Metalové okénko prosinec

Metalové okénko prosinec

Tisk

mo 200Závěr roku nám toho moc nepřinesl, titulky plní hlavně koncerty Pantery, čemuž se nejde divit. Navíc kapely oznamují, kde je můžete zhlédnout v létě nebo co plánují pro rok 2023. Velmi příjemnou zprávou je též informace, že kapela Foo Fighters se po smrti bubeníka Taylora Hawkinse rozhodla pokračovat ve fungování.

 

 

Floridská death metalová partička Obituary vydá v pátek 13. ledna studiovku Dying Of Everything, kde najdeme 10 písní. Jednou z nich je i ta eponymní, kterou si můžeme poslechnout zde:

Americká thrash metalová kapela Sacred Reich plánuje v roce 2023 začít pracovat na následovníkovi Awakening z roku 2019. Takže je se na co těšit!

Kapela Crosses, projekt China Morena (Deftones) a kytaristy Shauna Lopez (Far) vydala nové snové EP Permanent. Radiant a z ní nabízí videoklip k písničce Holier:

V srpnu vydala švédská melodická kapela Amon Amarth dvanácté album s názvem The Great Heathen Army a právě z něj nám přináší videoklip ke skladbě Oden Owns You All:

A teď z trochu jiného soudku – kalifornští rockeři Papa Roach vydali v dubnu EP Ego Trip a právě úvodní rádiově laděnou písničku představují v tomhle klípku:

O polských Behemoth se mluví velmi často, třeba v souvislosti s tím, že v září vydali své dvanácté studiové album s názvem Opvs Contra Natvram. Proto je překvapivé, že frontman nevylučuje možnost nové hudby, které s emůžeme dočkat už v roce 2023, a to ve formě EP.

Poslední den v roce vydala kapela Foo Fighters na sociálních médiích toto prohlášení:

„Jak se loučíme s nejtěžším a nejtragičtějším rokem, který kdy naše kapela poznala, tak nám to připomíná, jak vděční máme být za to, že máme lidi, které milujeme a máme nejraději, a za milované, kteří s námi už nejsou.

Foo Fighters vznikli před 27 lety, aby reprezentovali léčící sílu hudby a pokračování života. A za těch 27 let vytvořili naši fanoušci celosvětovou komunitu, oddaný podpůrný systém, který nám pomohl společně překonávat temná období. Místo, kde sdílíme radost a bolest, naděje a strachy, kde se skrze hudbu spojujeme v refrénu života. Bez Taylora bychom se nikdy nestali kapelou, kterou jsme byli – a bez Taylora víme, že odteď budeme jinou kapelou.

Také víme, že vy, fanoušci, jste pro Taylora znamenali tolik, co on pro vás a my víme, že až se znovu potkáme – a bude to brzy – bude s námi všemi každou noc.“

mo foo fighters

Zdroj: https://blabbermouth.net/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Paulík: Absenci na pódiu jsem začal kompenzovat živým vysíláním

Honza perexHonzu Paulíka znám od října 1979, kdy jsme se přestěhovali do Buštěhradu a já jsem nastoupila do třetí třídy Základní školy Julia Fučíka. Při prohlížení školních fotek mi teprve nedávno došlo, že jsme stáli vždycky za sebou. A určitě to nebylo s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Gilly Macmillanová – Spálená obloha

spalena obloha 200Být rodičem je nesmírně těžké. Je nutné být spravedlivý, tak akorát náročný i hodný a hlavně ne přehnaně starostlivý. Jednoduše se to píše, ale z vlastní zkušenosti vím, že převést tato slova do skutečnosti je téměř nadlidský úkol. K...

Divadlo

Sen noci svatojánské : Shakespeare by se nejspíš divil

sen noci svatojanskeV sobotu 13. října 2012 se ve zlínském Městském divadle uskutečnila premiéra komedie z pera mistra svého oboru Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Přicházející noc byla říjnová a ch...

Film

Tlusté filmové časopisy opět pokukují

iluminace 123Takzvaně vědecké filmové časopisy, jejich rozsah se pohybuje řádově ve stovkách stránek, mají odedávna smůlu: jednak vycházejí se zpožděním (i více než půlročním), jednak případný zájemce má problémy s jejich selháním – v ...