Prolog v Mikulově ohlásil ostrý start Klášterek

Prolog v Mikulově ohlásil ostrý start Klášterek

Tisk

klasterky 200Koncert rezidenční umělkyně Klášterních hudebních slavností, klarinetistky Anny Paulové, byl 14. května v Mikulově první v řadě 17. ročníku festivalu. Prolog se tak letos poprvé přesunul do partnerského města města Šumperk.

 

 

Laureátka mezinárodní soutěže Pražské jaro Anna Paulová v mikulovské Dietrichsteinské hrobce uvedla díla J. S. Bacha, G. Donizettiho, O. Messiaena, B. Kovácse, J. Pauera, J. Hlaváče a také Petera Grahama, který byl na koncertu osobně přítomen a vyslechl svou skladbu „Jiná geometrie“.

„Jsem velice rád, že jsme přišli na tuto zajímavou myšlenku propojování měst a regionů, obzvláště když jsou obě města partnerská. Prostředí Dietrichsteinské hrobky je krásné a inspirativní, koncerty jsou zde velkým duchovním zážitkem. Letošní rok nám ukázal, že spolupráce může být začátkem krásné tradice. Rádi pozveme horaly z podhůří Jeseníků na jižní Moravu, a naopak vinaře do hor, “ komentoval počin ředitel festivalu Roman Janků.

Klasterky1

Dalších 17 koncertů se již přesune do tradičních destinací Klášterek v podhůří i samém srdci Jeseníků. Slavnostního zahájení se 10. června v Šumperku zhostí český operní pěvec Adam Plachetka. Koncertem s Czech Ensemble Baroque Orchestra vzdá hold šumperskému rodákovi a ve své době slavnému tenoristovi Leo Slezakovi. Jeho osobnost v dramaturgii festivalu připomíná rovněž výstava, přednáška ve Vlastivědném muzeu Šumperk a několik dalších pěveckých koncertů – „Andělské hlasy“ v Bílé Vodě, „Rozjímání Czech Ensemble Baroque Quintet v Klášteru na Hedeči či „Il CastratoVojtěcha Pelky v Maršíkově. Koncert „Pocta Hortensii von Zierotin“ v Bludově, kde vystoupí sopranistka Olga Jelínková, připomene další pěveckou osobnost spjatou s regionem.

klasterky plakat

Festivalem se prolíná také téma „Inspirace Vídní“, neboť domovskému městu festivalu Šumperku, se od 19. století přezdívá „Malá Vídeň“. Na architektonickou podobnost obou měst poukáže v programu festivalu přednáška, série komentovaných prohlídek „Po stopách Malé Vídně“ a cíleně zakomponované koncerty. Především hudební večer Terezy Mátlové a Doležalova kvarteta v lázeňském Jeseníku „Když Vídeň tančila valčík“, dále „Obrázky z výstavy“ PhilHarmonia Octet Prague ve Šternberku, „Soaré s kytarovým duem“ Siempre Nuevo v Bruntále, akordeonové Duo Absoluto v Tančírně, recitál Lubomíra Brabce v Lázních Karlova Studánka či rozverné Cello Republic v programu „Mezi proudy“. Celý festival pak tematicky uzavře závěrečný koncert Anny Paulové a Pražského komorního orchestru v Šumperku „Vídeň, Praha, Šumperk“.

V duchu názvu a tradice pořádají Klášterní hudební slavnosti řadu koncertů ve vzácných sakrálních stavbách. Kromě již uvedených to budou například „Božské housle“ Pavla Šporcla v Šumperku, v Rapotíně Ensemble Fiorello a program „Barokní trojhvězdí“, ve Šternberku „Nechte trubky znít“ a soubor PBtet či v Bruntále „Hudba z kůru“ mezzosopranistky Evy Garajové a varhanice Michaely Káčerkové.

Od 14. května do 30. září mají Klášterky opravdu co nabídnout. Kouzlo vídeňské noblesy a kavárenské pohody, genia loci unikátních míst koncertů i špičkové interprety, kteří do kraje v srdci Jeseníků rádi přijíždějí.

Festival Klášterní hudební slavnosti se od roku 2007 koná na mnoha pozoruhodných místech Jeseníků. Často jsou to církevní stavby nebo stavby s církví majetkově provázané v Olomouckém a částech Moravskoslezského a Pardubického kraje. Je největší a jediný svého druhu, který se v dané lokalitě v období letních měsíců koná.
Výrazem uznání a podpory projektu je záštita ministra kultury a také dlouhodobá záštita hejtmana Olomouckého kraje.

Zdroj foto: Pavel Hotárek

Více informací: www.klasterky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

9. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

9 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Je libo čaj o páté?

caj o pate claudia huntČaj o páté je název velmi netradičně pojaté učebnice anglického jazyka. Knížka byla přeložena z němčiny a snadno se vám přihodí, že zatímco si čtete velmi zajímavé informace o Anglii, královské rodině či britských zv...

Divadlo

Neváhejte a vyrazte za zážitky na Kulturu pod hvězdami

kultura pod hvezdami200Kultura pod hvězdami pořádá letní kulturní akce open-air s tím, že spojuje krásná místa s krásným zážitkem v podobě muzikálů a činohry pod širým nebem. Už mají za sebou několik zastávek jako je Opočno, Kroměříž, Brno nebo ...

Film

Matka!: povstání Fénixe z popela?

matka perexDo kin přichází nejnovější snímek Darrena Aronofského. Kdo zná jeho předešlé filmové počiny ví, jak silný dojem jeho snímky zanechávají. Komorní drama Matka! není výjimkou a je další z řady filmů, které Vás nenechají při shlédn...