Hity a rarity – pestrá planeta Petry Janů

Hity a rarity – pestrá planeta Petry Janů

Tisk

Petra Janu Hity a rarity 1975-2022 perexRoztleskanou Lucernou vyvrcholil koncert Petry Janů na oslavu jejích padesáti let na scéně a (jak sama říká) dvakrát pětatřiceti na světě. Rozjela to naplno. A znovu se ukázalo, že několikaletá spolupráce s kapelou Amsterdam jí sedí. Vrátila se k rockovým kořenům a nový háv dostaly i popové písničky. U příležitosti dvojitého výročí vydal Radioservis album Petry Janů Hity a rarity 1975-2022.

Kdo si je pořídí, neprohloupí. Není to sbírka stokrát vydaných šlágrů, ale pečlivý výběr šestačtyřiceti skladeb, z nichž pětatřicet vyšlo na cédéčku vůbec poprvé. Včetně hitů – jako třeba duetu s Petrem Jandou Jedeme dál – v netradičním provedení. Písničky zpěvačka vybírala s Janem Adamem a Janem Fialou.

Jednou z perel alba je kupříkladu píseň z repertoáru Artethy Franklin Bring It On Home To Me. Autorem českého textu Dech se mi ouží je Jiří Suchý a Petra Janů s ní v roce 1972 získala Stříbrný řetěz na festivalu Mladá píseň v Jihlavě. Dalším pokladem je živě nazpívaný song Vladimíra Mišíka a Michala Horáčka Náhle blázen.

Nechybí ani semaforská Bludička nebo Mých tisíc bratří z rockové opery Bohuslava Ondráčka a Zdeňka Borovce Titanic, která v 70. letech vyšla jen na desce. Cennou součástí cédéčka je booklet, kde jsou nejen jména autorů a pár fotografií mapujících zpěvaččinu dráhu, ale též podrobné informace o každé ze skladeb.

Odlišný generace

Vedle Petra Jandy, který byl i hostem zpěvaččiny narozeninové Lucerně, posluchači na albu uslyší i hlas Karla Gotta, Evy Pilarové, Marcely Holanové, Petra Koláře či Mekyho Žbirky a dalších. Kupříkladu Petra Cieplého, s kterým Petra Janů nazpívala duet Odlišný generace (na textu se s Cieplým podílel Petr Harazin).

Ten zazněl i v Lucerně. A je doprovozen zdařilým videoklipem. „...Dělí nás plus mínus pár let, každý z nás má svůj pohled na svět. Každý máme co hledat i co ztrácet. Jsme odlišný generace. Ale tady a teď. Spolu tady a teď…,“ zpívají Petra Janů s mladým opavským zpěvákem a autor Petrem Ciepelým, vystupujícím pod brandem P.E.T.R.

Zastoupena je i tvorba z nejnovějšího původního alba Petry Janů Blázni (2017) – hudbu k vánočně laděné Písni o poutnících složil klávesista Amsterdamu Pavel Lochman, text baskytarista Roman Steffl. Spolupráci s Karlem Svobodou připomínají kupříkladu skladby Zvláštní případ a Léta bláznivá z osmdesátých let.

Planeta lásky

Najdeme planetu lásky, po které jsme toužili. Tam dávno zrušili války a vzdali se násilí,“ zpívá Petra Janů v písni skladatele Vladimíra Severy a textaře Eduarda Krečmara Planeta lásky. „Krečmarův text je dnes mnohem aktuálnější než v roce 1988, kdy ho Petřin dvorní textař napsal,“ je trefně uvedeno na bookletu alba.

Na něm posluchači každopádně najdou planetu rozmanitou, kterou – stejně jako Petru Janů, byť duší rockerku – nelze nasoukat do škatulky. Podle jedné ze skladeb – Kaleidoskopu rockového skladatele Otty Petřiny a textaře Zdeňka Rytíře – je pojmenován i dokument, který Česká televize odvysílá 19. listopadu. Přímo v den zpěvaččiných narozenin.

Petra Janu Hity a rarity 1975-2022

Petra Janů Hity a rarity 1975-2022

Výběr a sestava: Petra Janů, Jan Adam a Jan Fiala
Mastering 2CD: Miroslav Mareš
Sleevenote: Jan Adam
Photo cover: Lenka Hatašová
Design: Petra Míková
Produkce: Alena Bartošíková
Vydal: Radioservis, a. s. 2022
CR1161-2

Hodnocení: 100 %

www.radioteka.cz/detail/crohudba-832411-petra-janu-hity-a-rarity-1975-2022 

( 2 hlasů ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s tanečnicí Laterny magiky Pavlínou Červíčkovou nejen o Human Locomotion!

cervickova pavlina 200U příležitosti premiéry inscenace Human Locomotion, která vznikla v únoru na Nové scéně Národního divadla pod hlavičkou souboru Laterny magiky, jsme se rozhodli podívat na t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Opravdu existuje Dvojí život?

dvoji zivot200V listopadu vyšla u nakladatelství Jota druhá kniha Američanky Flynn Berryové Dvojí život. Psychologický román s prvky thrilleru vás vtáhne a na necelých tři sta stranách vás bude šponovat, jak to asi dopadne…

Divadlo

Konečně je tady živé divadlo!

majitele klicu 200V Mahenově divadle v Brně se otevřelo hlediště po předlouhé době koronavirové pandemie. Na scéně divadla byla připravena docela vzácná inscenace Milana Kundery, Majitelé klíčů. Tímto spektáklem také začíná akce: Divadelní svět Brno...

Film

Osvícení straší i po čtyřiceti letech, teď už i na Blu-ray

Osviceni perexKdyž se čas od času dělají na různých serverech a ve filmových časopisech žebříčky nejlepších adaptací románů Stephena Kinga, máte jednu jistotu. Snad ve všech najdete letos už čtyřicet let (neuvěřitelné, jak to letí) starý horor St...