Letní hudební akademie Kroměříž v srpnu přivítá Michaelu Fukačovou, Dalibora Karvaye, Tomáše Netopila, či Ivo Kahánka

Letní hudební akademie Kroměříž v srpnu přivítá Michaelu Fukačovou, Dalibora Karvaye, Tomáše Netopila, či Ivo Kahánka

Tisk

KoncertKroměříž opět ožije klasickou hudbou. V termínu od 18. do 25. srpna nabídne mladým hudebníkům výuku pod vedením špičkových interpretů klasické hudby, ale také atraktivní program pro veřejnost. Doprovodný program přinese koncert s dvěma dirigenty, barokní ansámbl, přednášky i mimořádné výkony umělců. Publiku se tak kromě dirigenta Tomáše Netopila představí například Fedor Rudin, Jiří Vodička nebo Barbara Maria Willi. Vstupenky jsou již v prodeji na webu akademie.

Mezinárodní Letní hudební akademie slibuje i letos mladým hudebníkům z devíti zemí světa opět program plný hudby, nevšedních zážitků a nových hudebních zkušeností sdílených se špičkovými interprety klasické hudby. Mezi lektory akademie se tentokrát poprvé zařadí i zpěvák Adam Plachetka. Nebude ovšem tradičně chybět ani světově proslulá violoncellistka žijící v Dánsku, Michaela Fukačová, klavírní virtuos Ivo Kahánek, violista Pavel Nikl nebo generální ředitel České filharmonie David Mareček, který povede studium pro hudební manažery. Výuku korepetitorů potom zaštítí Zdeněk Klauda.

Kromě nich přinese letošní akademie a festival i další zajímavá jména. Představí se zde totiž hned čtyři koncertní mistři špičkových orchestrů. Sólisté a koncertní mistři České filharmonie - Jan Mráček coby lektor a Jiří Vodička jako interpret. Vídeňské symfoniky na stejné pozici zastupuje špičkový slovenský houslista Dalibor Karvay. A čtveřici doplní i jeden z nejzajímavějších světových houslistů a nyní také lektor akademie, Fedor Rudin, který také v minulosti zaujímal první židli u Vídeňských filharmoniků.

Rudin výuky

Během doprovodného programu akademie čeká milovníky klasické hudby například slavnostní symfonický koncert Svěcení domu, který připravují organizátoři na neděli 20. srpna ve zrekonstruovaných prostorách Sněmovního sálu Arcibiskupského zámku. Koncert představí kromě skvělých výkonů trojice nejlepších studentů z loňského ročníku také jednu raritu. „Ve vedení orchestru vystřídá v průběhu večera elitního světového dirigenta a uměleckého šéfa kroměřížské akademie, Tomáše NETOPILA, houslista a také dirigent Fedor Rudin,“ upozornila výkonná ředitelka Jana Kubáčová a pozvala i na další program festivalu Hudební Kroměříž:

„Nevšední bude i barokní koncert, který nabídne pohled do zdejšího mimořádného hudebního archivu, po letech se s poutavou přednáškou vrátí profesor Cyril Höschl, Operní gala představí žáky světového pěvce Adama Plachetky a uvedena bude skladba Jiřího Pavlici.“

Koncert

Vstupenky na koncerty jsou v prodeji a dají se pořídit výhradně on – line, prostřednictvím webu www.hudebnikromeriz.cz, kde je také kompletní program koncertů, besed a dalších akcí. Týden před začátkem festivalu Hudební Kroměříž bude možné vstupenky zakoupit také v kanceláři ZUŠ Kroměříž.

6. ročník Letní hudební akademie a festival klasické hudby Hudební Kroměříž se koná od 18. do 25. srpna 2023.

PROGRAM pro veřejnost
17. 8. Barocco frizzante / účinkuje barokní orchestr Collegium Colloredo & hosté/
19. 8. Návrat Antonína Dvořáka - J. Vodička /housle/ a D. Mareček /klavír/
20. 8. Svěcení domu / slavnostní symfonický koncert/
FBM Zlín, laureáti LHAK, Tomáš Netopil - dirigent, Fedor Rudin – dirigent
L. van Beethoven, W. A. Mozart, P. I. Čajkovský
21. 8. Přednáška prof. Cyrila Höschla
Budoucí mistři I. /koncert mladých umělců LHAK/
22. 8. Budoucí mistři II. /koncert mladých umělců LHAK/
23. 8. Operní gala / pěvecká třída A. Plachetky/
24. 8. Budoucí mistři III. & akademický komorní orchestr

Kahánek výuka

O Letní hudební akademii Kroměříž
Dirigent Tomáš Netopil v Kroměříži vystudoval základní uměleckou školu i konzervatoř. První ročník mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž inicioval v roce 2018. Ke spolupráci přizval vrcholné interprety klasické hudby, kteří coby lektoři předávají své zkušenosti nadějným mladým hudebníkům. Akademie je určena studentům konzervatoří, vysokých škol a mladým umělcům.

Letní hudební akademie Kroměříž kromě výjimečného uměleckého vedení studentům nabízí možnost setkávání a sdílení zkušeností vzájemně i s dalšími hosty, veřejné koncerty a laureátům pak účinkování s orchestrem filharmonie. Letní hudební akademie Kroměříž nabídne pestrý doprovodný program pro širokou veřejnost pod názvem – Hudební Kroměříž, festival klasické hudby.

Více informací na www.academykromeriz.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Alicí Koškovou o celostátní anketě "SUK - čteme všichni"

suk perexKterou knihu vydanou v roce 2013 vyberou čtenáři jako nejlepší? To se můžeme zatím pouze dohadovat. Hlasování je v plném proudu a ještě chvíli nás nechá všechny napjaté. Anketa „SUK – Čteme všichni“ je celostátní anketo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Módní životopis - Hana Podolská ve víru dějin

hana podolska200V říjnu vyšla v nakladatelství Akcent životopisná knížka Hana Podolská ve víru dějin s podtitulem Královna módy první poloviny minulého století od autorky Nadi Dubcové. Pokud vás zajímá móda a/nebo historie, pak si v této útlé knížce ...

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

38. Letní filmová škola: Na jihovýchod do ráje

letni filmova skola 38. Letní filmová škola v Uherském Hradišti ( LFŠ), která se každoročně koná na přelomu července a srpna, je minulostí. Na Slovácko přilákala přes pět tisíc návštěvníků a řadu významných hostů. Pro výroční cenu Aso...