Album SAMOTA ROZKVETLA vznikalo potichu a zvolna

Album SAMOTA ROZKVETLA vznikalo potichu a zvolna

Tisk

samota rozkvetla200Nejstarší nahrávka pochází z doby před covidem (září 2018). Nejnovější, vztahující se k válce na Ukrajině, je z března 2022.

 

 

 


Michal Bystrov k albu říká:

Samota proklamovaná v názvu se ukázala být pouze částečnou vzhledem k přítomnosti milých hostů. Marek Dusil se účastnil celého procesu od začátku do konce, vždy nápomocen vyhrávkou, vokálem či radou. Nasmažil folkbluesovou kytaru do osmi skladeb, až třísky lítaly. Děkuju, kamaráde! Jan Řepka mi řekl: „Nehraj!" A zaranžoval dvě z mých balad plus dávný salonní hit Stephena Fostera, jako bychom byli v Durangu na natáčení westernu Pat Garrett a Billy Kid.

Komu čest, tomu čest, Honzo! Filip Pýcha, frontman skupiny Tajné slunce, si se mnou zazpíval duet v písni Čtvrtá sestra. Máš to u mě, příteli! Viktor Balogh vystřihl své basové party takořka na první dobrou, ale na to už jsme si tak nějak zvykli, že jo?

Úvodní písnička maká – a za to vděčím perkusistce Tamaře Nathové. Kapela Strašidelná loď se v kompletní sestavě potkala v jediné, zato vypečené chvilce – hudba Vojtěch Kouřímský, text je záznamem rozhovoru, který jsem vyslechl ve vlaku cestou do Valašského Meziříčí.

Tři básně Jaroslava Vrchlického, které jsem zhudebnil, mi promluvily z duše.

Znepokojivý obrázek, použitý na obalu desky, namaloval v devíti letech můj syn Honzík. O grafický design se opět postarala Anna Wdowka. Speciální, obří poděkování si zaslouží David Titěra, nejen tvůrce epesního soundu všech našich dosavadních nahrávek, ale i nadaný mandolinista a houslista. Díky, padres, za vaše nápady.

A nezapomeňte: zlý časy už se nevrátí.

samota rozkvetla

Michal Bystrov
SAMOTA ROZKVETLA

hosté:
Marek Dusil
Filip Pýcha
Jan Řepka
Strašidelná loď

01. VÍ TADY VŮBEC NĚKDO, O CO KRÁČÍ? (PODZIM 2021) – feat. Marek Dusil
Hudba a text Michal Bystrov
02. VÁŽNEJ HŘÍCH
Makes A Long Time Man Feel Bad
Hudba neznámý autor, text Michal Bystrov
03. NA ŠPATNÝM MÍSTĚ VE ŠPATNEJ ČAS – feat. Jan Řepka a Marek Dusil
Hudba a text Michal Bystrov
04. KDOS V NOCI ZPÍVAL NA ULICI – feat. Marek Dusil
Hudba Michal Bystrov, text Jaroslav Vrchlický
05. ZE STARÉ JSEM, HOCHU, ŠKOLY
Hudba Michal Bystrov, text Jaroslav Vrchlický
06. ČTVRTÁ SESTRA – feat. Filip Pýcha
Hudba a text Michal Bystrov
07. JEŠTĚ MI O MNĚ NĚCO POVĚZ – feat. Marek Dusil
Hudba a text Michal Bystrov
08. HRA NA PRAVDU – feat. Marek Dusil
Hudba a text Michal Bystrov
09. KOKAIN – feat. Marek Dusil
Cocaine Blues
Hudba neznámý autor, text Michal Bystrov
10. VÁLKA SVĚTŮ – feat. Strašidelná loď
Hudba Vojtěch Kouřímský, text Michal Bystrov
11. SLUNCE NA LEDĚ – feat. Marek Dusil
Hudba a text Michal Bystrov
12. PŘIJEL JSEM K DÍVCE – feat. Jan Řepka a Marek Dusil
Hudba a text Michal Bystrov
13. PEER GYNT
Hudba a text Michal Bystrov
14. TVRDOŠÍJNOST
Hudba Michal Bystrov, text Jaroslav Vrchlický
15. ZLÝ ČASY (UŽ SE NEVRÁTÍ) – feat. Jan Řepka a Marek Dusil
Hard Times (Come Again No More)
Hudba Stephen Collins Foster, text Michal Bystrov

MICHAL BYSTROV: zpěv (1-15), šestistrunná kytara (1, 2, 4, 5, 7, 13, 14), dvanáctistrunná kytara (6, 9, 11), foukací harmonika (2, 3, 6–10, 12), tamburína (6). VIKTOR BALOGH: basová kytara (1, 4, 6, 8, 10). MAREK DUSIL: šestistrunná kytara (1, 3, 7–9, 11, 12, 15), vokály (4). VOJTĚCH KOUŘÍMSKÝ: šestistrunná kytara (6, 10). TAMARA NATHOVÁ: perkuse (1, 10). FILIP PÝCHA: zpěv a šestistrunná kytara (6). JAN ŘEPKA: šestistrunná kytara (3, 12, 15). DAVID TITĚRA: mandolína (4, 6, 15), housle (4, 6, 10, 15).

Zvuk: David Titěra. Natočeno mezi lety 2018 a 2022 v Praze na Vinohradech. Cover art: Jan Bystrov. Design: Anna Wdowka.
Vydáno vlastním nákladem v roce 2022


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Češi 1992 aneb jak Mečiar s Klausem rozdělili stát

cesi 200V dalším pokračování devítidílné komiksové řady tzv. „Českého století“ od roku 1918 do roku 1992 se autor Pavel Kosatík, tentokrát spolu s výtvarníkem Danem Černým, věnuje zatím poslednímu klíčovému okamžiku našich moderních dějin, tj. rozdělení bývalé...

Divadlo

Autentická vzpomínka na devadesátá léta aneb punk’s not dead v brněnském HaDivadle

roky 90 200Jaká byla devadesátá léta pro generaci dnešních třicátníků? Jak jsme prožívali a vnímali dobu, kdy se naši rodiče opět stali dětmi v prchavém ráji divokého kapitalismu? Ondřej Novotný nám ve své nové divadelní inscenaci představuj...

Film

Špion Johnny English znovu zasahuje
ImageOd pokračování ztřeštěné parodie na Jamese Bonda by se dalo očekávat, že její úroveň poklesne, stejně jako tomu bývá v mnoha jiných případech ne příliš pochopitelných pokračování. Ale tentokrát úroveň filmu kupodivu s...