahuje i Petřiny duety s Petrem Kolářem, Karlem Gottem a s Petrem Jandou z muzikálů Kdyby tisíc klarinetů, Fantom opery a Ať žije rokenrol!. A taky zpěvaččiny verze hitů z repertoárů Karla Gotta, Elvise Presleyho, Franka Sinatry, Lizy Minelli, Jennifer Rush, Celine Dion, Toma Jonese a skupiny Queen.

Text Eduarda Krečmara k písni Karla Svobody S láskou má svět naději byl aktuální už v době svého vzniku, kdy s ní Petra Janů v roce 1986 vyhrála Zlatou Bratislavskou lyru. A dnes je dokonce aktuálnější mnohem víc. Nejen s láskou má svět naději – naději má i s Petrou Janů, která nám svými písničkami už padesát let prozařuje naše životy a udělaly ho radostnějším a snesitelnějším.

Vstupenky na koncert Petry Janů 19. října 2022 v Lucerně jsou k dostání na www.ticketportal.cz/Event/Petra_Janu_Amsterdam

petra janu obalka

Petra Janů: HITY A RARITY 1975-2022
Partneři v duetech: Karel Gott, Miroslav Žbirka, Eva Pilarová, Petr Janda, Marcela Holanová, Petr Kolář, Josef Laufer a Petr Cieplý
CD 1
1 Můžem se rádi mít
2 Mám svou píseň
3 Pár slov
4 Dech se mi ouží
5 Zůstáváš
6 Mých tisíc bratří
7 Jen pár mých snů
8 Krajinou snů LIVE
9 Kde jsi byl a co se stalo LIVE
10 Nečekaná premiéra
11 Cesta větrem
12 Už mi nevolej
13 Jdu zutá LIVE
14 Náhle blázen LIVE
15 Sek jsi sebou sám
16 Kaleidoskop LIVE
17 Dej si říct
18 Jedno slunce
19 Vzpomínka
20 Pláč
21 Říkej mi LIVE
22 Jedeme dál
23 Už nejsem volná LIVE

Celkový čas 76:43

CD 2
1 Pánové, klapka, jedem!!!
2 Tentokrát valčíkový
3 Čím víc mě máš rád
4 Hraj
5 Oliver Twist
6 Zvlášní případ
7 Léta bláznivá
8 Hi Hey Ho, Disco That’s The Show
9 A pak že je to hřích
10 Screenin’ On
11 Bludička
12 Planeta lásky
13 Můj Strauss
14 Žárlím LIVE
15 Párkrát mlčet LIVE
16 Má poušť
17 Toužíš
18 Čas růží
19 Dotýkat se hvězd
20 Vzkříšená láska
21 Píseň o poutnících
22 Odlišný generace
23 S láskou má svět naději LIVE

Celkový čas 2 hodiny 35 minut

Zdroj foto: Lenka Hatasová

Více informací: www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlaďka Dobiášová: „Každý by se měl pomocí módních trendů snažit najít svůj styl a ne je pouze bezhlavě kopírovat“

vladka dobiasova perexPozvání k rozhovoru přijala paní Vlaďka Dobiášová, sběratelka historického a dobového oblečení, jeho doplňků, bižuterie, knoflíků, šicích potřeb a ozdob. Věci z její sbírky můžete vidět napříkl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Norman a duchové: Harry Potter to není ani náhodou, ale nám to vadit nebude!

kniha norman a duchoveKniha od Elizabeth Cody Kimmelové vznikla podle scénáře Chrise Butlera k celovečernímu animovanému filmu ´Norman a duchové´. Zapracovali na něm známí tvůrci Koralíny, Mrtv...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

Tohtoročné Vianoce sú iné. ČT pripravila štyri nové rozprávky

ine vianoce perexTohtoročné Vianoce sú aj napriek tým ostatným  Vianociam iné. nechýba im len sneh, ale sú poznačené rôznymi  udalosťami. Pandémia Covid 19 nám znemožnila viaceré stretnutia,  návštevy blízkych, cesty do zahraničia. Obmedzili nás ...