Nesmrtelná Vypsaná fiXa. Ostravský klub Barrák zažil dvě hodiny intenzivního poga, zpěvu i potlesku

Nesmrtelná Vypsaná fiXa. Ostravský klub Barrák zažil dvě hodiny intenzivního poga, zpěvu i potlesku

Tisk

vypsana fixa perexPodzimní turné s názvem Kusy radosti tour k jejich nové desce, kapela zahájila už začátkem října. S písničkami z nového alba už stihli objet pět měst, z čehož pátým byla právě Ostrava. Tím se přehoupli do druhé poloviny své šňůry podzimních koncertů. 

 

Pardubická hudební skupina Vypsaná fiXa vydala v květnu tohoto roku nové album s názvem Kusy radosti. Jedná se o desáté album kapely a zároveň o první album, na kterém se podílel jejich nový basák Kryštof Mašek. Album má 12 písní, které tak jako obvykle tvoří nadčasové texty se spoustou skrytých významů. Hra se slovy a fakta schovaná uvnitř textů skvěle vystihují fixí tvorbu.

Přes léto vyrazila FiXa na několik koncertů po České republice a podle frontmana skupiny Márdího, se jim všechny koncerty nesmírně podařily. „Vrcholem všeho byl náš set na festivalu Rock for People, kde jsme se jako jediná česká kapela dostali na hlavní stage a při našem koncertu jsme pod sebou měli přes deset tisíc lidí.“ dodává Márdi. Křest alba pak proběhl 22. června v Praze. 

„Celé léto jsme se řídili starou dobrou pravdou, že pokud chceš mít nové hity, musíš hrát nové písně na koncertech, aby je lidi dostali pod kůži. Jediný problém byl v tom, že festivalový set je poměrně krátký, a tak jsme vždy zahráli čtyři nebo pět novinek. Poctivě jsme to střídali, tímto způsobem jsme nové písně dobře natrénovali a taky jsme zjistili, že všechny dobře fungují i v živém provedení. Teď se situace mění, protože samostatný koncert trvá někdy i dvě hodiny, a tak můžeme naší nové desce Kusy radosti dát mnohem větší prostor. Těšíme se na to a zveme všechny, protože playlist bude naprosto exkluzivní a už se nikdy v tomto složení nebude opakovat,“ říká Márdi

Pošlapané boty, vydýchaný vzduch a vyřvané hlasivky

Na státní svátek 28. října přijela kapela rozdávat radost do Ostravy. Stejně jako v Olomouci, Brně i Pardubicích, byl i tento ostravský koncert vyprodán. Předskokanem, tak jako na každém z této jejich podzimní šňůry koncertů, byl písničkář Wóďa. Ten zahrál osm svých písniček, které před ostravským publikem sklidily obrovský úspěch. FiXa během dvou hodin zahrála neuvěřitelných 31 písniček. Mezi nimi zazněly téměř všechny singly z nové desky, proložené starými peckami. Lítaly trička, boty, ale i fanoušci. Publikum neskákalo pouze pod pódiem, ale hlavně na něm a nejraději z něj. Ostravský klub Barrák zažil dvě hodiny intenzivního poga, zpěvu a potlesku. 

„To byla neuvěřitelná divočina. Díky všem! Kusy radosti lítaly vzduchem a ten vzduch na konci úplně zmizel.“ – píše na facebooku Vypsané fiXy frontman skupiny. Také dodal, že Ostrava to letos zatím rozjela nejvíc. 

vypsana fixa

Buvol, Hotel, ale také Kouřící miminko nebo Bagrista ze Suezu

6. června vyšel klip k nové písničce Buvol, který FiXa natočila ve stylu osmdesátých let. V klipu se v roli matikářky objeví například herečka Alena Štréblová. Samozřejmě si v klipu zahráli také všichni členové kapely. 11. října vypustili do světa další klip. Tentokrát k písničce Hotel. Na svém instagramu kapela prozradila další plánované klipy. Jeden k písničce Kouřící miminko, ve kterém si zahraje herec a komik Lukáš Pavlásek. „Byla to legranda, palba i hustota. V klipu se pouze běhá. My a Pavlásek jsme naštěstí běhat nemuseli. Celkových 20 kiláků, který herci společně s dalšími šikovnými dívkami ze závodního pole naběhali, by nás odrovnalo.“ – píše Márdi na instagramu.

Natáčí se také klip k písničce Bagrista ze Suezu, ve kterém hlavní roli ztvární herec Pavel Liška. Márdi také naznačil, že v blízké době se klipu dočká i Velká bílá zeď a časem možná i všechny písně z alba.

Podzimní Kusy radosti tour 

S novými písničkami postupně navštíví 8 českých měst a jednou si zahrají také ve Vídni. Svou letošní podzimní tour zahájila kapela 8. října v Plzni, další vyprodaný koncert se konal 14. října v Olomouci, kde zahráli neuvěřitelných 34 písniček. V říjnu ještě stihli navštívit 3 města. 20. října je přivítala brněnská Fléda, hned 22. října jejich rodné Pardubice a 28. října přijeli zahrát do Ostravy. Radost budou rozdávat také v listopadu, kdy 11. listopadu zavítají do Dobříše, 19. listopadu navštíví rakouskou Vídeň a měsíc uzavřou dvěma koncerty v Českých Budějovicích, a to 25. a 26. listopadu. Poslední předvánoční kusy radosti rozdají 22. prosince v pražské Lucerně. 

Na každém z podzimních koncertů FiXa fanouškům slibuje přes 2 hodiny intenzivního poga a poslechu jak nových, tak starých pecek. 

A jestli v podzimní šňůře Fixa nenavštívila vaše město, nezoufejte a počkejte si na jaro. Kapela totiž chystá i jarní tour - Kusy radosti 2. „Máme dobrou zprávu na jaro - připravujeme Kusy radosti 2 aneb pojďme se radovat tam, kam jsme se na podzim a v zimě nedostali.“ – uvádí facebook Vypsané fiXy.

Zdroj foto: www.facebook.com/vypsanafixa 

( 0 hlasů ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrubý Rohozec

hruby rozhozec 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vdovin průvodce sexem a randěním

VdovinPruvodce perexTahle knížka má obálku jako krajkové punčochy. Prostě je to obálka, která tak trochu říká, o čem je uvnitř řeč. Název Vdovin průvodce sexem a randěním ve mně vyvolal zvláštní pocit. Nebylo to ...

Divadlo

Brno čeká hororová muzikálová komedie o podivínské rodince

The Addams Family 200Addamsovi. Taková trochu ne úplně normální rodina. Žije v tajemném domě v ústraní kdesi za městem blízko hřbitova a její členové si odpradávna libují ve strašidelném, až morbidním humoru, jejich nejoblíbenější barva je černá ...

Film

Profil: Satjádžit Ráj (1921-1992)

satyajit perexTématem letošního ročníku zlínského festivalu Culturea byla kultura indická, se kterou se návštěvníci mohli blíže seznámit např. během tanečních hodin inspirovaných Bollywoodem, tedy indickou „továrnou na sny”. Indická kinematografie, to ale...